6år nykter i dag ❥

Okej, i dag firar jag sex år utan alkohol. Många kanske tycker det är konstigt att fira en sån sak. Vissa tänker säkert att ”vad är det att fira? Vad vore livet utan bubbel, bärs och shots?”. Så tänkte även jag innan jag blev nykter. När mina alkoholterapeuter försökte få mig att sluta dricka eller i alla fall ha en vit månad så tänkte jag att livet var kört. Om jag tar bort alkohol, utekvällar, fester, vad har jag då kvar?

Nu förstår jag varför jag kände så. För jag hade inte så mycket annat i livet än just det. Alkohol och festen. Jag jobbade på något jobb jag inte gillade, jag hade slutat umgås med flera av mina vänner för att de tyckte att jag var så jobbig när jag drack, jag ljög för min familj, snodde pengar, skämdes, hade ingen självkänsla, fuckade up alla relationer jag hade så för att känna mig levande gick jag ut och festade. Tre, fyra kvällar i veckan. Så inte så konstigt att jag undrade vad som skulle finnas kvar om jag slutade kröka. Men nu i efterhand förstår jag att jag inte var så levande över huvud taget. De flesta kvällar slutade likadant. Jag blev för full, utkastad, stod och tjatade på någon vakt, försökte smita in på en annan krog, ringde min crush typ hundra gånger, hade inga pengar och gick hem med fel person. Inte så himla härligt direkt. Och trots att mina terapeuter försökte säga detta till mig, trots att min mamma, mina systrar och mina vänner försökte förklara för mig att jag var tvungen att sluta dricka så förstod jag inte det. Jag tyckte att de inte förstod mig. De förstod inte hur dåligt jag mådde, hur tom min själ var och de förstod inte att det endast var när jag var full som jag kände lycka. I alla fall ett tag, innan det blev för mycket. Men de få timmarna var värdefulla. Det var den bästa känslan jag visste. Och nu ville de ta den ifrån mig? 

I januari 2010 började jag på högskolan. Tänk att jag kommit in på journalistprogrammet! Nu börjar mitt nya liv . Nu ska jag styra upp mig! Jag hade då jobbat på olika jobb i ett och ett halvt år. Jag hade flyttat in till stan. Jag var ute mycket. Jag lärde känna folk på krogen. Jag levde ett liv jag hade fantiserat om ett par år innan. Men trots det mådde jag inge bra. Det blev lixom inte riktigt som jag tänkt mig. Men nu jäklar skulle att vända. Jag hade påbörjat en ny typ av behandling för mitt alkoholproblem. Det hade iof inte hjälp så mycket än då jag lyckades hålla mig söndag till lördag men när jag då hade varit nykter en heeeeeel vecka så kunde jag väl gå ut en kväll? Vad gör det? ”Herregud, jag är ju 20 år. Jag måste ju kunna gå ut en lördag? Det vore ju ännu sjukare att sitta hemma en hel lördagkväll?”. Så gick mina tankar innan jag tog på mig en lite smått galen outfit och gick ut tills vakterna slängde ut mig. Jag vaknade upp på söndagen, i bästa fall hemma. Och då var jag inte lika kaxig. 

När vi skulle ha inspark på högskolan hade jag hållt mig från alkoholen i ett par veckor. Jag kände mig stark och kände att här har jag chans till en nystart. Jag hade berättat om att jag inte ska dricka för en tjej i klassen som jag väldigt snabbt kom nära. Hon backade upp mig till hundra! Kvällen drog i gång. Jag dansade loss i min rosa overall som jag köpte second hand just för den här kvällen som hade 80-tals tema. Till en början kändes det rätt lugnt. Men när klockan närmade sig tolv började paniken krya i mig. Jag gick in på toaletten och ringde min syster och mamma. Jag berättade för dem att jag nu skulle gå ut och beställa öl. Att jag faktiskt bara är 20 år, precis börjat en ny klass, att jag känner mig utanför som inte dricker och att jag kommer att klara av att dricka i kväll. Båda insisterade på att komma och hämta mig men jag la på luren. Jag gick rakt fram till studentbaren och beställde en ölkanna för att komma i kapp. En halvtimme senare övertalade jag mina nya vänner att följa med mig in till stan och till mitt av mina stamisställen Solidaritet. Jag fick med mig några stycken och jag älskade att gå springa runt, packad i en rosa 80-talsoverall på klubben. Sen blev det inte riktigt som jag tänkt mig. Jag blev tydligen utkastad. Inte för att jag minns det men jag fick det berättat för mig när jag vaknade morgonen efter med en främlig hemma hos mig. 

minnykterhet6ar

Min nya klasskompis som så snällt hade lyssnat på mig om mina alkoholproblem, som stöttat mig och som helst plötsligt inte förstod vad som hände när jag började klunka ur en ölkanna några timmar efter att jag öppnat upp mig för henne. Hon som inte bodde i Stockholm och skulle sova hos mig. Hon sov i mitt extrarum och hon fick berätta vad som hände kvällen innan,  fick berätta vem killen var och fick höra på mina bortförklaringar dagen efter. Hon som kom att bli en nära vän till mig. En vän som följt med på min resa. Som stöttat mig. Tack B! Dagen gick ganska bra, jag hade inte så mycket ångest utan tyckte mest att det hade varit ”en galen utekväll”, vilket jag ändå gillade. Kvällen kom och vi skulle fira en kompis till mig. Jag gick dit och hällde upp ett glas rödvin till middagen. Mina vänner frågade du ”Jossan, har inte du slutat dricka?”. Jag förklarade som det var. ”Jo, jag har slutat men jag råkade dricka i går och ett glas rödvin spelar väl ingen roll??”. När vi ätit middag och jag bara hade druckit två glas vin, var jag riktigt stolt över mig själv. Iof handlade det om att jag var sjukt bakis och faktiskt tyckte det var ganska äckligt med alkohol just då men ändå. Väl inne i stan började jag beställa öl i baren, 14 st om man ska lita på mitt kontoutdrag dagen efter.

24171_10150102701125717_952207_n

Jag blev utslängd, jag försöka tvinga mig in på Solidaritet men de var inte så glada på mig som blivit utslängd natten innan och som nu kom aspackad och ville in igen. Min kompis försökte lugna ner mig och få med mig i en taxi hem. Efter att jag ringt hela kontaktboken utan att få svar fick hon in mig i en taxi. Hon fick sitta och höra på när jag sa att hon snart slipper mig, att jag inte längre vill leva och att alla snart ska få slippa mig. Hon fick upp mig för trapporna till min lägenhet, hon la mig i sängen och bäddade ner mig. Som ett barn. Hon bad mig att lova henne att inte gå ut igen. Då bodde jag mitt i stan, fem minuter från alla klubbar. Men jag lovade henne att inte gå ut. När hon stängde dörren bakom sig, smög jag upp och i samma stund plingade det till på telefonen. Han som jag ringt säker 27 gånger, han som jag haft en hang up på i två år skrev att jag kunde komma till honom. Jag samlade ihop mina saker och hoppade in i en taxi. När jag vakande morgonen efter för exakt sex år sen hade jag en annan känsla i kroppen. Jag såg på mitt liv på ett annat sätt en tidigare. Jag fick en känsla jag inte tidigare känt. Jag fick en känsla av att ”Jossan, ingen annan kommer fixa ditt liv åt dig. Ingen annan kommer se till att ”allt blir bra” som jag så ofta ville och sa till min mamma. ”Jag vill bara att allt ska bli bra”. Jag förstod att jag hade livet i mina egna händer nu och att jag hade en chans att verkligen ta till mig den hjälp jag fick. Att ta vara på att jag kommit in på min utbildning. Att jag faktiskt var en fin person som förtjänade mer än så här.

30130_10150182326995717_1665186_n

Våren 2010 

 Jag gick tillbaka till mig behandling. Jag förstod allvaret. Jag grät. Jag kände alla mina känslor. Det var läskigt, häftigt, underbart, fruktansvärt och otroligt. Jag vågade ta emot den hjälp som fanns och jag ville för första gången bli nykter. Jag ville inte dricka mer. Och i dag vaknar jag upp här hemma i min egen säng, i en lägenhet jag köpt, tack vare att jag har ett jobb jag sköter (jäkligt bra till och med), ikväll ska jag och min kille träffa våra vänner, äta middag och spela spel. Jag har fått tillbaka de vänskapsrelationer jag tidigare tappat bort. Och vi har en bättre relation än någonsin. Jag har en fin kontakt med min familj. Jag mår bra. Jag vaknar upp utan ångest, utan att känna mig värdelös och jag till och med tror på mig själv. Jag tror att jag kan klara av det mesta. Om jag vill något så kan jag. Det finns ingen annan än mig själv som hindrar mig. 

img_9474.jpeg

Och i dag ska jag fira det. Jag ska skåla med någon god alkoholfri drink i finglas och tacka mig själv och alla betydelsefulla personer i mitt liv. Tacka för att jag fått vara nykter i sex år. Att jag får leva detta liv. Tacka mig själv för att jag har valt livet. Och det är verkligen något att fira!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
46kommentarer
 • Du är grym. <3

  Cecilia 2016-02-15 11:09:58 http://None
  Svara
 • Helt fantastisk <333333

  Sofia 2016-02-14 20:19:07 http://None
  Svara
 • Grattis och tack för att du delar din historia <3

  Kattis 2016-02-14 20:11:14 http://www.sadnesstheory.com
  Svara
 • wow vilken resa du har gjort. vad fantastisk stark, modig och kärleksfull du är mot dig själv! att du delar med dig av detta tror jag är så enormt viktigt. du hjälper och stärker så många själar här ute! wow för dig!

  jorinda 2016-02-14 19:04:31 http://None
  Svara
 • Heja dig Josefin! Modigt och viktigt att du berättar. Det får mig att tänka mycket över mitt eget drickande.

  Zara 2016-02-14 13:05:19 http://None
  Svara
 • Blir väldigt berörd av det du skriver! Starkt och väldigt fint! Tror många kan känna igen sig! Kramar till dig

  Julia 2016-02-14 11:48:11 http://None
  Svara
 • Heja dig! Blev så berörd av att läsa detta. Starkt och modigt av dig. Kram!

  Lisa 2016-02-14 06:57:41 http://None
  Svara
 • Wow, vilket starkt inlägg. Respekt till dig att du vågar dela med dig så personligt men ändå med sådan integritet. Ibland måste man nå botten för att kunna ta sig upp igen. Även jag har varit längst ner (inte av samma anledning, men av depression som gav mig ångest och väldigt låg självkänsla) och har en bit kvar, men jag är glad att jag också sökte hjälp. Även om det varit hemskt många gånger så vet jag att jag redan kommit så otroligt långt. Underbart att du mår så bra nu. Jag hoppas att du fortsätter på samma positiva bana.

  Kram på dig!

  Christine 2016-02-13 22:56:39 http://christineiparis.blogg.se
  Svara
 • Grattis till tid!

  Eva 2016-02-13 22:32:37 http://None
  Svara
 • Åh, grattis! 🙂

  Elvira 2016-02-13 16:51:55 http://elvirakavallin.se
  Svara
 • Jag känner så väl igen mig i din historia, att dricka för mycket och bli en fullständigt annan person som man själv inte vill vara egentligen. Jag har själv lärt mig att hantera min alkoholkonsumtion idag vilket jag är otroligt glad över, för det kan verkligen förstöra så mycket… Jag tycker att det är helt fantastiskt att du lyckades välja en annan väg – eller trampa upp en ny stig snarare 🙂 Du är en sann inspirationskälla Josefin! GRATTIS! <3

  Johanna 2016-02-13 12:09:26 http://None
  Svara
 • Vilken fantastisk människa du är! Du är en förebild som kan skriva om detta du gått igenom, och hur du vände på allt. Jag tycker du är underbar! Grattis fantastiska Josefin! kram

  Mia 2016-02-13 10:25:21 http://None
  Svara
 • Men hur grym är inte du!!!! Du ger sådan inspiration och det här blogginlägget var fantastiskt bra skrivet. Du är så sjukt bra på att förmedla känslor i text och jag är tacksam för att jag har fått läsa detta sinnesbra inlägg i denna underbara blogg! Hatten av till dig ! 🙂

  Elina 2016-02-13 09:05:30 http://None
  Svara
 • Så grym babe! ❤️ Saknar dig massa!

  Kene 2016-02-13 07:56:18 http://None
  Svara
 • Camilla 2016-02-13 01:24:18 http://None
  Svara
 • Du är helt fantastisk!! Stort grattis på 6-årsdagen!! Kraaaam

  Andrea 2016-02-12 23:55:33 http://None
  Svara
 • Så modig och stark du är! Tack för du delar med dig! Fira och var stolt för allt du är! Kram och du, stort grattis!

  Ebba 2016-02-12 23:48:17 http://None
  Svara
 • Alltså jossan, fy fan vad grym du är! blir helt tårögd, shit! vilken resa, tänk att du tagit dig igenom detta, själv – all because of you, så jävla starkt, så jävla imponerande! du är minsann den bästa förebilden man kan ha, tack för att du är du underbara du! önskar dig allt gott och att du får fira detta för alltid, för det är verkligen värt att fira om och om igen, önskar dig all lycka! du är fantastisk <3

  Olivia Lundgren 2016-02-12 22:59:18 http://www.nothingbutdaydreaming.com
  Svara
 • Så himla fint inlägg Jossan!! Har lyssnat på podden då du pratar om din relation till alkohol. Den podden är så himla fin och så känslosam. Älskar då ni pratar om djupa ämnen, det berör så mycket.Tycker det är jätte modigt av dig att prata öppet om detta, och du är en grym förebild! Hoppas du får en underbar kväll!

  Kram!

  Nicole 2016-02-12 22:59:03 http://www.nicoleidaelisabeth.for.me
  Svara
 • Så stort!! GRATTIS! Och stort TACK för att du delar❤️

  Emma 2016-02-12 22:40:01 http://None
  Svara
 • Heja dig och självklart ska du fira! Detta är det mest ärliga jag läst på en blogg någonsin.

  Nina 2016-02-12 22:39:36 http://None
  Svara
 • Du är så jäkla grym Jossan! En sån stor inspirationskälla och bra förebild. Massa kramar och grattis <3

  Anna 2016-02-12 22:03:14 http://None
  Svara
 • Himla grym du är!! <3

  Tindra 2016-02-12 21:54:24 http://None
  Svara
 • Hurra och Stort Grattis på 6-årsdagen!! Grymt!

  Ella 2016-02-12 20:35:29 http://None
  Svara
 • Hipp hipp hurra for deg idag! Du fortjener å feire dagen! Det er stort at du klarte å slutte å drikke og har valgt livet. Stor klem!!!!

  Erica 2016-02-12 19:14:40 http://None
  Svara
 • All respekt i världen till dig, finaste, underbaraste Josefin! <3 Jag är så imponerad över dig och allt du gått igenom. Du inspirerar mig hela tiden – varje dag, och det ska du ha världens tack för. Tack för att du är med och pratar om saker som är tabu. Tack för at du finns, och för att du är precis så som du är.
  Du kan med all rätt vara oerhört stolt over dig själv, fina människa <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  Ida 2016-02-12 19:02:04 http://None
  Svara
 • Wow… Jag visste inte att du hade en sådan bakgrund,kan aldrig tänka mig det nu när jag ser dig!
  Du ska vara stolt över dig!! Grattis!

  Enna 2016-02-12 18:22:47 http://Sayyeastofashion.blogg.se
  Svara
 • Vilken inspiration du är! Underbart att du öppnar dig här på bloggen <3

  Brownsugar 2016-02-12 18:13:37 http://Brownsugar.se
  Svara
 • wow, va imponerad jag blir av dig och vilken inspirationskälla du är! jag har ett annat typ av beroende än alkohol, och jag hoppas verkligen att jag kommer komma lika långt som du. kram!

  Caroline 2016-02-12 18:01:18 http://None
  Svara
 • Åh, du är så jäkla grym och inspirerande, för att inte glömma hur fantastiskt stark du är! Hejjahejjahejja dig! Ha en fantastisk kväll, kram <3

  Rebecka 2016-02-12 18:00:51 http://nouw.com/ingridrebecka
  Svara
 • Natalie 2016-02-12 17:50:27 http://Happyhealthblog.com
  Svara
 • Wooow!! Så inspirerade att läsa om och vilken resa! Grattisgrattis ;))

  Emelie 2016-02-12 17:36:04 http://None
  Svara
 • du slutar aldrig inspirera, på så många plan. Största kramen till dig.

  ISA 2016-02-12 17:07:54 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Alltså… Josefin… wow!

  Det är så bra att du finns och att du har valt livet.

  Letti 2016-02-12 16:58:23 http://None
  Svara
 • Så himla bra skrivet Josefine! Jag som inte heller dricker tycker att det är så peppigt med en offentlig, ung tjej med en så stor plattform som du har, som skriver och pratar om att man kan leva ett mycket awesome liv utan alkohol! Keep it up!

  Fridah 2016-02-12 16:37:32 http://indiepopochskit.blogg.se
  Svara
 • Så starkt!! Du är ju fenomenal! Hejja Jossan! Fira för fullt!

  Ottilia 2016-02-12 15:54:40 http://None
  Svara
 • Grattis, grymt jobbat! Klart att du ska fira 🙂

  Lovisa T 2016-02-12 15:05:12 http://lovisat.se
  Svara
 • Vilket inlägg, så starkt! Tack för att du delar ett så viktigt ämne. Ska ta en extra god kopp te för dig idag och fira dina sex år som nykter, det är du verkligen värd. Så fin blogg, du verkar vara en grym tjej. Heja dig!

  Therese 2016-02-12 14:52:04 http://Www.alldamnstories.blogspot.se
  Svara
 • Så bra inlägg! Man får sig en tankeställare om det eviga ”kan ju inte vara såååå farligt med en till”-tänket. Jag firar dig idag också! Love!

  Justine 2016-02-12 14:32:00 http://None
  Svara
 • Så himla starkt och personligt berättat av dig. Du är grym och en sann förebild!

  Julia 2016-02-12 14:27:38 http://prick.blogg.se
  Svara
 • Heja dig!

  Malin 2016-02-12 13:58:17 http://None
  Svara
 • Kloka, fina, inspirerande Du! Stort GRATTIS och Tack för att du är modig och lyfter det här ämnet. Det behövs verkligen! Du är grym och det är så härligt att läsa bra du mår idag! Kramar

  Jenny W 2016-02-12 13:42:39 http://None
  Svara
 • Blev alldeles tårögd när jag läste detta inlägg. Så modigt av dig att dela med dig av din historia! Och ett stort grattis på din dag! Fy tusan vilken fantastisk person du är!

  Micaela 2016-02-12 13:24:27 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!