Att festa nykter★

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Alla som följer mig på Snapchat såg jag att jag var ute i går. Vi var ute till typ fyra, dansade, skrattade och hade kul. För ja, jag kan ha kul när jag är ute ÄVEN fast jag är nykter. Jag får väldigt mycket frågor om det här. ”Hur orkar du vara ute när alla andra är fulla?”, ”Kan du verkligen ha kul på riktigt?” eller ”Är det inte jobbigt när alla andra är fulla?”. Och ja, jag kan ha kul och jag har faktiskt mycket roligare nu när jag är ute än vad jag hade när jag var ute och drack. Men den stora skillnaden mellan nu och då är att jag lyssnar på min kropp och gör det jag mår bäst av. Om jag är trött och inte riktigt på humör då går jag hem när jag känner att jag är klar. Jag står inte och pinar ut tiden fast jag känner att min kropp vill hem och sova. Och är jag på strålande humör kan jag dansa till fem. Jag känner ett lyckorus i kroppen, dansar, skrattar och verkligen umgås med min vänner. Och de flesta jag känner dricker inte så mycket att de blir galet fulla och jobbiga så jag regerar sällan på att jag tycker folk omkring mig är sjukt störiga. Däremot blev jag chockad när jag började gå ut nykter de första gångerna. ”Herregud – folk kan ju prata klockan fem på morgonen, de kan stå upp och till och med bete sig”. Jag trodde ju att fler var som jag – blev aspackade, utslängda, röjde runt och var för mycket. Men så är det inte och det är många som jag inte ens märker att de är speciellt fulla. Så jag tycker inte alls det är jobbigt. Men såklart, skulle jag hamna mitt i ett fylleslag där det är shotsrace på shotsrace – Ja, då kanske jag inte skulle känna mig superbekväm men då är det ju inte svårare än att bara åka hem. Och vakna upp pigg och glad dagen efter.

Men förr var jag ju ute oavsett vad. Det spelade inte någon roll om jag var sjukt trött eller hade feber. Och jag var ute tills klubben stängde eller tills jag blev utslängd. Jag lyssnade aldrig på min kropp, jag lyssnade bara på mitt begär som sa ”mer sprit!”. Och nja det var sällan speciellt kul. Såklart var det roligt till en början, på förfesten, första timmen på klubben men kvällarna blev sällan som jag tänkt mig. Jag struntade i mina vänner, försvann, drack sprit med vem som helst, blev utslängd, smög in, blev utslängd igen… Kvällarna slutade oftast med att jag blev osams med mina vänner, mitt ragg, bartenders, dörrvakter – ja egentligen alla jag hade omkring mig när jag drack. Och trots det fick mina vänner ta hand om mig, fast jag en stund innan sagt något taskigt eller dragit utan att säga något. Så fanns de där, följde mig hem, satte mig i en taxi och förlät mig dagen efter. Och det är jag så tacksam över i dag. De förstod att jag inte mådde bra, att det var alkoholen och inte jag.

För så var det ju, när jag drack blev jag en annan person. Och det är många som blir så och det är inget man själv väljer. Man väljer inte att få minnesluckor, bli en sämre version av sig själv och vara dum mot personer i sin omgivning och mot sig själv. Men det är många som tror det. Men vad jag har lärt mig om alkohol är att vissa tål det och andra inte. När en person som inte tål alkohol börjar dricka finns det inget stopp. Visst det är en själv som tar glaset mot munnen och ”väljer” att dricka – Men det är ens begär som tvingar dig. Du är chanslös när du väl kört igång. ”Men varför dricka över huvud taget då?” – Jo, det är få som tror att man kan leva nykter. Att välja bort alkoholen är konstigt i vårt samhälle och man ses om en ”outsider”. Därför är det så många människor som tror att de måste dricka och gör allt för att försöka lösa ekvationen om hur de ska kunna klara av att dricka ”normalt”. Plus att om du är en person som har problem med alkohol är det ju för att det är den känsla alkoholen ger dig du vill ha, fast du sällan mår bra av den. Och du försöker få till den känslan så ofta du kan. Det blir ju som ett beroende även fast du kan ha alkoholproblem även om du dricker en gång i halvrået eller en gång per år. Det behöver inte bero på hur ofta du dricker – det beror på vad som händer med dig när du får alkohol i kroppen. Men det är få som vet det, förstår det och tror på det. Men vissa personer kan inte känna gränsen om vad som är lagom och när det blir för mycket. Och samma personer (precis som jag kände) har en sån stark relation till alkoholen så man tror att allt annat är lösningen på problemet – än att sluta dricka. 

Därför är det viktigt för mig att dela med mig av min story kring alkoholen. Och att visa att man kan leva nyktert och att man kan ha jävligt kul! I går var vi ute på två klubbar här i Paris och jag dansade minst lika mycket som alla andra, om inte mer. Och hade sån jävla feeling! Och det bästa av allt jag vaknar upp i dag och mår precis som vanligt. Och är så himla glad och tacksam över att jag lever mitt liv nyktert. Och jag uppmanar alla som känner igen sig i det här att ta det på allvar, att våga prata om det, söka hjälp – för det liv som finns utan alkoholen (för oss med det här problemet) är fantastiskt. Det är så mycket bättre än du kan tänka dig. Puss J!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej! Först och främst TACK att du pratar om detta.
  Har haft flera kvällar där jag eller vänner har blivit för fulla som har slutat så pass illa att jag bevittnade när en bekant vi festade ihop dog i en olycka på grund av att han var berusad. Efter det ville jag aldrig mer dricka igen men flyttade då till en studenstad med mycket alkoholhets (där allt egentligen kretsar kring fest) och hade flera gånger igen jobbiga fyllor. Har GAD (general anxiety disorder) vilket blir värre med alkoholen. Har nu börjat ta antidepressiva som jag inte får blanda med alkohol men har druckit ändå (dock inte blivit jätteberusad). Jag har alkoholism i släkten och jag känner mig helt förvirrad och vet inte hur jag ska förhålla mig till allting. Behöver ”regler” i hur mycket jag kan dricka men egentligen skulle jag må bäst av att sluta helt, får ångest om jag bara dricker ett glas vin som det är just nu. Jag har inga problem att ha kul utan alkohol men det jag tycker är jobbigt är den där hetsen från andra och framförallt KOMMENTARER. Förstår inte varför alla måste kommentera ens beslut hela tiden… Vet heller inte vad jag ska svara när någon senast vi var ute kommenterade att jag beställde Loka med citron. Kände mig också patetisk för det blev som att jag låtsades att jag drack GT.. Haha.

  Det är så himla fint att höra dig prata om det- du som är ung. Jag har kikat in lite tidigare på din blogg ett par gånger och hittade nu er podd vilken jag älskar där du delade med dig om det här ämnet och vill bara säga att du är grym! Fantastiskt att du vågar prata om det här. Nu följer jag din blogg dagligen och du är så jäkla otrolig.

  K 2016-04-20 18:54:34 http://None
  Svara
 • Jag tycker att det här är väldigt intressant, det här med att man inte tror att man kan vara social eller rolig om man inte dricker när man är ute. Att vara social och avslappnad i alla olika sammanhang är något man måste träna upp för att vara skicklig på. Hur man beter sig och konverserar i möten är exempelvis något som många blir väldigt nervösa över, men efter ett par gånger så känns det helt naturligt. Samma gäller såklart festliga sociala sammanhang, om man dricker vid varje sånt tillfälle så tränar man aldrig på att göra det nykter. Man kommer alltså känna sig obekväm om man försöker göra det nykter vid ett tillfälle. Men ge inte upp, gå på ett antal fester nykter så kommer du se att det känns mer och mer lättsamt och roligt. Jag ska också försöka det någon gång hehe.

  Hanna s 2016-04-18 22:20:24 http://None
  Svara
 • Jag lyssnade på podden förra veckan och jag beundrar dig verkligen som lyssnade på din kropp och slutade dricka. Även fast jag inte har samma problematik som dig så väljer jag oftast också bort alkoholen. Den fyller oftast inget syfte. Jag dricker hellre Loka crush alla dagar i veckan! 😉 men tack för att du delar med dig! Ha en fin dag! 🙂

  Mysan 2016-04-18 20:07:07 http://None
  Svara
 • Vad skönt det är att läsa dina ord! Jag känner verkligen igen mig i det du skriver och du lyckas sätta ord på något jag själv inte kunnat – blir man för full och inte kan hantera det, förvandlas man till en sämre person som söker konflikter och sårar andra. Något man aldrig annars skulle göra. Sedan skäms man och avskyr sig själv dagen efter.
  Jag har äntligen insett, precis som du gjort, att jag helt enkelt inte tål alkohol. Jag jobbar på att bli bättre på att hantera detta, och det går bra. Är dock inte säker på att jag just nu är redo att bli 100% nykter, men vem vet!

  Så glad att du delar med dig av detta!
  Kram fina du! 🙂

  Ce 2016-04-18 18:53:37 http://None
  Svara
 • Tycker du är så cool som har gjort ett val, oavsett om det är att dricka eller inte dricka så borde fler reflektera och sedan aktivt väja eller välja bort. Fundera. Inte bara ”göra”. Det gäller många områden o alkoholen är ett sådant område tycker jag. Många följer nog bara strömmen utan att ens fatta att man faktiskt har ett val att göra här, som kring så mycket annat som präglas av en stark norm.
  Cool också för att du är i den branschen du är, vilken jag inte har så mycket insyn i men som jag kan tänka mig har en alkholnorm som vissa gånger kanske inte är helt enkel att förhålla sig till.
  Jag är nyfiken på vad du brukar beställa då du är ute, och vad du brukar dricka om du är över på middag t.ex där andra dricker alkohol?
  <3

  Amanda 2016-04-17 18:03:22 http://None
  Svara
 • Tack för att du delar med dig. Jag började följa dig för två månader sen i samband med att jag ville bli nykter pga egna problem och såg att det fanns en ung stark tjej med ett socialt liv som hade bestämt sig för ett nykter liv. Du inspirerar på så många plan och din historia om en ung tjej med alkoholproblem som lever nyktert hjälper och kommer att hjälpa många. Tack.

  G 2016-04-17 17:28:45 http://None
  Svara
 • Men vad fint skrivet av dej och modigt!! Big up!
  Du verkar vara en tjej med fast ståndpunkt och bra inställning och syn på livet.
  Mycket av den instämmer jag med, ditt positiva sätt att tänka och tips du ger, de tar jag lärdom av och med mig.

  Du verkar vara en skön brud med snygg inredning hemma också!

  Och så har du cool klädstil. Dina fluff-jackor.
  O tummen upp för allt med lite hippie/70-tal o sen hängslen såklart. Det här med hängslen alltså- Åh! Man känner sig så gullig på nåt sätt i det. Har en blå -70´manchester-klänning med just hängslen, såg du hade nåt liknande en gång, brun tror jag. Så fina dem.

  Men, din svarta topp där (ovan) med utsvängda armar. Var har du köpt den?
  Tänker på min ”70´s-disco-fever-byxdress” , med såna armar + utsvängda ben. Köpte dock den förra sommarn, H/M, men kan nog komma in igen. Så kolla in där. den skulle passa dej.

  ha de

  CarolineKnas 2016-04-17 17:10:41 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!