”Min pappa är en varg”

”Jossan, varför kommer aldrig din pappa och hämtar dig?” frågade ofta mina kompisar på dagis. 

”För min pappa är en varg som bara visar sig på nätterna. Det är därför jag har sånna här huggtänder” svarade jag alltid och visade stolt upp mina hörntänder som var något spetsiga. Jag lärde mig vid väldigt tidig ålder att hitta på historier för att inte berätta sanningen. Och egentligen visste jag nog inte hur sanningen såg ut. Det jag visste var att jag bara bodde med min mamma och mina systrar och att min pappa kom och hälsade på då och då. Mina föräldrar skiljde sig när jag var två år, pga av hans alkoholism. Och de första åren efter skilsmässan var han sällan med oss. Jag minns en gång när han kom till vår dansuppvisning och min syster frågade min gudfar ”vem är det?”. Vi hade inte sett pappa på ett tag då och hans skägg hade växt så mycket att man knappt såg att det var han. 

Jag kan inte minnas att min pappa någonsin hämtade mig på dagis eller kom när vi hade avslutning – förutom en gång. När jag skulle sluta på dagis när jag var sex år för att börja i skolan. Då kom han. Och jag hade aldrig varit stoltare. Jag visade nervöst och ivrigt honom runt, jag visade mina teckningar och presenterade honom för alla. Det var den bästa dagen någonsin.

12314763_923013954434142_1538234132_o

Min pappa var en sån där som inte var så bra på att vara pappa. Han kunde lixom inte ta ansvar, varken över sig själv eller oss. Alkoholen stod i vägen. När jag blev runt fem, sex år började pappa att ha oss någon helg i månaden. Båda mina föräldrar ville ju såklart att det skulle fungera. Men när han skulle åka och köpa lunch till oss och blev borta i timmar tills han kom hem full med McDonaldspåsar i handen förstod vi nog alla att det inte fungerade. Jag och mina systrar visste inte vad vi skulle göra eller säga för vi kände honom inte så bra. Vi tyckte mest det var pinsamt och jobbigt. Men min pappa ville bara väl. Han var aldrig dum mot oss med flit eller sa eller gjorde dumma saker. Han förstod lixom inte att om han var full påverkade det oss. Men det gjorde det ju såklart. 

I vissa perioder var han bättre. Varje jul firade han med oss. Han satt vid barnbordet och drack julmust. Han visste nog att om han ens tog en klunk alkohol skulle det inte sluta något bra. Det här höll han varje år förutom ett när han söp bort hela julen. Det var sommaren som var värst. Han kunde vara borta i månader. I slutet av sommaren fick vi höra av någon släkting att han varit förbi och lånat pengar eller så stötte man på honom på byn där vi bodde och han hälsade som om inget hade hänt. ”Jag har varit och fiskat i Norge och sovit under stjärnorna” eller ”jag har hängt i Frankrike och har det toppen”, man visste aldrig vart han hållt hus. 

Det är först nu jag förstått att han verkligen utsatt oss för fara. Att han kört rattfull med oss, att vi fått leka i garderoben på pubben ”Gröna jägaren” medan han drack eller att han har lämnat oss ensamma i timmar. Men då förstod jag inte. Jag gick på allt han sa och jag visste ju inget annat. Såklart var det annorlunda när vi var hos mamma. Där var allt ordning och reda och hon hade stenkoll på oss. Tur att jag haft min mamma. 

När jag blev äldre, runt åtta, nio år bestämde jag mig för att jag ville bo med pappa. Han var ju min idol på något märkligt vis. Jag bestämde mig för att jag visst ville ha en pappa och packade min lilla väska och flyttade in där han bodde. Han bodde ställan länge på samma ställe. Tre månader i en stuga på någon klasskompis tomt, en månad på hotell eller kanske till och med ett år i en liten lägenhet. Oavsett var han bodde tog jag min lilla väska och gick dit. Jag röjde ur en av de få byrålådorna han hade och la dit mina saker, ”det här är min låda”. Jag älskade att vara hos pappa. Hos honom fanns det alltid godis i nattygsbordslådan, vi åt ofta pizza till middag och jag fick kolla på tv sent. Men det var inte alltid lika kul. I bland kom jag hem och möttes av spritflaskor och ölburkar eller att han låst utan att lägga nyckeln på det ställe vi hade bestämt. Och så kunde han vara borta i veckor. Då blev jag ledsen. Jag undrade varför han inte ville vara med mig. Vad hade jag gjort för fel? Och varför var han alltid bort hela sommaren och missade min födelsedag? 

I dag förstår jag att det inte hade något med mig att göra. Han stack inte för att slippa mig eller min födelsedag. Han stack för att supa. För han klarade sig inte utan alkoholen. Han behövde den för att överleva. Han hade tidigare i livet, innan mig, försökt att sluta. Han tog hjälp men inget hjälpte. Han ville inte inse att han var alkoholist. 

Med åren blev det värre. Han söp mer och jag förstod mer av vad som hände. Men oavsett hur många gånger jag hade hört samma lögner gick jag på allt han sa. ”Nästa sommar ska vi åka till Florida du och jag” – varje gång berättade jag för mina klasskompisar om mina och pappas sommarplaner. Varje år var det samma sak. Och när mina kompisar frågade varför jag aldrig åkte i väg blev jag sur på dem. Jag försvarade alltid min pappa.

När jag fick min första mobiltelefon började hans fyllesamtal. Jag fick alltid lika ont i magen när jag såg ”pappa” på displayen sent på kvällarna. Är han full eller inte? Och så svarade jag försiktigt. Han var oftast full och babblade på om allt möjligt. Han har sagt ”jag älskar dig” några få gånger i mitt liv och de flesta av dem var på fyllan. 

Han blev sjuk när jag var 13 år. Då bodde jag med honom på heltid. Då var han sängliggandes i nästan två år innan han fick en operation. Dock hindrade det honom inte från att dricka men om var jag där drack han inte så jag försökte vara där så mycket jag kunde. Jag handlade, lagade mat, städade och hjälpte honom på toa. När han fått sin nya lunga inopererad och blev utskriven från sjukhuset såg jag framför mig allt roligt vi skulle göra ihop. För min pappa hade humör. Han var en sån där galen pappa som jag och mina kompisar både tyckte var pinsam men också väldigt rolig. Men när han var på benen igen fanns det bara en sak för honom att göra – dricka. 

När jag stod och väntade på att han skulle tacka mig för att jag tagit hand om honom under senaste året stack han i stället i väg och söp. Och var såklart borta i flera veckor. Jag hade aldrig känt mig så förkrossad. ”Hur fan kan han göra så?”. Jag trodde att det här skulle förändra honom. Han hade precis fått en andra chans i livet men han valde att  dricka.

Jag var arg, ledsen och besviken. Jag ville inte prata med honom. Jag själv började dricka och ringde honom ofta på fyllan och skällde ut honom. När mina vänner frågade varför jag drack så mycket eller blev så full så skyllde jag på honom. Min pappa är alkoholist och det är därför jag har alkoholproblem. Jag försvarade mig i många år med den meningen. Och det gjorde också att mina vänner tyckte synd om mig och tog hand om mig. 

Jag sa upp kontakten med pappa flera gånger. Jag önskade att han dog. Jag orkade inte ha honom i mitt liv när han bara förstörde. Jag var så trött på att känna mig lurad, bortvald och värdelös. Han gav mig ingenting. Han började nu bo på olika hem. Jag minns ett i Märsta som var ett hem för alkoholister och missbrukare. Jag och min ena syster åkte dit. Han hade som vanligt inrett sitt rum felfritt. Det var en sak som var väldigt märkligt med pappa att oavsett om han bodde i en husvagn, stuga
eller på hem såg allt perfekt ut. Hans pennor låg i storleksordning, allt låg travat i perfekta buntar och hans tavlor klädde väggarna. Men utanför hans rum var det läskigt. Jag minns en full kvinna i det gemensamma badrummet i korridoren som pratade med mig och min syster medan vi duschade. Vi ville bara gå och lägga oss så vi fick åka hem dagen därpå, vilket vi gjorde. 

När jag gick på gymnasiet flyttade han tillbaka till ön där jag växte upp och jag bodde ofta där med honom. Han hade fotboja i nio månader vilket gjorde att jag visste var han var. Han åt antabus och kunde inte dricka. Och jag njöt av att ha en nykter pappa som alltid var hemma. I dag känns det sorgligt att de enda gångerna jag vetat att jag kan komma hem till pappa och veta att han är där är när han var sjuk och låg sängliggandes och när han hade fotboja. Men då var jag glad för det. Det betydde så mycket för mig att ha en pappa att komma hem till. 

Men pappa var snäll. När han var nykter med oss ville han oss väl. Han var rolig och tokig och jag älskar honom för det. 

Det har varit många liknande händelser som de jag berättat om nu, fler kan jag berätta om senare men det som jag känner är detsamma oavsett vad som hänt och när det hände är att jag som barn till en alkoholist alltid hoppas. Hoppas på förändring, hoppas att han ska komma på min födelsedag, hoppas på att han ska vara nykter, hoppas på att han ska älska mig. Men hoppet förvandlas till hopplöshet efter ett tag. Jag har provat allt och inget funkar. 

När jag var 20 år blev min pappa sjuk igen. Jag hade precis blivit nykter själv efter flera år av olika behandlingar. Han ringde mig när jag var hemma i min lägenhet på Östermalm och hade precis kommit hem från min journalistutbildning som jag precis påbörjat. Jag hade efter flera år av väldigt dåligt mående precis kommit tillbaka på banan. Och så ringer han – ”Jag är för svag för en till operation. Nu får vi se hur lång tid jag har kvar”. Allt kändes mer hopplöst än någonsin. Jag som hade önskat livet ur pappa många gånger förstod nu att det höll på att hända på riktigt. Och jag ville inte att han skulle dö. Jag vill ha min pappa kvar. Oavsett om han var hopplös, full eller opålitlig. Jag ville ha honom kvar.

När jag själv varit nykter i några månader och börjat förstå problematiken kring alkoholism försvann all min ilska mot min pappa. I stället för att vara arg på honom tyckte jag synd om honom. Jag förstod att han är sjuk. Att han inte gjort något med flit. Att han gjort så gått han kunde. Han har inte valt bort oss utan han har inte haft möjlighet att välja oss. Han har varit så sjuk i sitt missbruk att han inte har kunnat förstå att vi har påverkats av det han gjort. ”Men det är ju jag som dricker. Det har ju inget med er att göra?” svarade han när jag berättat att jag blev ledsen över att han varit full. 

Alkoholism är en sjukdom. Men det är en lite annorlunda sjukdom. Du får ingen diagnos och du berättar inte om dem för din omgivning. Vi har i alla år tystat ner att pappa varit alkoholist. Det är inget vi har pratat högt om i min familj. Han försökte söka hjälp när han var yngre men han klarade inte av det och han kom aldrig till insikt. Han ändrade hela sitt liv efter alkoholen. Han slutade betala räkningar, han fick inte äga en grej, han struntade i sin familj, hade kunde aldrig sköta ett jobb och hade ofta bara en snusburk med enkronor i som de enda pengarna han ägde. Oavsett fängelse, rattfyllor och fotboja så fortsatte han. Han vägrade inse. 

Och det gjorde han aldrig. Han flyttade tillbaka till Sälen där han kom ifrån. Han ville att hans livscirkel skulle slutas och jag och mina systrar åkte upp några gånger per år. Jag försökte prata med honom då men inte ens på dödsbädden kunde han erkänna att han hade problem med alkoholen. Eller en gång på fyllan. Hans kropp var svag, han vägde runt 40 kilo och han hade väl fått i sig en lättöl eller två. Då ringde han mig och sa att jag var så duktig som hade blivit nykter, att jag var så duktigt som tagit i tur med det han aldrig hade klarat av att göra. 

Och det var skönt att höra. Även om jag visste att det var kört för honom var det skönt att efter alla dessa år höra honom erkänna att han hade problem. Och efter det tog jag aldrig upp det med honom igen. De sista året fokuserade vi på at hänga med pappa, prata om allt möjligt och han till och med öppnade upp sig för oss och berättade att han älskade oss. Han berättade också att ha såg fram emot att dö. Att det skulle bli som en lättnad och att vi skulle vara glada för hans skull, även om vi kände en saknad. 

pappa_salen

Nu är det tre och ett halvt år sen pappa dog. Och just nu saknar jag honom mer än någonsin. Jag önskar så att jag kunde ringa till honom, höra hans röst och oavsett vilket problem jag skulle berätta att jag hade skulle han säga ”ah, det där klarar du av. Du är tuff!”. Och ja det är jag fan. Att växa upp med en pappa som dig gör en lite tuff. Jag har fått klara av mycket själv, fått ta hand om dig i vått och tort och för det är jag faktiskt tacksam. Det har gjort mig till den jag är. Och i dag är jag nykter, mår bra och gör precis vad jag vill livet och det har mycket att göra med den uppväxt jag hade. Såklart önskar jag att ge mina barn en bättre pappa än så men oavsett vad du gjorde mot mig så är du min pappa. Jag har bara en pappa och jag älskar dig. 

Jag vet att det finns många som växt upp eller lever med föräldrar i missbruk. Och jag vet att alla inte känner likadant för sina föräldrar. Att vissa kanske byter kontakten på riktigt och inte vill ha dem i sina liv. Och jag förstår att alla känner olika. Men jag är så otroligt tacksam över att jag har världens bästa mamma och att jag fick förlåta min pappa medan han var i livet. Jag förlät honom för det som varit, inte för att det varit okej men för att jag ska kunna släppa och gå vidare. Och det har jag verkligen gjort. Jag lever inte i mitt förflutna utan jag har lärt mig massor av mitt liv och det ska jag ta vara på nu och när jag skapar min framtid. 

Jag hoppas att alla ni som också växt upp med en varg till pappa eller mamma känner att ni inte är ensamma. För det är vi inte. Och tillsammans är vi starka. Puss J

pappa

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
58kommentarer
 • Dette var bare rørende lesning, åh. Du er så modig og beundringsverdig!! Hørte om dette innlegget i en av podcast-episodene, og jeg synes du er utrolig sterk som er så ærlig omkring dette. Sitter på toget og gråter fordi dette var så ekte og fint. Du inspirerer meg til å være tøff og leve livet og alt det der…. aff, nå følte jeg meg som en starstruck fan, haha, men da er jeg vel det!?

  <3

  Ingvild Hegge Eriksen 2017-04-06 17:02:14 http://ingvildhappy.blogg.no
  Svara
 • Så starkt och fint skrivet!!

  Jennifer 2016-07-03 15:15:53 http://None
  Svara
 • Älskar denna text som du skrivit Josefin, för den är så äkta. Det märks att du ”bara skriver” det som kommer till dig. Det du känner. Och jag älskar den för att jag också kan relatera till den, då jag och mina två yngre syskon också vuxit upp med en pappa som är alkoholist. Och barn som växer upp med föräldrar som har alkohol problem har ett speciellt band till varandra utan att man inte ens har träffats. För man förstår varandra i så mycket, i alla känslor man känt och fortfarande kan känna. Vilket jag idag kan tycka är väldigt fint. För man kan ge varandra så mycket. Lyssnar även på din och Vanjas podd och jag tycker du verkar vara en helt fantastisk person och det är mycket jag kan känna igen mig i. Så tack för denna text och fortsätt vara den fina person du verkar vara :). Kram!

  Sandra 2016-07-03 12:02:48 http://None
  Svara
 • Känner du igen dig i texten?

  Gå in på vår hemsida maskrosbarn.org och läs om fler berättelser ifrån barn och ungdomar som vuxit upp med en eller flera föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.

  Du är inte ensam!

  Hanna 2016-06-30 19:29:58 http://None
  Svara
 • Vilken rörande och sorglig text <3

  Sofia 2016-06-30 18:04:17 http://None
  Svara
 • Hej Jossan. Tack för ditt inlägg, det betyder väldigt mycket för alla med varg föräldrar. Min riktiga far dog när jag var nyfödd, i cancer från alkohol, (tror man i alla fall) sedan växte jag upp med en styvpappa som dog av alkoholism när jag var 23. Han rent ut sagt drack sönder sin kropp samtidigt som han var framgångsrik business man. Och jag känner igen allt du skriver i minsta detalj förutom att han fick psykiska problem och skitzo och gömde mina saker överallt. Just precis nu, och jag kan nog inte riktigt tro att det är sant: min mamma ringde mig just och sa att; min alkolholiderade bror har just tagit en överdos och åkt vi vet inte om han överlever. Han var planerad att bli tagen till ett hem idag men i stället när dom skulle hämta honom kl 13. Så hittar dom honom medvetslös. Och här sitter jag på en bänk i Schweiz och kan inte göra någonting. Alltså jag kan nog inte beskriva hur mycket jag hatar alkohol. Det har förstört så många liv runt omkring mig ovh dessutom mitt eget liv. Jag hoppas att vi kan öppna upp för fler diskussioner om alkohol, för det finns knappast någon värre sjukdom.

  Kram till alla där ute

  Sofia 2016-06-30 16:05:51 http://None
  Svara
 • Vilken fin text om din varg! Du är fin!

  Mysan 2016-06-30 15:09:31 http://None
  Svara
 • ❤️ fint Jossan!
  Jag har erfarenhet av precis samma sak med en pappa som är alkoholist.

  Lotta 2016-06-30 13:47:41 http://None
  Svara
 • […] och blandat-påse. Vi pratar bland annat om Jossans fantastiskt fina, kärleksfulla och sorgliga blogginlägg om sin pappa, och den här nya livsstigen som jag håller på att trampa upp. Lyssna i alla […]

  Ettårspoddis & En MILJON lyssningar! 2016-06-30 12:43:30 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/06/30/ettarspoddis-en-miljon-lyssningar/
  Svara
 • […] och blandat-påse. Vi pratar bland annat om Jossans fantastiskt fina, kärleksfulla och sorgliga blogginlägg om sin pappa, och den här nya livsstigen som jag håller på att trampa upp. Lyssna i alla […]

  Ettårspoddis & En MILJON lyssningar! 2016-06-30 12:43:30 http://nyheter24.se/modette/vanja/2016/06/30/ettarspoddis-en-miljon-lyssningar/
  Svara
 • Fantastiskt vackert och starkt skrivet. Blev så rörd av texten att tårarna rann när jag läste. Så fint skrivet! Vilken styrka och insikt! Vilken förebild! Tack för att du delade med dig av detta.

  Lotta Öman 2016-06-30 11:22:17 http://None
  Svara
 • Starkt och fint <3

  Hanna 2016-06-30 04:30:13 http://None
  Svara
 • Så fint och sorgligt på samma gång <3

  Anna 2016-06-29 23:03:37 http://None
  Svara
 • Oj. Här rasslade jag in för att få min dagliga dos av dina fina pastelliga och positiva bilder. Detta är något jag inte kan relatera till men nu sitter jag och storbölar. Så fint skrivet och så väldigt viktigt för så väldigt många att få läsa detta. Bra gjort, starkt som fan. Heja dig! Kram

  Emelie 2016-06-29 21:49:18 http://None
  Svara
 • Fint skrivet

  Louise 2016-06-29 20:41:32 http://None
  Svara
 • Sjukt bra berättat och tack för att du berättar det som många inte vågar!
  Fortsätt såhär och glöm inte att du är grym!

  Rebecka 2016-06-29 19:19:11 http://[email protected]
  Svara
 • Fina, fina Jossan! Tack för att du berättar och delar med dig! Både för de som varot i samma situation som dig men också för oss andra, så vi åtminstone kan fö en inblick och försöka förstå! Du och all ni andra som är med om detta är starka! Massor av pussar och kramar fina, starka underbara du! ❤️

  Caroline 2016-06-29 18:03:48 http://None
  Svara
 • <3 <3 <3

  Sophia 2016-06-29 13:53:02 http://None
  Svara
 • Usch. Själv gått igenom samma sak för 5 år sedan. Vet inte vart jag ska börja. Finns för mycket att säga. Du är stark!

  Skulle gärna skriva med någon som gått igenom samma sak. Om det finns någon där ute så får ni gärna skriva till mig <3

  Rebecca Honnér 2016-06-29 13:02:45 http://www.nouw.com/honneridenstedt
  Svara
 • Ville bara hålla med ovanstående och säga HEJA DIG! Din text berör verkligen. Så fint skrivet! Kram

  Jennie 2016-06-29 12:34:52 http://None
  Svara
 • Du är inte ensam. Jag har varit med om exakt samma sak. Har alltid sen jag kan minnas sett min pappa dricka. In och ut på rehab hela tiden. För 5 år sedan gick han bort och det är nu man saknar honom som mest. Att idag inte kunna få prata med honom eller ge honom en kram. Det är så jävla svårt och tufft. Förklara för folk dagligen varför jag inte har en pappa. Att han inte tog sitt ansvar utan såg alkohol som det bästa. Det här är jobbigt för oss alla. Men det gäller att vara stark. Att orka gå vidare och förstå att det inte är ens egna fel. <3

  Om du vill läsa hur jag hade det så finns mitt inlägg här: http://nouw.com/honneridenstedt/att-forlora-en-foralder-genom-alkoholism-21786641

  Rebecca Honnér 2016-06-29 12:30:44 http://www.nouw.com/honneridenstedt
  Svara
 • här börjar man få tårar i jobbet , när man läser din text. Vilken stark historia, det är så mycket som vi borde börja prata om och upptäcka att vi inte är ensamma.
  Kram till dig, fina josefin

  Mariah 2016-06-29 10:26:39 http://None
  Svara
 • Detta träffar så rätt och rakt in i hjärtat. Har en varg mamma. Många stunder känns hopplösa, men jag liksom du ger inte upp. Tillsammans är vi starka.

  Desirée Sofie 2016-06-29 09:29:42 http://None
  Svara
 • Tack för din delning av din historia! Fint berättat om dig och din pappa. Mycket kärlek trots en knepig relation. Jag känner igen mig väldigt mycket. Min pappa var också alkoholist och dog i sin sjukdom. Jag fanns med honom in i slutet, men jag hann aldrig förlåta honom innan han gick bort. Har istället fått arbeta med vår relation i terapi och i ett anhörigprogram, som hjälpt mig mycket och gör att jag idag lever ett bra liv. Har precis som du också druckit mycket och skyllt ifrån mig. Är idag nykter sen nästan 2 år tillbaka. Alkoholism är en sjukdom och jag tycker att du fångade det så bra i ditt inlägg. Återigen, tack för din delning!

  Mickis 2016-06-29 09:00:09 http://justmickis.blogg.se
  Svara
 • Vilken text. Den gjorde mig mållös. Det känns så fint på något sätt, att efter att ha följt dig i ett par år, att du öppnar upp dig mer och mer och berättar det här. Du är en underbar människa! Kram

  Alice 2016-06-29 02:31:36 http://None
  Svara
 • Tårarna rinner ner för kinden, fan vad den här texten kändes rakt i hjärtat. Tack för att du delar med dig <3 Jag har en varg till pappa som jag oavsett vad älskar massvis, trots alla dumma val och misstag han valt att göra.
  Tack, ännu en gång för denna historia <3

  hannah 2016-06-29 00:56:56 http://None
  Svara
 • Fina Josefin, det där berörde verkligen själen. Du är en sån fin förebild! Du verkar vara en riktigt smart tjej. Ta hand om dig och grattis till en supermysigt inredd lägenhet, vilken känsla! Kram Linn

  Linn 2016-06-28 23:36:13 http://None
  Svara
 • Åh Josefin. Det här inlägget berörde mig djupt in i själen, till stor del av privata skäl. Tack för att du delade med dig av det. <3 /Amanda i redaktionsrummet bredvid

  Amanda L 2016-06-28 22:51:14 http://None
  Svara
 • Begravde pappa min för två veckor sedan 🙁
  Det gör ont.

  Försökte att hjälpa honom in i det sista. Men ingen ville hjälpa, av dom som ”kunde”.
  Alkoholism är en hemsk sjukdom och det är verkligen en sjukdom.
  Dom kan ju inte inte bedöma vad som är viktigt till slut. Ändå
  räknas det inte till sjukdom och man får ingen hjälp OM man inte ber
  om det själv. Men som du själv skriver, det är inte många som är alkoholister
  som inser det själva. Speciellt inte när dom är så långt ner i det. Tycker det är skevt och man känner sig väldigt hjälplös.

  Jag har inte varit nära pappa så som jag skulle ha velat pga detta. Och det finns ingen chans att få tillbaka honom nu. Känns hopplöst.

  Tack att du delar med dig. kram

  Nina 2016-06-28 22:31:09 http://deliciously.se
  Svara
 • Så modigt av dig att berätta! Du borde skriva en bok om det här, för du har skrivit det så bra.

  Junitjej 2016-06-28 21:39:28 http://www.junitjejen.se
  Svara
 • Käraste Josefin ❤️
  Fint att du delar med dig o ger andra hopp om ett lyckligare liv!

  Gitte 2016-06-28 21:20:14 http://None
  Svara
 • Jag är inte den som fastnar och läser, men jag kan säga att jag blev fast och läste. Himla fint skrivet. Samtidigt som hela alltet är himla sorgligt, är det på något sätt oxå fint. Jag tycker det är himla härligt att se hur detta har gjort dig till den du är idag. Och att du ändå ser din pappa för personen han var, inte för sitt missbruk. För visst är det en sjukdom, inte en personlighet. Som föredetta anorektiker tänker jag tusan aldrig någonsin skylla på någon med missbruk eller psykiska problem. Det enda är att det är sorgligt, alldeles förjäkla sorgligt att det ska kunna bli så.

  Kram till dig!

  JOSEFINE ANDERSSON 2016-06-28 19:57:51 http://www.josefineandersson.se
  Svara
 • <3 så starkt. och viktigt! tack för att du delar

  linn 2016-06-28 18:24:53 http://linnwiberg.metromode.se
  Svara
 • Tänkte skriva att jag blev tårögd men det skulle vara en ren lögn. För det blev jag inte: jag grät! Sådär så bröstkorgen hoppar och näsan blir snorig.
  Så otroligt starkt och vackert skrivet & vilken otroligt stark, modig och självständig person du är. Att ta sig igenom en sådan sak & dessutom ta livet & karriären med bravur samt bli en fantastisk person & förebild: du är grym!
  Massa kramar

  Ida 2016-06-28 12:26:26 http://None
  Svara
 • Så fint skrivet, och starkt av dig att dela med dig av det här! Kram!

  EVELINA 2016-06-28 10:57:30 http://evelinawilson.itgirls.se
  Svara
 • Tack för att du delar med en sån personlig text. Så otroligt stark du är!

  Elin 2016-06-28 10:56:58 http://None
  Svara
 • Så fint att du delar med dig av detta! Det är en viktig sjukdom att prata om! <3

  Lovisa 2016-06-28 10:10:19 http://wildisland.se
  Svara
 • Wow! Så starkt och fint skrivet.

  Sara 2016-06-28 09:56:08 http://None
  Svara
 • Kram på dig Josefin<3

  Du är så jädrans bra, stark, cool och klok.

  Tora (torahansson.bl 2016-06-28 09:34:48 http://torahansson.blogg.se
  Svara
 • Så himla fint skrivet, blir helt tårögd. Så himla stort att du kan se tillbaka på din barndom och pappa och ändå känna kärlek <333

  Veronica 2016-06-28 06:06:16 http://None
  Svara
 • Sitter här alldeles tårögd. Så starkt skrivet, rakt in i hjärtat!
  Kram<3

  Gabriella 2016-06-28 03:08:23 http://elephantzoul.blogg.se
  Svara
 • WOW! Du är så duktig, cool och nyanserad! En riktig inspiration för så många!

  Ellen 2016-06-28 01:02:20 http://None
  Svara
 • Starkt, modigt och fint. Väldigt rörande. Stor kram

  Johanna 2016-06-28 00:59:19 http://None
  Svara
 • Åh, nå begynte jeg å gråte. Du er så sterk og modig, du virker så flott! Min pappa er også alkoholiker. Jeg håper jeg en dag kommer til å akseptere det, sånn som du. Men helt ærlig, så er jeg mest sint på han. Han har aldri støttet meg eller gjort noe godt for meg, men heller dyttet meg ned.. Vi har veldig lite kontakt nå, og det føles egentlig bedre enn noengang. Fint at du skriver om dette <3 Klem!

  anonym 2016-06-28 00:41:58 http://None
  Svara
 • Du är så himla bra som orkar dela och lyfta detta ämne. Denna text berör. Det är så fint skrivet, så ärligt, sorgligt, men också så kärleksfullt!

  Malin 2016-06-28 00:32:45 http://None
  Svara
 • Otroligt fint skrivet, stort av dig att våga och att dela med dig till andra. Vi är inte ensamma men ibland känns det så, tack! <3

  Hanna 2016-06-28 00:18:59 http://None
  Svara
 • Jag finner inga ord. Tack tack tack för att du vågar, vill och står ut med att dela med dig av detta. Jag har vuxit upp med en farfar som lider av grov alkoholism men även av en hel familj och släkt med alkoholproblem. Givetvis inte i närheten av vad du har fått uppleva men ändå tufft. Alkoholen har liksom en riktigt ond anda över sig för min del. Så tack för att du skriver detta, för både min och alla andras skull. Oavsett vad är det otroligt rörande och modigt. TACK! Du är en fantastisk förebild. Kram på dig <3

  Amanda 2016-06-28 00:09:23 http://None
  Svara
 • Starkt och fint skrivet och modigt att du vill dela med dig!

  Maja 2016-06-28 00:08:30 http://None
  Svara
 • Så otroligt starkt och fint skrivet!

  Jenny 2016-06-27 23:59:05 http://None
  Svara
 • Jossan, så fint skrivet. Tack och åter tack för att du delar det här. Har lyssnat på podcasten där du berättar om din uppväxt kanske 3 ggr. Tårarna rinner varje gång. Du är fantastisk på att berätta och beundrar den person du är och blivit. Wow!

  Elin 2016-06-27 23:40:48 http://None
  Svara
 • Blev tårögd av att läsa denna text ❤️
  Så himla fint skrivet, men framför allt, så viktigt ❤️

  Tuva 2016-06-27 23:07:18 http://WWW.tuvaalicia.itgirls.se
  Svara
 • Åh det här lämnade mig i tårar. Min pappa är också alkoholist och efter många år av grupprat på Ersta redan som 11 åring och många anhörigmöten har jag lärt mig att acceptera att han är sjuk, precis som du också lyckats göra men det betyder ju verkligen inte att man ibland önskar att ens uppväxt hade sett ut på ett annat vis. Men man accepterar och förlåter för att själv kunna gå vidare med sitt liv. Så otroligt viktigt att kunna göra det. Tack för den här texten! Du är bäst som delar med dig för så många människor <3333

  Beatrice 2016-06-27 23:00:40 http://None
  Svara
 • Wow. Har tårar i ögonen. Vilken skit du varit med om. Att leva på det där hoppet om att ens förälder kommer bli bättre och ständigt bli besviken. Det är tusan det värsta som finns. Hoppas jag någon gång kanske lyckas förlåta som du. <3

  Beatrice 2016-06-27 22:59:57 http://None
  Svara
 • Wow Josefin så fantastiskt fint skrivet. Vilken kärleksfull text till din pappa. Jättefint att du ville dela med dig. Jag har själv alkoholproblem i min familj och vet hur svårt sådant är att prata om. Du gör ett grymt jobb! Stor kram!

  Linn 2016-06-27 22:56:18 http://None
  Svara
 • Så starka ord, din berättelse berörde mig verkligen. Tack för att du delar med dig!

  Julia 2016-06-27 22:47:08 http://prick.blogg.se
  Svara
 • Vilken underbart fin, jobbig och stark historia <3 Stor kram till dig

  Alexandra 2016-06-27 22:21:41 http://alexandrabylund.com
  Svara
 • Så otroligt rörande och fint skrivet❤️

  Signe 2016-06-27 22:16:38 http://nouw.com/skansjos
  Svara
 • Dina ord träffade rakt in i hjärtat, tack för att du berättar om mångas och min egen upplevelse av föräldrar som dricker. Tack för att du ifrågasätter alkoholkulturen och delar dina tankar med oss. Heja dig!

  Josefin 2016-06-27 22:04:44 http://nouw.com/loveandlustforwander
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!