5år nykter i dag

Den 12:de februari 2010 vaknade jag upp bakis på fel ställe med grov ångest, ett dunkande huvud och utan plånbok. Min första tanke ”Nej, inte igen…”. Det hörde lixom inte till ovanligheten att jag vakande upp på det här sättet efter en utekväll. Men det jag inte visste då var att det var sista gången. Jag hade sökt hjälp för mina alkoholproblem i över två år men aldrig helt velat ta emot hjälpen eller förstått att helt avstå från alkoholen var den enda lösningen.

Jag ville inte sluta. Jag älskade och hatade alkoholen. Den gjorde att jag orkar leva men den förstörde också allt. Men den här dagen hände något annorlunda. Helt plötsligt var jag mottaglig för att förstå hur allt låg till. En person såg igenom mig helt den här dagen och var inte rädd för att säga precis som det var. ”Vad har hänt med dig? Du har blivit så förstörd. Du är inte den tjejen du var när jag träffade dig för två år sedan”. Liknande saker hade jag hört förut men aldrig lyssnat. Jag stängde av, sa upp kontakten och gick ut samma kväll.

Men nu kunde jag lyssna. Jag hörda alla orden. Jag tog det till mig och jag förstod. Alla ord jag hade hört på olika behandlingar jag sökt hjälp på förstod jag plötsligt. Jag förstod att ingen annan kommer att kunna fixa mitt liv. Ingen eller inget kommer få mig att må bra. Det är bara jag ska kan påverka mitt eget liv. Tidigare ville jag nästan leva i min kaosiga vardag. Jag trivdes på något sjukt sätt med det. Men nu ville jag något annat. Jag ville må bra, jag ville ha ett bra liv, jag ville hitta tillbaka till mina vänner, jag ville kunna sköta ett jobb, ha hand om min ekonomi, ha ett mobilabonnemang – inte sju. Jag vill vara en bra och vanlig tjej som kunde ta hand om mig själv.

Men jag trodde aldrig då att jag nu fem år senare skulle sitta och skriva detta inlägg. Att jag sitter här och inte har druckit en droppe alkohol på fem år, på väg till New York för att gå på NY Fashion Week tack vare att jag får jobba med något jag älskar. Ett jobb jag till och med sköter jävligt bra. Något jag drömde om för fem år sen men som kändes som en omöjlighet. Och nu sitter jag här på Arlanda med packade väskor, dricker en härlig jucie, svarar på jobbmail och skriver ett inlägg om min nykterhet. Det är lätt att ta saker för givet men när jag tänker efter är det helt jävla otroligt! Lilla jag som aldrig kunde hålla reda på något, som gjorde bort mig jämt, levde med ångest, kändes mig som en fejkad person, som inte kunde ta ansvar, som försov mig, ”sjukanmälde” mig och aldrig kunde hålla i pengarna mer än några dagar.

Jag har alltid haft en stark tro på att det kommer lösa sig för mig. Att jag kommer få må bra och göra det jag vill i livet. Men jag trodde aldrig att jag behövde ge upp alkoholen för det. Men det är verkligen det som har förändrat allt.

När jag tog emot den hjälp som fanns, blev nykter och började jobba med mig själv började mitt liv. Det har varit en lång väg, gjort jävligt ont och med många stunder av ångest och tvivel Men det går inte att jämföra med hur jag mådde förut. Jag har inte haft grov ångest sen jag blev nykter. Jag har vaknat upp på rätt ställe varje dag, kommer ihåg allt jag gör, i bland gör jag iof bort mig fast jag är nykter men va fan jag är bara människa.

Jag är så otroligt tacksam över att få fira fem år som nykter. Det har räddat mitt liv, gett mig ett liv. Jag trodde mitt liv var slut när jag var 20 för att jag inte kunde dricka längre. Jag tänkte att jag aldrig skulle kunna träffa spännande människor, få ett roligt jobb eller uppleva coola saker. Jag trodde ALDRIG att jag skulle få det  underbara liv jag har i dag. Jag vill säga till alla mina nära och kära att det aldrig hade gått utan er. Och till alla er om känner igen sig i min story – kommentera, maila om ni vill. Jag vill försöka hjälpa så många jag bara kan.

Det går att leva ett underbart härligt liv utan alkoholen. Jag lovar.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Så otroligt starkt av dig, du är bäst! 😀
  Jag har själv valt att leva som absolutist, och jag älskar den livsstilen! Alkohol är inget att ha 🙂

  Hedvig 2015-02-19 20:01:33 http://None
  Svara
 • Hej,

  Blir helt tårögd, kanske för att jag känner igen mig själv. Superstarkt och coolt och fantastiskt på alla sätt. Inse att man inte funkar som alla andra. Hoppas du har världens bästa helg! <3

  X Elin

  Elin 2015-02-13 11:05:47 http://None
  Svara
 • Du är en stark o härlig förebild. Firar själv tio år som nykter idag o kan helt ställa upp på allt du skriver.

  Tack för att du delar med dig! Kärlek och omtanke.

  Calle 2015-02-13 09:56:35 http://None
  Svara
 • Så bra! Stå på videre.! Klem fra Bergen x

  Lenemor 2015-02-13 00:16:08 http://None
  Svara
 • Stort grattis på femårsdagen, grymt jobbat!!

  Sara 2015-02-12 23:28:10 http://None
  Svara
 • Fina du! Grattis!!! <3

  Lisa 2015-02-12 21:13:04 http://None
  Svara
 • Hej!

  Vad fint att du delar med dig! Stort grattis till dig och din nykterhet <3
  Jag tror jag förstår ungefär vart du kommer ifrån.

  Har själv vaknat på fel ställen , eller hemma i min egen säng med skorna på och undrat hur jag kommit hem… Varit rädd för mina minnesluckor och blivit jagad av min ångest!

  Idag går jag sällan ut och om jag gör det försöker jag att inte dricka alls eller med måtta. Tycker många saknar förståelse för mig om jag berättar att jag inte kan hantera mitt drickande. Fler borde tänka till innan dom tjatar på någon att dricka.

  Skönt att veta att man inte är den enda som har svårt att hantera alkoholen och att den inte bara är tjhoo o tjim, glädje eller fest. För mig personligen är det mest problem och ångest.

  Kram på dig!

  Karin 2015-02-12 19:29:33 http://None
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Hej Karin, va fint att du delar med dig. Du ska aldrig behöva dricka för att någon annan säger det. Du vet vad som är bäst för dig. Jag kan i dag gå ut och vara nykter. Men i början var det jobbigt. Med tiden lär man sig tackla frågor och tjatande personer, se till att undvika dem är en lösning… Men det är svårt. Våga göra det du vill och det du mår bäst av 🙂 Stor kram till dig!

   Josefin Dahlberg 2015-02-13 05:58:08 http://None
   Svara
 • Väldigt starkt av dig, själv har jag inte några alkoholproblem utan har alltid kunnat ”sköta mig” bra trots att jag har festat. Idag har jag dock varit utan alkohol i tre månader och mår så himla bra. Att ha såna här längre uppehåll från alkohol kan inte vara någonting annat än positivt. Så fint av dig att dela med dig av din historia och sträcker ut en hand till andra som kanske behöver hjälpen. <3

  viktoria. 2015-02-12 18:48:08 http://viktoriaolsson.blogg.se
  Svara
 • Hej Josefin! Vilken resa du gjort! Jag är 21 år och har inte druckit en droppe alkohol på ett och ett halvt år. Jag har kanske inte haft samma bakgrund som dig, men alkoholen förstörde mycket för mig med (trots min unga ålder och att det framstod som ”okej” att dricka varje helg). Idag är jag raw food-entusiast, älskar mitt liv och skulle aldrig gå tillbaka till att dricka. Förstår precis vad du menar. Är så glad för din skull. Kram från Finland!

  Evelina 2015-02-12 15:36:49 http://None
  Svara
 • Du är grym och en stor förebild som inspirerar och jag försöker att ta efter men ibland är det svårt när ångesten kallar. Jag förstår att det inte har varit lätt men du är fantastisk som inte har gett upp. Stort grattis på fem årsdagen! Bamsekram

  Sari 2015-02-12 15:11:05 http://rodeo.blogg.se
  Svara
 • Vad starkt av dig att skriva ut det här på din blogg! Det var mycket intressant att läsa 🙂

  Madeleine 2015-02-12 13:41:59 http://madeleinesmode.com
  Svara
 • Grattis på ”födelsedagen”!!! Tack för en härlig blogg och ha nu några riktigt kul dagar i NYC:D

  Johanna 2015-02-12 13:29:46 http://None
  Svara
 • Åh tack för ett kanon inlägg och stort Grattis! Jag förstår precis vad du menar med den där ångesten och man vaknar och inte vet vart man är eller gjort..jag har varit i exakt samma situation å alltid trott att bara 1 glas vin..som sen alltid spårar..men sen nyårsdagen bestämde jag mig för att det måste ta slut å nu ska jag fortsätta hålla mig nykter!!

  Cecilia 2015-02-12 13:29:17 http://None
  Svara
 • You go girl!!

  La Linda / Better Bl 2015-02-12 12:07:29 http://betterbloggers.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!