Jag har något att säga om”Kära pappa”

Okej, ni har säkert sett den här filmen i era Facebookflöden, på nyhetsmorgon eller någon av de nyhetssajter ni läser. Det känns som att den här videon har nått de flesta. Dock har inte budskapet nått fram till alla och jag tänkte skriva lite om det i dag. Jag kunde inte hålla mig från att läsa fler kommentarer under videon efter att jag sett den första av någon medelåldersman som tyckte ”det var tråkigt att alla killar dras över en kam. Och att faktiskt mammor också har ansvar i hur man uppfostrar sin son”. Till dig och till alla andra (män) som kommenterat denna video på liknande sätt, så tänkte jag berätta lite om varför denna video är gjord. 

Det är för att sånna som förmodligen du blir stött av den här typen av innehåll. Du och många i din ogivningar har säkert dragit sexistiska skämt i era dagar och gör det förmodligen än i dag, utan att tänka på det. Och utan att ”verkligen mena det”. Ni är infödde i det. Killar skämtar om tjejer, män skämtar om kvinnor. Såklart inte alla men tyvärr många. När jag gick i högstadiet var ”hora” och”slampa” vardagsmat för mig. Det kunde komma lite här och var och jag hade många dagar ont i magen över vem som skulle kalla mig vad just den här dagen. Vissa dagar orkade jag inte ens gå till skolan. En vecka blev så jobbigt att jag låste in mig på mitt rum och vägrade gå ut. Såklart undrade min familj varför jag var så ledsen och varför jag inte ville berätta om det. Men jag vågade inte. Jag skämdes. De kanske också skulle tycka att jag var en hora? Jag gick in flera gånger om dagen för att rensa mitt flöde på den sociala medie plattform man då hade (playahead) Jag rensade bort kommentarer som ”Hej din lilla fula hora, du har inte vågat komma till skolan i dag heller… Den dagen du är tillbaka ska vi…” Sen vågade jag inte läsa mer, jag tog bort den för att intala mig att den inte funnits och att ingen annan hade sett den heller. 

Men vad var det som hade hänt? Varför fick jag dessa kommentarer? Vad kunde jag ha gjort för att förtjäna det? Och varför ville jag låtsas som att detta inte hade hänt? Ja, jag hade egentligen inte gjort så mycket. Eller jo, jag hade varit för full. Och tydligen får jag skylla mig själv om jag är så dum i huvet att jag blir för full på en fest när jag var 13 år. Tydligen var det okej för killen som skulle ”se hur jag mådde”  att gå in i rummet där jag låg deckad. Det var tydligen okej för honom att klä av mig och försöka ha sex med mig. Men eftersom jag var 13 år och typ medvetslös efter all smuggelsprit vi druckit så gick det inte så bra för honom att ha sex med dig. Jag var tydligen för trång. Ett annat ord som har ekat i korridoren ”Din trånga äckliga hora som inte ens kan knulla”. Men det stoppade inte honom. Det jag fått återberättat för mig eftersom jag inte kommer i håg allt som hände den kvällen var att flera personer på festen också kollade på. Några killar hjälptes åt att stänga in några i rummet samtidigt för att de skulle se på vad som hände men som sen drog ut i rummet för att släppa på nästa publik. Tydligen togs de kort också. 

Dagen efter vaknade jag upp på golvet hemma hos en kompis. Hennes mamma hade hämtat oss mitt i natten efter att hon ringt sin mamma och berättat att jag var så full att jag inte kunde gå. När jag kom hem vågade jag inte berätta något för min mamma. Jag låtsades som ingenting och gick till skolan som vanligt på måndagen. Men jag hade ingen aning om vad som väntades. ”Din trånga hora, din äckliga slampa”.

Efter flera dagar av det skrikandes efter mig och mina ”tjejkompisar” som gick emot mig låste jag in mig på mitt rum. Jag vill inte visas mig igen. Jag ville bara försvinna. Men när mamma fråga vad det var kunde jag inte berätta. Hur skulle jag förklara för henne vad som hade hänt? Och jag visste inte ens att allt hade hänt för jag kom inte ihåg allt. Men jag fick det berättat för mig varje dag i skolan. Antingen var det väldigt många personer på den festen eller så hade ryktet spridit sig väldigt snabbt. Förmodligen båda. 

Ni som läser detta tänker ju såklart (förhoppningsvis) att det var killen som gjorde fel. Killen som utnyttjade situationen då en tjej inte kunde göra motstånd. Killen som förmodligen själv var pressad av sina killkompisar att man skulle ”sätta på hon i 7an” eller var det nu kunde säga till varann. Killen som inte fattade att det var ett skämt. Han som försökte ha sex med en 13årig tjej som inte kunde röra sig. 

Men vem var det som fick stänga in sig på sitt rum, sitta med en kniv mellan benen varje kväll för att det tydligen för något fel på mig, som fick fundera på om hon skulle skära av något där nere för att hon tydligen ”inte kunde knulla”. Jo, det var jag. Tjejen som råkade bli för full på en fest i 7:an. Jag som tydligen fick skylla mig själv. 

Det här var den första gången något sånt hände mig men tyvärr inte den sista. Den andra gången blev det ännu värre och jag fick till slut byta skola. Och det värsta är att jag inte är ensam. Det här händer många tjejer runt om i Sverige. Men det är också tjejerna som får stå till svars för det. Det är i slutändan alltid vi som klätt oss för naket, varit för fulla eller borde vetat bättre. Och ni som är bra på matte förstår ju att om detta händer många tjejer i Sverige väldigt ofta så är det också väldigt många killar där ute som gör eller har gjort den här typen av övergrepp. Killar som från börjar skämtat i duschen, på festen eller på jobbet. Men som för någon blir på riktigt. Och därför är det väldigt viktigt att den här typen av innehåll kommer ut. Och för er män som råkar känna er trampade på tårna av det här, fråga er själv ärligt, varför? Varför blir du kränkt? Om du lika som jag förstod allvaret i denna video, varför innehållet behöver komma fram, förstod att det den här killen gjorde mot mig är helt jävla fel och att det är klart att tjejer ska få bestämma själva över sina egna kroppar. Då tror jag knappast att detta fått dig att känna dig så kränkt att du var tvungen att skriva en kommentar om ”att det känns tråkigt..”. 

Det är dags att sluta uppfostra tjejer med att de måste gå med nycklar i handen och att de inte får gå själva i mörket. Det är dags att uppfostra killar att inte ta sig friheten till tjejers kroppar. Inte skämta om tjejerna i klassen eller på jobbet. Inte behöva utnyttja en situationen. Att förstår vad som är rätt och fel. Och det är därför denna video finns och det är därför jag skriver det här inlägget. 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
63kommentarer
 • […] Dahlberg skrev inlägget ”Jag har något att säga om kära pappa” i slutet av förra året och då jag läst inlägget var jag tvunget att läsa det igen för att […]

  Siljetherese En värld av orättvisa och ondska 2016-01-03 13:00:49 http://siljetherese.com/en-varld-av-orattvisa-och-ondska/
  Svara
 • Tack för att du delar! Du är töff, stärk, modig och en inspirationskälla för mig!
  Jag delade detta inlägg i dag, och några få timmar senare såg jag denna: http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/feminist-gruppe-lukker-efter-hadefulde-trusler-afsenderne-kalder-det-satire/5880919

  Ennu ett exempel på varför Kjære Pappa är så himla viktig!!!

  Tack för att du delar!

  Tone 2015-12-22 13:25:40 http://None
  Svara
 • Hemskt är det som hänt dig och jag vill ge dig en STOR applåd och ett stort TACK för att du vågade skriva detta inlägg.
  Det betyder mer än du tror.
  Har själv varit i samma situation men blev faktiskt våldtagen och mina ”vänner” tog avstånd från mig för att jag var en ”hora” och blev anklagad för att försöka killens rykte genom att berätta sanningen.
  Jag levde mer eller mindre ett helvete under de nästkommande 5-6 åren och litade inte på någon, varken kille eller tjej. Min självkänsla var tillintetgjord och det fanns absolut dagar då jag var övertygad om att världen vore en bättre plats om jag bara inte fanns.
  I dag vet jag bättre.

  Vill bara säga att du är en SÅN inspiration.
  Stor kram på dig

  Cilla 2015-12-19 15:19:17 http://None
  Svara
 • Filmen är ju i stora delar totalt omöjlig att uppfatta för det spöklika ljudet. Varför inte ha textat ? En sak jag tänker här och efter att ha läst Karin Alfredsson är – Varför inte anförtro sig åt sin mamma och/eller pappa ? Detta är ju något som dom själva varit med om – som offer eller som förövare. Varför tror ni att ni är ensamma i världshistorien om något som alla upplever ?
  Innan vi fick in en massa människor från andra länder var det otänkbart att kalla en tjej för hora bara för att hon var kåt. Vi hade en tjej i Ängby som blev kallad för Kåt-Lisa för att hon stod vid insläppet till matbespisningen och tog killarna på kuken men det var en udda upplevelse som gjorde oss grabbar avundsjuka på Ängby-killarna. Nu har vi fått en ny kultur och får gilla läget men inte bry oss så mycket. Tänk om alla tjejer kunde fatta att det som gör mest ont inte är fummelkillarnas misslyckanden utan tjejernas/väninnornas (?) hemska delaktighet i mobbningen. Skärpning!

  Janne Bergström 2015-12-18 22:24:49 http://www.facebook.com
  Svara
 • <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3 fyfan vad ont jag får. Systerskapet <3<3<3<3

  Emelie 2015-12-17 11:12:11 http://None
  Svara
 • Så himla bra skrivet!! Håller med dig x 10000

  Emilia angergård 2015-12-17 09:45:47 http://emiliangergard.nu
  Svara
 • Fy fan vad cool du är Josefin. Som vågar öppna dig på detta sätt inför så många människor, om en så galet viktig grej. Vad jag ser upp till dig!!

  Andréa Borefur 2015-12-17 08:14:58 http://www.nouw.com/andreaborefur
  Svara
 • Tack för att du för vidare ”kära pappa” diskussionen och delar med dig av vad du upplevt. Vet att jag talar för många när jag säger att högstadiet inte var en rolig tid. Som tyvärr mina döttrar och vi alla måste gå igenom.. Om inte annat var det en känslomässig berg och dalbana med mycket hormonpåverkan., Kunde varit jag själv som skrev detta om min tid från högstadiet trots att detaljerna inte överenskommer helt. Var en av de tuffa, populäraste tjejerna, på min skola och har aldrig gjort något för att förtjäna dessa kommentarer trots att de haglade mot mig o var vardagsmat för de flesta.. Hade kanske stått ut om det bara hade varit pojkarna som satte dessa ord i munnen men det som gick in var tjejernas fördömda blickar som mötte mina i korridoren, deras föruppfattade meningar om hur tuffa, populära brudar beter sig för stt få killarnas uppmärksamhet o bli populär.. Bägaren rann över när även mitt sk tjejgäng och bästa kompisar tog dessa ord i sina munnar och även de började kalla mig för dessa skällsord.. Då vart de ju sant?! Om de som kände mig mest även vände ryggen från mig.. Då måste det ju vara sant.. Hon är sån.. Inte bara rykten.. Såå tjejer ryck upp er. Stå på er och för dina vänner.. om inte minst för ers kommande döttrar skull,. Trots att du kan bli nästa offer som la dig i. Oavsett kön har vi alla en stor delaktighet i varför detta händer dagligen även om de ”oftast” är männen som begår de större handlingarna..

  Mamma till 2 döttrar 2015-12-17 01:50:34 http://Nyheter24
  Svara
 • Så himla bra skrivet och vågat att ta upp en sådan traumatisk upplevelse! Du ska veta att jag står bakom det du säger och håller med fullständigt.

  Alexander 2015-12-17 00:30:51 http://None
  Svara
 • Så himla starkt och bra! All styrka till dig!!! TIllsammans kan vi skapa ett bättre samhälle, och krossa den kultur som fostrar våldäktsmän och machokulturen!

  Önskar att folk här går med i Fatta! och skänker en liten slant för att stödja deras arbete för en samtyckeskultur <3

  Jenny 2015-12-16 22:41:34 http://None
  Svara
 • Tack för att du är så modig! All kärlek till dig. Puss

  Jag vet att allt för många känner igen sig i din berättelse. Min berättelse är från skolan då en jämnårig ”kamrat” med våld höll fast mig och tog sig friheter att ta mig mellan benen (under trosorna). Det var flera killar runt om som jag trodde var mina vänner som inte hjälpte mig utan bara skrattade. Vi var tolv år.
  Berättade aldrig om det här för någon vuxen, hade man berättat allt man fick stå ut med som tjej för sin pappa hade han nog inte orkat gå upp på mornarna. Kanske är dags nu.

  Stina 2015-12-16 19:18:17 http://None
  Svara
 • Fantastiskt bra skrivet. Jag hoppar in i kommentarsflödet och är med och tackar dig för din text. Jag jobbar som skolkurator och får vara med om historier som denna och liknande väldigt ofta. Det är vidrigt. Samtidigt är jag glad att jag har valt detta yrke och kan vara med och hjälpa till. All hjälp behövs. Precis all. Jag har två döttrar, de är små. Jag fasar redan nu för när de kommer upp i de åldrarna. Men jag hoppas samtidigt på att alla börjar ta sitt ansvar, öppnar ögonen och läxar upp de som inte vet hur man beter sig. Jag är definitivt en av dem som tänker finnas där för att hjälpa till!

  Anonym 2015-12-16 13:47:31 http://None
  Svara
 • Hej!

  Jag vill egentligen bara säga två saker.

  Tack. För att du finns och för att du gör din röst hörd.

  Och så vill jag be om ursäkt. En ursäkt för att andra av mitt kön inte tar tillfället att tacka dig, och kvinnor med dig, för engagemanget. Tack för modet, för styrkan och för att ni trots helt fruktansvärda odds aldrig viker er. De män jag känner tror jag skulle vika sig för mycket mindre. Det vet jag, förresten. Till slut. Läser killar inte din blogg och är omedvetna om din historia (för att ens kunna kommentera)? Det tror jag att de gör. De är nog bara för upptagna med att besväras av sanningen för att låta fingrarna dansa på tangentbordet och skriva ett kort ”tack”. Så, tack igen. Tack å deras vägnar.

  Bästa hälsningar,
  Kille som minst en gång i veckan får frågor om läggning etc. Och när jag gör min röst hörd får jag anklagelser om ”publikfrieri”. Det är nämligen helt omöjligt att en straight kille kan tycka så här. ”Du vill ju bara ligga, så som du håller på!”. Jag har därför valt att skriva anonymt. För jag vill inte ha några tack tillbaka. Det här handlar inte om mig, det handlar om mitt tack till dig. Och så handlar det om män. Blinda män. Män som skulle må bra av att läsa bloggar som din.

  PS. Älskar bilderna i din blogg! Och din frisyr är så snygg att jag spricker!

  Kille 25 2015-12-16 12:36:20 http://None
  Svara
 • […] av veckans program gick åt att prata om Jossans blogginlägg kring Kära Pappa-videon (läs det här om ni missat – ett MÅSTE). Vi kan inte prata NOG OFTA om problematiken vi kvinnor ställs […]

  Frågepoddis & onanitips! 2015-12-16 11:56:31 http://nyheter24.se/modette/vanja/2015/12/16/fragepoddis-onanitips/
  Svara
 • Det är verkligen hemskt det du har varit med om, Jag beundrar dig verkligen

  Mikaela Lodèn 2015-12-16 11:50:56 http://loden.forme.se/
  Svara
 • […] Det har jag men är lite överväldigad över allt som hänt kring mitt blogginlägg här om dagen (Läs det här!) Det här är såklart något jag och Vanja pratar om i veckans podd. Och såklart svarar vi även […]

  Svara
 • Hej Josefin!
  Tack för att du står på dig och delar med dig. Det gör ont att läsa vad du utsatts för och det gör så inihelvetes ont att veta att vi är så oändligt många som varit med om liknande. Alldeles för många.
  Det är verkligen på tiden att fokuset läggs på förövarna, istället för som det så länge gjorts – lagts på offren. Äntligen.
  Tack än en gång,
  Sanna

  Sanna 2015-12-16 08:25:52 http://None
  Svara
 • Tack för att du delar med dig av din berättelse. Detta stärker mig så jävla mycket ska du veta.
  Jag var med om en liknade händelse när en av mina bästa killkompisar (trodde jag) försökte ha sex med mig när jag däckat efter en festkväll.

  Aldrig behöver jag känna mig ensam i detta, det är nu bekräftat. Skammen är inte lika tillgänglig längre. Jag börjar känna mig mer och mer fri nu.

  Tack, återigen <3

  Beatrice 2015-12-16 01:57:38 http://None
  Svara
 • (’V’)

  Lisa 2015-12-15 23:41:00 http://None
  Svara
 • tack snälla du för din otroliga styrka att berätta och dela!

  Hamnade på den här sidan via en länk och har aldrig hört talas av dig men nu är du en stor idol!

  Själv har jag ångest över att ha fött två tjejer, världens finaste varelser men jag är mörkrädd i vilken värld de kommer att få leva i. Varför blev det så här illa? Hur ska det gå för dem? Hur ska jag någonsin kunna skydda dem tills de kan klara sig själva?

  Mari 2015-12-15 23:36:01 http://None
  Svara
 • BIG UPS till dig Jossan – du sätter ord på allt jag känt de senaste dagarna. BRA!

  La Linda 2015-12-15 22:21:33 http://lalinda.se
  Svara
 • Riktigt hemsk historia, det där. Det hade rubricerats som våldtäkt, tror jag.

  Mobbing är otrevligt och det är tufft att vara ung. Många öknamn och obehagliga situationer går man igenom, helt klart.

  Men, man måste komma ihåg att pojkar i alla tider har uppfostrats att inte förgripa sig på tjejer utan att beskydda det motsatta könet, till varje pris. Våld mot kvinnor (och barn) har alltid varit några av de mest avskydda brotten i samhället.

  Dessutom vet våldtäktsmän (och andra våldsverkare) att det dom gör är fel, dom bryr sig bara inte om det, det är inte en fråga om uppfostran.

  Sen har vi olikheterna i hur vi ser på män och kvinnors sexualitet, jag hoppas jag kan öka förståelsen om varför man kallar tjejer för ”horor” och ”slampor”, etc. Kvinnors sex har alltid varit mer värt än mäns – mer speciellt. Detta beroende på att kvinnor bara kan vara gravida med ett barn åt gången – i nio månader – med, tills nyligen, livshotande barnafödsel som avslut. Att vara sexuellt restriktiv ansågs/anses, därav, imponerande för en kvinna medan motsatsen; ”slampighet” inte uppskattas lika mycket.

  Män, däremot, har kunnat befrukta hur många kvinnor som helst under samma period. Att, som man, ha mycket sex har alltså varit ytterst positivt, historiskt sett.

  Men, med dagens preventivmedel är ovanstånde värderingar onödiga och omoderna, problemet är att vi inte utvecklas lika snabbt, biologiskt, som våra roller i samhället gör.

  Vi lär få dras med att tycka att olika saker hör kvinnligheten till och andra inte. Enligt all seriös vetenskap är vi rätt hårt programmerade, således.

  Jag hoppas på mindre skamkampanjer och mer förståelse i framtiden.

  P.S.
  Om någon, mot förmodran, undrar varför så mycket energi läggs på att utmåla kvinnor som hjälplösa offer och män som potentiella våldtäktsmän, fråga; ”cui bono”? (”vem gynnar det?”). Börja gärna nysta där- om ni vill, alltså!

  Ynsla 2015-12-15 21:36:32 http://None
  Svara
  • Svar på Ynslas kommentar.

   bara fördi några voldtäktsmän är psykopatiska är inte det alla. Någon gör sånna saker fordi dom inte vet va sexuelt samtykke är. de kan göra män til offer för voldtäkt. de kan vara att dom inte har lärt sig behandla andra med respekt. om man inte vet var gränsen går, hur ska man unngå att trakka över?

   Ingrid Bjørnstad 2015-12-16 02:02:53 http://None
   Svara
 • Bra skrivet, har också alltid sagt att varför uppfostras tjejer till hur vi ska försvara oss och vad vi inte får göra istället för att pojkar uppfostras till att respektera tjejer. All fokus läggs på tjejerna och skyddar vi inte oss tillräckligt så ”får vi skylla oss själva”.

  Malin 2015-12-15 21:25:12 http://None
  Svara
 • Denna film berörde mig så djupt, som tur är har jag varit sonad från detta typ av beteende från killar, vilket kanske beror på att jag är vad man skulle kalla en ”skötsam flicka”, men har flera vänner som utsatts för detta på flera olika sätt, inte genom bokstavliga ord men killar som har uttryckts sig jävligt skumt. Hur som helst, detta fick mig att tänka på den gången min lillasysters 11-åriga klasskompisar hade ett ”kodord” som betydde hora som de gick omkring och kallade tjejer i klassen i flera dagar innan lärarna fick reda på och stoppade det. Att detta beteende bland killar klättrar så lågt i åldrarna gör mig riktigt rädd. Kommer pojkar på dagis ta på flickors rumpor när mina barn föds eftersom ”det är så man gör”?
  Är så tacksam att vi i 3an till 6an hade en SO-lärare och mentor som tog upp dessa frågor och jag tror att hon räddade oss alla. Det fans ett par killar som var av den ”dåliga typen” och även om hon kanske inte tog bort detta beteende från dem så tror jag definitivt att hon sköt upp det.

  L 2015-12-15 18:24:33 http://None
  Svara
 • Tack! Så viktigt att ta upp detta och att sätta det i sitt sammanhang. Att vi måste uppfostra alla killar och män till att inte heja på, inte se på och inte ens vara tysta. Det gör ont att läsa det du varit med om, och det allra vidrigaste är det spm händer efter brottet. Att det är du som hånas. Fruktansvärt. Nu får det inte fortsätta. Låt oss vända det tillsammmans!

  Camilla Swahn 2015-12-15 17:10:20 http://None
  Svara
 • Jag hatar den här videon. Den får mig att krampaktigt hålla mig för tårar. Jag hatar den här videon för den är så sann även fast jag inte levt just den verkligeheten så vet Jag att den verkligheten finns bland oss. Jag hatar den här videon för den poängterar så mycket saker och får än att känna att detta beteende är fel. Många av oss visste redan att detta budskap är sant, men ändå är det en verkligehet vi lever i. Jag hatar den här videon så att det gör ont, eftersom vi människor 2015 behöver göra en sån här video. Jag ilsket förstår inte hur folk kan bete sig så fruktansvärt mot varandra. Helvete människor bete er, hur svårt ska det vara. Jag hatar den här videon för det är enklare att säga det än att säga att jag hatar den verklighet vi idag alla tillsammans lever i, men inte kämpar för.

  Nikita 2015-12-15 17:01:25 http://None
  Svara
 • Du rockar Jossan, lovar att jag skall fostra min son att visa alla kvinnor största vördnad. Tack för att du gör skillnad !

  Magnus R 2015-12-15 14:42:27 http://None
  Svara
 • Vill bara säga tack. Och tack för kortfilmen, började storgråta när jag såg den, just för att varenda ord är sant. Tack för att ni tar upp det i ett så vettigt språk. Tack

  Wilma 2015-12-15 12:38:46 http://None
  Svara
 • <3 <3 <3 <3 <3 bara massa karlek

  linn 2015-12-15 11:37:34 http://linnwiberg.metromode.se
  Svara
 • Hej. Det som hände dig är så jäkla vidrigt. Och det är ännu vidrigare att det händer så många tjejer. Mig också. Ska göra allt för att mina döttrar inte ska råka ut för det.

  Elina 2015-12-15 11:03:02 http://None
  Svara
 • Tack! Tack för att du skriver.
  Skrev själv ett inlägg på min fb om några de saker jag har varit med om. Bara för att jag så ofta blivit mött av misstro nä jag säger att ”i stort sett alla tjejer jag känner har minst en erfarenhet där hon blivit utsatt för sexuellt ofredande”, situationer där alla anser att ”så gör man inte”. Jag tror att vi måste fortsätta prata om det, så fler ser. Mina upplevelser är inte alls i närheten lika illa som dina. Du är så stark för att du delar med dig, och jag hoppas det får fler att se och förstå. Tack

  Michaela 2015-12-15 10:12:52 http://None
  Svara
 • Fantastiskt stark att du ”vågar” skriva om detta!! Sån privat sak!
  Var bara tvungen att kommentera!
  Heja!!

  Cornelia 2015-12-15 00:26:47 http://www.corneliagranslatt.com
  Svara
 • Underbara Josefin! Så himla starkt av dig att berätta dethär, och på så sätt stå upp för tjejer som varit utsatta för samma sak men som ännu inte har kommit till den punkten då de vågar tala om det! Du betyder otroligt mycket för så många, inklusive mig. Tack för att du är du! PUSS

  Emma 2015-12-14 23:20:24 http://instagram.com/emmaninnie
  Svara
 • Tack!! Tack för att du delar med dig Josefin <3. Att du hjälper mig att inse att jag inte var ensam med dessa känslor i tonåren där en vardag med "hora" skrivet på stolsryggen var mer regel än undantag. Där killarna hetsade varandra, överröstade oss tjejer på lektionerna, kastade ur sig "du kan ju ingenting" på engelskalektionerna och där jag stod där ensam, jag var ju den där "horan" som skämdes för något som jag inte var. Jag var 12 år, okysst och oskuld. Men oj vad det där ordet har satt sig i mig.. det där ordet gjorde att jag förlorade min självkänsla och respekt för mig och min kropp. Och den där känslan av att andra tyckte att jag var "värdelös" begränsade mig och påverkade min självkänsla.Jag inser nu att jag vid 33 års ålder fortfarande inte har bearbetat detta fullt ut. Och jag blir så arg när jag tänker på att jag så ung formades till den osäkra tjejen jag har varit hela min tonårs/vuxentid och detta pga unga osäkra pojkars hävdelsebehov. Blir så ledsen när jag även tänker på att dessa ord tjejer får slängda över sig inte tar slut när de kliver över tröskeln hemma, i sin trygga borg, nej de haglar över internet in i flickrummet där det sitter tjejer just nu som mår dåligt och känner skam för något de inte kan rå för, att de föddes till flickor!

  Linn 2015-12-14 19:55:46 http://None
  Svara
 • Åh, heja dig som berättar! Jag önskar att fler personer som blivit våldtagna eller utsatta för sexuella övergrepp vågade gå ut med det som du gör. Det skulle nog göra att fler och fler berättade sina historier och på så sätt skulle skammen inte vara lika stor som den är idag och unga flickor och pojkar skulle förstå tidigare att det inte är deras fel att de blivit utsatta. Men jag vet ju att det är svårt att gå ut med något som är så jobbigt. Många med mig har ju blivit antastade, kallade saker och vaknat upp utan trosor fast man sagt ”Nej!” flera gånger. Men inte har vi gjort någon statusuppdatering på Facebook om det, vilket vi alltid borde göra.

  Stina 2015-12-14 18:58:41 http://None
  Svara
 • Tack för att du vågar!! Jag var med om samma sak när jag var 14 (är nu 28). Blev bjuden på alkohol av äldre killar på en fest, däckade och har bara enstaka minnesbilder av vad som hände men minst en kille lyckades ha samlag med mig och det gjorde så jävla ont. Många var inne i rummet. Dagen efter hade jag så ont att jag knappt kunde gå. Ryktet spreds snabbt om hur horig jag var och till och med mina så kallade vänner var med på det tåget fick jag veta efteråt. Efter det kändes det som att allt var förstört och jag levde väldigt destruktivt några år innan jag insåg mitt värde. Har skämts otroligt mycket för det här och inte berättat för någon. Nu har jag nyss fått en dotter och bara tanken på att hon ska uppleva samma får mig att vilja spy! All kärlek till dig Josefin!

  Hanna 2015-12-14 18:19:33 http://None
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Vilken hemsk upplevelse, ett ofredande och våldtäkt 🙁 Det var verkligen inte ditt fel. Vill bara skriva det. Det är ingenting du borde skämmas för utan de som gjorde så mot dig och de som tittade på och de vänner som vände dig ryggen. Massa kärlek till dig med. Har också fått en dotter nyligen och jag håller med dig, man blir rädd för världen hon får möta. Låt hoppas de inte får uppleva något sådant.

   Kattis 2015-12-15 20:51:56 http://www.sadnesstheory.com
   Svara
 • Fy fan Josefin! Jag är så djupt imponerad över att du vågar och orkar berätta. Du gör skillnad för jättemånga! Vad du varit med om, gör mig fruktansvärt arg och ledsen. Läste igår kväll och har tänkt på det hela förmiddagen. Inte en enda människa borde behöva vara med om något ens i närheten. Men vet du vad det sjukaste är? Jag tror att de allra flesta tjejer har upplevelser av sexuella övergrepp i någon form, alltifrån tafsande till relationer där nej-gränsen inte är skarp till rena överfallsvåldtäkter. Det är inbyggt i vårt samhälle på något sätt att tjejers sexualitet inte är vår egen, den tillhör till viss del männen och det gör mig så jävla arg. Det är för att det är genomgående i samhället som det är så viktigt att uppmärksamma! Själv hade jag en både liknande men också motsatt upplevelse som du. Min första pojkvän, som jag var kär i och hade varit ihop med länge, pressade mig till sex. Han visste att jag inte ville, han visste att det gjorde ont men han genomförde det ändå. Efteråt i mörkret frågade jag ”varför gjorde du det?”. Han svarade ”fan jag vet inte”. Sedan pratade vi aldrig om det igen någonsin och jag berättade aldrig för någon förrän för ett år sen, då jag bröt ihop när jag och min nuvarande kille såg en film om våldtäkt. Jag älskar att ha sex med min kille idag, men händelsen har satt spår i mig och min relation till sex kommer nog aldrig igen att bli helt okomplicerad. Ingen av oss borde få utsättas!!!

  Heja Jossan! 2015-12-14 15:50:04 http://None
  Svara
 • <3

  c 2015-12-14 12:03:34 http://None
  Svara
 • Åh Josefin! Jag blir så ledsen av att läsa detta och samtidigt glad att du vågar skriva om denna vidriga händelse, otroligt starkt gjort. Du är en underbar inspiration på alla plan. Varje vecka förgyller du och Vanja en stund av min dag! Tack!

  Lisa 2015-12-14 09:35:52 http://None
  Svara
 • Åh fina Jossan! Så underbart att du skriver detta, det är så viktigt! Bra att du sprider dina erfarenheter och otroligt kloka tankar, heja dig

  Ida 2015-12-14 00:47:12 http://None
  Svara
 • Det är ett sånt viktigt ämne. Jag känner också igen mig i det du skriver. Kände även jag skam, har aldrig ens berättat det för någon. Ville säga att du är otroligt stark, oh inspirerande. Jag älskar podden också! Dör snackar vi girlpower!!! Grymma bruttor är ni!

  Z 2015-12-13 22:52:08 http://None
  Svara
 • Tycker otroligt synd om dig och håller med om allt du skriver. All kärlek till dig<3<3<3

  Hedda 2015-12-13 21:36:22 http://None
  Svara
 • Vad starkt skrivet och så himla tråkigt att detta har hänt dig. Absolut inte ditt fel. Och så tråkigt att det finns så många som upplevt det eller andra former av trakasserier/attityd och att det bara viftas bort som skämt. Visst känner man igen det. Bra att filmen sprids!

  Kattis 2015-12-13 21:06:05 http://www.sadnesstheory.com
  Svara
 • Såå modigt och bra att du delar med dig av detta!!! Jättebra skrivet, all kärlek till dig!

  Malin 2015-12-13 21:01:25 http://None
  Svara
 • Såå modigt och bra att du delar med dig av detta!!! Jättebra skrivet, all kärlek till dig!

  Malin 2015-12-13 21:00:57 http://None
  Svara
 • Både det filmen och du tar upp är fruktansvärt. Det är fruktansvärt att samhället inte har kommit längre!

  Jag har haft turen att välja kompisar som mer sällan eller aldrig har använt nedsättande ord om tjejer. Det var aldrig aktuellt för mitt ”gäng” att umgås med puckona i klassen.

  Det jag dock tänker på i den här situationen är några saker som känns viktiga för att mota Olle i grind, om man nu får använda det ordspråket.

  Dels måste skolvärlden bli bättre på att flytta på problemen, att du i ditt fall behöver byta skola är för mig (som också blivit mobbad) obegripligt. Tyvärr verkar samhället (skola/socialtjänst) ha en tanke om att mobbning inte är ett brott och att det är synd om gärningsmannen! Hur ska det gå för honom om han måste byta skola. Ska vi verkligen tvinga ngn att byta skola?

  Det andra som man kan hoppas på att framtiden för med sig är ungdomar som står upp för vad som är rätt och riktigt! Om man ser att ngn mobbas, bryt in då. Tänk om vi kunde få våra barn att utveckla ett självförtroende att dom kan stå upp för sina skolkamrater som blir utsatta. Att omgivningen är stöttande för dom som står upp för vad som är rätt och riktigt! Tyvärr misslyckas skola och föräldrar många gånger på denna punkt!

  Sist men inte minst. Vuxenvärlden måste inse vad som händer i skolvärlden. Engagerade föräldrar som inte sticker huvudet i sanden, det är oerhört viktigt. Det kan skapa en sammanhållning i klassen som i slutändan leder till mindre mobbing eller helt utraderar den.

  Mitt tips till föräldrar. Ge barnen specifik positiv feedback när dom står upp för sånt som är rätt. Det kan exempelvis vara: Vad duktig du var Erik som berättade för oss om ditten eller datten. Eller, vad bra Erik att du berättade för läraren när Nils gjorde ditten eller datten. SPF (specifik positiv feedback) ger barnen en positiv upplevelse som dom kan relatera till.

  Alternativet, Erik berättar om händelsen och föräldern säger. Vad duktig du var. Det får barnet att känna sig bra men berömmet är inte lika tydligt. Än värre om Erik berättar om ngt och föräldern inte berömmer detta!

  Detsamma gäller även personer i barnets närhet. Det är förälderns jobb att uppfostra, men samhällets roll att fostra våra barn!

  Andreas B 2015-12-13 20:31:58 http://None
  Svara
 • Jag blir så berörd av detta inlägg, otroligt modigt och starkt av dig att dela med dig av dina erfarenheter. Samtidigt som jag blir så fruktansvärt ledsen när jag läser detta och ser videon blir jag på samma gång så förbannad. Kan inte förstå hur verkligheten får lov att se ut såhär. Så sorgligt, men tillsammans genom att uppmärksamma det mer kan vi göra världen bättre hoppas och tror jag. Kram!

  Nathalie 2015-12-13 20:20:18 http://instagram.com/_natneu
  Svara
 • Fantastiskt bra inlägg. Jag vill bara krama dig (och alla andra som gått/går igenom något så fruktansvärt som detta). Det är helt stört att människan inte har utvecklats mer än såhär. Vi bör verkligen prata så himla mycket mer om det här än vad vi gör.

  Ellen 2015-12-13 20:00:16 http://ellfi.blogg.se
  Svara
 • Så starkt av dig att dela med dig av din erfarenhet! Blir så ledsen och arg samtidigt. Och dom som lämnar negativa kommentarer, dom vill väl inte fatta? Så klart ligger detta ansvar på alla, män som kvinnor!
  Stor kram och tack för att du vågade dela

  Victoria Glosemeyer 2015-12-13 18:23:14 http://www.victoriaglosemeyer.com/blog-page/
  Svara
 • Tack Jossan, tack! Tack för att någon vågar ta upp detta, det är alldeles för viktigt för att hållas tyst om. Dock är det helst sjukt att man ens ska behöva skriva och prata om sånthär, sånt som borde vara sunt förnuft <3

  Jonna 2015-12-13 17:07:59 http://None
  Svara
 • ja ja ja ! så bra skrivet!

  Linnea 2015-12-13 16:53:42 http://linnearosvall.blogg.se
  Svara
 • […] precis Jossans blogginlägg om varför hon alltför tydligt förstår att filmen som sprids som en löpeld i sociala medier […]

  Blir så arg så jag gråter 2015-12-13 16:47:36 http://nyheter24.se/modette/vanja/2015/12/13/blir-sa-arg-sa-jag-grater/
  Svara
 • Så fruktansvärt att du fått gå igenom detta och så innerligt modigt att du skriver om det. Jag vet många runt omkring mig som fått stå ut med liknande, med hemska glopord och mobbing och trakasserier.. Det är vardagsmat i vårat samhälle och det är helt befängt!! Jag känner en ytterligare oro för jag har en liten tjej som jag ska uppfostra, som ska bli stark och våga säga emot men hoppas att ALLA tar sitt ansvar, främst alla män!! Tjejer ska inte behöva vara rädda, för att vara, för att bli fulla, klä sig som de vill etc. Vi ska få leva och agera som vi vill! <3 tack för din text!

  Lova 2015-12-13 16:42:03 http://None
  Svara
 • <3 <3 <3 <3 <3 <3 alltså jaaaa!

  Sonia 2015-12-13 16:36:15 http://None
  Svara
 • <3!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Aida 2015-12-13 14:01:42 http://None
  Svara
 • Så starkt att du delar med dig av det här! Inlägget träffar rakt in i hjärtat. Fruktansvärt att du har varit med om det här! Man blir så trött på hela skiten! På alla normer och på att videon överhuvudtaget behövs göras.

  Bra skrivet Josefin!

  Saga 2015-12-13 13:32:31 http://sagaisabel.devote.se
  Svara
 • Så obeskrivligt stark, och viktigt, att du delar med dig av det här. Tack! Sånt här får inte hända och ändå känner jag inte en enda kvinna som inte har en eller flera liknande berättelser… Så fruktansvärt.

  Olivia 2015-12-13 13:24:06 http://None
  Svara
 • Tycker det du varit med om är helt förfärligt och tycker det är jätte bra att du tar upp detta ämnet. Har själv varit med om liknande saker som du har och mådde så dåligt att jag inte ville leva länge så tack för att du tar upp detta! Jag hoppas killar som beter sig såhär kan lära sig av detta!

  Rebecca 2015-12-13 13:21:06 http://None
  Svara
 • Usch blir helt tårögd av att läsa detta. Så otroligt viktigt inlägg och så vikyigt att samhället ändras och att alla män tar ansvar, oavsett om dom är skyldiga eller ej.

  Kim 2015-12-13 13:15:03 http://None
  Svara
 • Jag brukar inte kommentera. Men jag blir så sjukt ledsen av ditt inlägg, vilket jag hoppas att många andra blir också. Allra helst de som inte förstått vad de bidragit till och faktiskt gjort. Ordet skam hoppas jag inte räcker till för personer det gäller.

  Du är så(!) modig som vågar berätta och jag är säker på att det hjälper många. Önskar dig allt gott framtiden har att erbjuda!

  Mamma till två söner 2015-12-13 13:13:08 http://None
  Svara
 • Åh herregud!!!! Jag vet inte vad jag ska säga/skriva, finner absolut inga ord förutom att jag är så innerligt ledsen för vad du fått gå igenom i livet. Skickar all kärlek och styrka till dig och dina minnen! ♡♡♡

  Malin k 2015-12-13 13:05:12 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!