Till dig som inte vill dricka i dag

På alla högtider ingår en sak. Eller det är oftast en sak i fokus. Alkoholen. Vi samlas kring den. Vi får den i dörren när vi kommer, vi pratar om den, våra tal avslutas med en skål och vi frågar ofta personen brevid oss till bordet om den vill ha något mer att dricka. Ja det läggs väldigt mycket fokus på alkohol. Och i dag är det ju en sån där högtid, midsommarafton. Och det är väldigt många som kommer skåla i dag. Det kommer jag också att göra fast med alkoholfritt i glaset. 

Ni som läser min blogg vet ju att jag har varit nykter i mer än sex år. I dag är det enkelt för mig att välja bort alkoholen, jag struntar i vad andra tycker om det för jag vet att jag inte mår bra av alkohol och därför dricker jag inte. Men så har det inte alltid varit.


Mina första högtider i nykterheten var ritkigt jobbiga. Jag trillade dit några gånger då personer i min omgivning tyckte ”det var helt sjukt” att jag som 20-åring inte skulle dricka mer. Och efter några övertalningsförsök stod jag där med alkohol i glaset. Men till slut klarade jag att stå emot. Stå emot mitt eget sug och personers försök att få mig att ta ett glas. Jag struntade i att dom kallade mig tråkig, pratade om mig och tittade konstigt. Som om jag hittat på att jag haft problem. Det här var såklart inte mina nära vänner. De jublade när jag valde bort alkoholen eftersom de fått ta hand om mig på alla fyllor och försökt få mig att inse att jag har problem.

Och dom där andra som ville få med mig på fylletåget, varför skulle jag bry mig om vad de tyckte? Det bryr sig ju uppenbarligen inte om mig. Varför ska jag ge med på något som jag inte mår bra av för andras skull? Och vad får de ut egentligen på att jag dricker? Jo, det är ju det. Jag har upplevt många gånger att andra vill få med mig för att de inte ska må dålig över att de dricker själva. Men det är inte upp till mig att lindra deras ångest. Jag kan bara ta ansvar för mitt eget mående. Och för mitt eget mående har jag ansvar. Så om du precis som jag känner att du inte mår bra av alkohol. Oavsett om du har stora problem eller bara tycker att det inte gör dig gott. Skippa alkoholen i dag. Det är inte värt att dricka ”bara för att alla andra gör det”. Om det blir jobbigt, gå hem. Jag har lämnat många fester tidigt då jag tyckt det har blivit för hetsigt men jag har också stannat på flera fester för att jag inte har velat ”missa något” och jag kan säga att det har varit värt alla gånger jag gått hem. Jag mår inte bra att stanna i något för andras skull. Och så mycket ”händer” inte sent en midsommarfest. Går du hem och lyssnar på dig själv i stället kommer du må tusen gånger bättre dagen efter. Så har det varit för mig i alla fall.

Eftersom jag inte druckit på så många år kan jag i dag köra en helkväll utan att tycka att det är jobbigt. Jag dansar oftast mest och kan stanna sist – om jag är på rätt humör. Men i dag känner jag mig seg. Det har varit så mycket sista tiden med flytten och massa jobb så i år blir det en lugn midsommar på landet med ett par vänner. Så himla skönt. Det är en annan sak jag lärt mig genom åren – att lyssna på min kropp, hur jag mår. Och att man inte måste festa och fira allt på samma sätt varje år. Väldigt skönt!

Jag hoppas ni får en härlig dag och att ni är rädda om er! Puss J


Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Blir så peppad och glad när jag läser om fler och fler som väljer ett nyktert liv. Jag är 30 år och har inte druckit alkohol på 2,5 år. Jag trivs så otroligt bra av att inte alkoholen är en del av mitt liv längre och jag har inget sug eller problem att vara utan den. Men det är en sak jag måste fråga eller höra någons tankar om. Jag har inte uttalat min nykterhet till någon, inte ens min familj. Om nån frågar säger jag bara nån ursäkt för just det tillfället, typ att jag kör. Borde jag säga att jag är nykterist? Att jag aldrig mer kommer att dricka? Känns läskigt med följdfrågor som varför osv.

  M 2016-06-26 23:12:38 http://None
  Svara
 • Vad underbart ärligt! Jag dricker inte heller längre och mår bäst så, sen känner jag också att det tar för mycket tid från annat som man vill göra. Dricker jag ett glas vin känner jag det hela dagen efteråt. Det tar energi som jag vill lägga på att skapa och vara kreativ inte känna mig slö och tung i kroppen. Jag önskar mer människor visste hur bra man kan må om man skippar det där glaset. Också viktigt att inse att man blir deppad av alkohol. Statiskt bevisat till och med. 🙂 Kram!

  Kristina 2016-06-26 02:07:42 http://None
  Svara
 • En så bra och viktig text! kram www.devote.se/joseefiinb

  Josefin 2016-06-25 16:33:33 http://www.devote.se/joseefiinb
  Svara
 • Såå vettig text! Tycker verkligen att alla borde lära sig att inte hetsa andra till alkohol!

  Lovisa 2016-06-25 15:28:02 http://wildisland.se
  Svara
 • Tack Josefin!
  Själv så tycker jag inte om smaken av alkohol och dricker inte pga det, vilket många inte förstår sig på. Dom blir lixom helt chockade av att jag inte dricker och frågar varför. Och det gör mig väldigt irriterad. För det anses helt normalt att konsumera alkohol men för mig som inte gör det, ja då är det jag som är onormal.
  Hoppas du hade en trevlig midsommar!

  Hanna Nordgren 2016-06-25 14:36:22 http://None
  Svara
 • Vilket fantastiskt viktigt inlägg!!! Väldigt bra & viktigt att du delar med dig. TACK

  Lina 2016-06-25 03:01:05 http://None
  Svara
 • Så viktigt att du skriver om detta! Jag beundrar dig verkligen för det!
  Själv går jag aldrig ut.. För det första så förstår folk inte varför jag inte dricker. Är jag dum i huvudet eller? Och så hamnar jag liksom alltid utanför. Det blir jätte konstig stämning, och jag har mest bara känslan av att de tycker det är jobbigt att jag är där, om jag liksom inte ”är med” på samma sätt som dem…. Tack Josefin, du är bäst! <3 <3 <3 Ha en fantastisk midsommar!!

  Ida 2016-06-24 17:50:10 http://nouw.com/idahansson
  Svara
 • Heja dig! Du är grym!!

  Alexandra Bylund 2016-06-24 17:00:29 http://Alexandrabylund.com
  Svara
 • fin och viktig text! T A C K för att du fortsätter skriva om så viktiga ämnen och förhoppningsvis inspirerar unga personer att våga stå emot, att lyssna inåt.

  jag gör plikten på sjukhuset idag och missar den stora midsommarfesten på landet med vännerna. det gör mig inte jättemycket att inte behöva halka runt i leran, somna frysandes och vakna svettandes i tält, illamående pga. för många ”skål” dagen innan.

  sara 2016-06-24 13:54:53 http://None
  Svara
 • fin och viktig text! T A C K för att du fortsätter skriva om så viktiga ämnen och förhoppningsvis inspirerar unga personer att våga stå emot, att lyssna inåt.

  jag gör plikten på sjukhuset idag och missar den stora midsommarfesten på landet med vännerna. det gör mig inte jättemycket att inte behöva halka runt i leran, somna frysandes och vakna svettandes i tält, illamående pga. för många ”skål” dagen innan.

  sara 2016-06-24 13:54:53 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!