Jag är trött på ”sköna tjejer” som inte vill kalla sig feminister

Bild: @Carodaur
”Det finns ett speciellt ställe i helvetet för kvinnor som inte hjälper varann”, ett omtalat citat från Madeleine Albright. Lite så känner jag när jag ser tjejer skriva att de inte är feminister.
Dessa tjejer menar alltså att de inte tycker att kvinnor och män ska ha samma rättigheter eller lika lön för samma arbete? För det är ju det feminism handlar om. Jämställdhet. Jag tycker det känns otroligt orimligt att tjejer påstår sig vara ickefeminister.
Jag ser det här en hel del i mina flödern. Både i Facebookgrupper och på min egen Facebook. Tjejer som skriver inlägg och statusuppdateringar om att de inte tänker ta på sig någon offerkofta och kalla sig feminister. Och självklart jublar killarna i kommentarfälten. ”Helt rätt, fan va bra!”.
Men detta är ju liksom att helt gå emot fakta. Feminism finns för att den behövs, det är ett faktum. Och om du som säger att du inte är feminst aldrig upplevet att det finns olikheter för kvinnor och män, toppen för dig.
Men det finns otroligt många andra kvinnor som märker av det här varje dag, och för deras skull kan du väl kalla dig feminist?
Vi måste stå upp för varann. Om vi tjejer stöttar varann kommer vi komma så otroligt mycket längre i vår utveckling kring jämställdhet.
Så ta ditt förnuft till fånga och gör det som är rätt i stället för att vara den där ”sköna tjejen” som går hem hos killarna. Vad är egentligen viktigast?  

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Hej Josefin!
  Jag tror helt ärligt att många som inte vill kalla sig feminister har anledningen att de har fel syn på begreppet/ inte vet vad det innebär. Jag vet att många förknippar ordet feminist med "extrem feminister" och ser enbart arga kvinnor som hatar män, på samma sätt som folk förknippar veganer med "extrem veganer" (arga människor som hatar alla som äter djur).
  Synen på feminism är hos många i vårt samhälle väldigt tvistad. Men det behöver inte göra de människorna till dåliga människor. Jag förstår att detta är någonting du brinner för och jag önskade fler gjorde det(!!!) Men du måste förstå att alla brinner för olika saker och därför inte prioriterar att lära sig om det. Men man kan inte gå och vara arg på dem för det.
  Det fina i det hela är att du brinner för detta, och förstår hur viktigt det är. Så istället för att klaga på icke feminister så tycker jag vi tillsammans kommer på ett sätt att göra samhället mer medvetet på ett kreativt nytt sätt?

  Alexandra H 2016-10-11 13:21:13 http://None
  Svara
 • https://mitti.se/mamma-doms-for-barnmisshandel/

  Krister 2016-10-09 14:26:45 http://None
  Svara
 • Jätte bra skrivet Josefin ?Jag är feminist och även föreläsare. Femenist är inget jag ÄR egentligen utan det är bara ett sätt att visa vilka åsikter man står för och vilka man delar dem med. Jag känner massor av män som säger att de är feminister och då för att visa kvinnor att även de vill ha en jämställd värld. Man måste skilja på jämlikhet och jämställdhet . Vi ska inte bli jämlika för det funkar inte ex. Män rent fysiskt redan där är starkare, ett annat kön osv Men vi kan väl få samma lön för lika utbildning och jobb osv
  Så till er tjejer som går omkring i för små skor så försöker jag bara tala om att ni bör köpa större skor⚡️
  Bra skrivet Josefin ?? Girl Power till dig från mig.

  En eller några snöflingor gör ingen skillnad, men massor av snöflingor
  kan göra en stor skillnad

  Lotta 2016-10-08 22:46:09 http://mormorlottas.blogg.se
  Svara
 • Om tjejerna som inte vill kalla sig feminister inte tror på att samhället är ojämställt, kan jag rekommendera Statistiska Centralbyråns "På tal om kvinnor och män". Där kan man läsa rent objektivt i siffror hur samhället faktiskt ser ut. Att samhället är ojämställt är nämligen fakta och ingen åsikt (oavsett hur inkluderande dina killkompisar eller manliga kollegor är).

  Och definitionen av "feminist" är att man vet att samhället är ojämställt och att man tycker att detta bör förändras. Så, läs denna lilla broschyr och begrunda siffrorna. Tycker du att vissa av siffrorna du ser verkar knasiga så, grattis, du är en feminist!

  Sedan fattar jag de som inte vill sätta etiketter på sig själva. Jag förstår att man inte vill utsättas för människors förutfattade meningar. Men jag tror att det är viktigt att vi använder samma ord allihop, att vi håller ihop och är tydliga med att vi kämpar för samma sak! En bättre idé än att strunta i att använda ordet, tror jag därför är att FÖRKLARA! Utbilda. Om någon frågar om du är feminist, svara då något i stil med att "ja, definitionen av att vara feminist är ju att samhället är ojämställt och att man tycker att detta bör förändras och det står jag för, så ja, jag är en feminist!". Vipps så har du kämpat för jämställdhet och lärt en annan person någonting viktigt samtidigt! SÅ himla mycket bättre än att bara säga "nej, det är en etikett/ett förlegat ord". Då har vi nämligen inte kommit någonstans alls.

  Jag skrev för övrigt om varför jag blev feminist här: https://livolilia.wordpress.com/2016/03/08/operationen-som-fick-mig-att-fira-den-attonde-mars/#comments

  Liv & Lilia 2016-10-08 20:42:10 http://livolilia.wordpress.com
  Svara
 • Fi satan va bra! Åh herre vad jag håller med!

  Mathilda 2016-10-08 15:10:21 http://None
  Svara
 • Alltså jag förstår din poäng och håller mestadels med. Men jag tycker feminism handlar om så mkt mer än bara: jag vill ha det lika mellan könen. Feminism handlar om att se dessa patriarkala strukturer som finns överallt, att kämpa för hbtq+ personers rättigheter, att se privilegier, som tom vi vita kvinnor har gentemot rasifierade kvinnor, att se maktordningar överallt i samhället och hur kvinnans roll passar eller ej passar in i detta. Ser man inte detta, och är man inte villig att jobba mot detta så tycker jag bannemig inte man ska kalla sig feminist heller. Vem gynnar det isf? Feminist är så mkt mer än en ettikett, det är något man bör leva efter, agera efter, HELA tiden. Och kan inte de "sköna brudarna" det så får dem väl kalla sig vad sjutton dem vill. Men som sagt, i get your point. Sjukt irriterande är dem. Man önskar bara dem kunde öppna ögonen! (Vet inte om det kom fram igår, så jag försöker igen) 🙂

  Sandra 2016-10-07 19:13:43 http://None
  Svara
 • Hej. Utan att kritisera vill jag på ett (förhoppningsvis) nyanserat sätt beskriva varför jag (trots min tro på jämställdhet, allas lika värde etc) upplever orden "feminist" som känsligt och hur min historia kan ha påverkat den synen på ordet och innebörden.

  Jag har både som barn och vuxen varit utsatt för övergrepp (fysiska, sexuella, psykiska), varit utsatt för mobbing under i stort sett hela min skoltid och även haft ett förhållande i vuxen ålder där våld (känslomässigt, sexuellt) förekommit. Jag har svårt att ta min historia på allvar och skäms över att kalla det för "övergrepp", just för att alla förövare varit tjejer/kvinnor (jag är själv kvinna). När det talas om mäns våld mot kvinnor står jag utanför och känner skam. När jag berättar att jag varit utsatt för sexuella övergrepp blir alltid följdfrågan "vem var -han-?" Det finns ingen han. I mina ögon har kön eller könsidentitet aldrig spelat någon roll, förövare som förövare, men när jag tittar tillbaka på mitt liv ser jag ett mönster (oavsett betydelse). Det fanns inga medsystrar som tog mig i handen och gav mig sitt stöd men det fanns killen i klassen som ställde sig upp och sade ifrån under pågående mobbning.

  När jag i vuxen ålder blev tillsammans med en tjej som var feminist och för allas lika värde kunde jag inte förstå att samma tjej gav mig men och sår för livet, fysiska sår i några dagar. Det gick inte ihop. För hon var feminist och tjej och tjejer gör inte så.

  Det är min historia och jag är väl medveten om vad många kvinnor får utstå från män, jag är medveten om machokulturen och hur våldtäkter normaliseras. Jag agerar aldrig från ett "icke-feministiskt"-perspektiv och det är få som ens vet om detta.

  Med det sagt vill jag visa att det kan finnas mer bakom en "icke-feminist" än enbart arrogans.

  Varma hälsningar,
  anonym

  Anonym 2016-10-07 15:31:10 http://None
  Svara
 • Ordet feminist är förbrukat av kvinnor som missbrukat det. Tyvärr. Så jag kallar mej inte feminist längre. Det är synd för det är självklart att alla ska ha samma förutsättningar!

  Men jag undrar var alla feminister är när det gäller detta

  Ann Heberlein: I tystnaden växer misstron och hatet

  Ann 2016-10-07 14:02:08 http://None
  Svara
 • Exakt så! Var inte en patriarchal pleaser!!
  Många vet inte själva om att de motarbetar sig själva eller kvinnor i allmänhet, när de vägrar kalla sig för feminister eller på olika sätt trycker ner andra kvinnor, dömmer, pratar skit, ursäktar allt de gör som om det vore "sina egna val" – ja det kanske är ditt val som du tror, när du t ex rakar dig. Men om du reflekterar över det i några minuter…

  Dessa kvinnor är symptom på sjukdomen i samhället. Våga stå upp för dig själv och för alla människors lika värde och lika rättigheter. Hur svårt ska det vara!

  PUSSYTIVE 2016-10-07 00:38:44 http://pussytivepleasure.blogg.se
  Svara
 • Hejja.

  2016-10-06 20:33:20 http://None
  Svara
 • Varför ens behöva använda termen feminist om alla tjejer rimligtvis föds med det åtagandet? Att tjejer drar det så långt att de uttrycker att de är icke-feminister visar ju på att det fortfarande finns normer i samhället som kvinnor är och länge har varit en del av. Deras uttalande visar på en ignorans, och jag skulle argumentera för att den här ignoransen är så pass utbredd att det inte alls är orimligt att vissa tjejer påstår sig vara icke-feminister. Varför skulle de kalla sig för feminist för andras skull om de inte ens är pålästa vad det faktiskt innebär?

  Jag tycker frågan är du feminist? är ganska missriktad, men jag skulle heller aldrig säga att jag är icke-feminist. Jag står bakom feministiska resonemang och min dröm är att arbeta med feministisk utrikespolitik. Exempelvis är feministiska forskare inte refererade till i första hand som feminister. De är inte feminister som forskar. De är kvinnor (eller män) som tillämpar ett feministiskt perspektiv. Jag har ett feministisk perspektiv på världen och objektivt sett är jag feminist.

  Men jag håller inte med om att man ska tvinga på kvinnor någon etikett bara för att de är kvinnor; det har krävts mycket mer än så från feministiska rörelser och de som fightats för kvinnors rättigheter. Endast tal och ingen handling är inte riktigt min grej

  Tove 2016-10-06 19:36:54 http://None
  Svara
 • Va skönt att läsa dina inlägg Jossan! Du är så bra, jag håller med till 100%. Kram 🙂

  Lina 2016-10-06 15:39:35 http://None
  Svara
 • Jag tycker verkligen om att läsa dina inlägg för de får mig att tänka!
  Jag kallar mig inte feminist just pga att jag inte blir påverkad av en icke jämställd omgivning. Men de tror jag mycket beror på hur jag är som person och hur jag reflekterar över saker. Tex jag jobbar på ett väldigt stort företag och i min grupp är vi 13 personer, 12 killar och 1 tjej. Japp de är jag, ensam tjej. Har de påverkat mig? ja! Men bara på positiva sätt. Jag har precis samma lön som alla andra. Får samma förutsättningar som alla andra. och de är tack vare alla mina kollegor som jag klättrat så karriärsmässigt och ska nu "byta upp mig" till ett jobb med mer ansvar, med högre lön och bättre villkor än mina 12 andra kollegor. och de jag vill säga är att jag är så tacksam att jag just haft mina kollegor och chefer som stöttat mig och peppat mig i denna uteveckling. alla killar! Och att jag tycker de är väldigt tråkigt att man separerar så otroligt mycket på män å kvinnor!
  tex som när du hämtade ut din tröja som de stod GRLPWR på och du sa att mannen inte skulle få ha en tröja de stod MANPOWER på. Varför ska inte han få ha de om du får ha de?
  För de är en tröja jag skulle vilja ge till alla mina kollegor, för de är just de dem är powermännsikor!
  Massa svammel jag vet, men jag är bara nyfiken på hur du tänker då du är en stoooooor inspirationskälla för mig! kram!

  Elin 2016-10-06 15:24:50 http://None
  Svara
 • Superbra inlägg! Fantastisk att du som offentlig person tar upp detta ämne i din blogg. Kramen!

  2016-10-06 15:12:19 http://None
  Svara
 • vilket viktigt inlägg!

  Ida 2016-10-06 14:47:43 http://photobylove.se
  Svara
 • Men Josefin, jag vill ställa en motfråga. Tycker du att alla borde kalla sig feminister "för andras skull"? Det är nog klart att de flesta håller med dig i att män och kvinnor bör ha samma lön för samma arbete, och självklart samma rättigheter. Jag kallar mig absolut för feminist, och tycker om att fler och fler står upp för jämställdheten. Du är en fin förebild för det Josefin, tack! Men undrar också i och med detta hur dina tankar går – att så länge du påstår dig vara feminist och uttrycker detta i olika rum, så är allt cool? Att man borde säga sånt för att visa andra var man står? Att ordet i sig gör att du kämpar för jämställdheten, men i verkligheten kanske inte dina handlingar? Hur tänker du kring kvinnor – som alltså påstår sig vara feminister – men samtidigt poserar hejvilt i diverse medier och ger andra feminister sjuk ångest för hur "man borde vara", smalare, snyggare, rikare, mer modemedveten, "skönare", mer uttrycksfull, mer politiskt ställningstagande osv. Anser du att dessa feminister gör ett bra jobb, även om de så kallat "shamar" en hel grupp kvinnor som inte är på samma sätt? Feminism för mig handlar absolut om jämställdhet och lika rättigheter, och i och med detta också ett öppet sinne för skillnader mellan individer och acceptans av andra. Jag blir dagligen helt utmattad i mitt arbete som feminist, där jag tyvärr ser att fler och fler tjejer påstår sig vara feminister för att "vinna poäng" för att vara mer som häftiga Beyoncé och inte för att de i slutet av dagen kämpar för rättigheterna och istället i smyg kanske älskar de separerade könsrollerna. Håller därför inte med dig i att alla "borde kalla sig feminister för andras skull". Gör det för att du faktiskt håller med om feminism, inte för att vinna poäng i medier som diggar girl power.

  Feminist-Elin 2016-10-06 14:29:48 http://None
  Svara
 • Jag tänker såhär. Jag vill inte sätta in mig själv i ett fack, inte heller vill jag gå runt med etiketter som beskriver vad, hur och vem jag är. Jag tycker alla får kalla sig vad de vill men detta är anledningen till att JAG inte kallar mig feminist, vegan, miljöpartist, moderat, akademiker, Stockholmare, skilsmässobarn, osv. Människan söker efter etiketter och fack där den kan placera folk de möter, förmodligen för att vi människor gör det som är mest bekvämt och som får omvärlden att bli lite mer hanterbar. Går man på ett mingel/fest så frågar folk i princip alltid som första fråga; "vad jobbar du med?", eftersom vi tänker att det ska hjälpa oss vidare i konversationen och ge oss en bild av vem och hur den här personen är. Om jag i ett möte med en annan människa sätter på mig en etikett så medför den etiketten en tolkning av hur jag är, vad jag tycker och vem jag är. En tolkning som den andra människan gör helt själv och som grundas i dennes erfarenheter och kunskap, som jag inte kan styra och som jag oftast inte kan skriva under på. I mötet med andra människor vill jag bara vara jag. Jag vill med egna ord beskriva vem JAG är, vad JAG tycker om och hur JAG fungerar.

  All in för Girl Power, all in för jämställdhet men jag kommer inte kalla mig feminist. Jag menar inte detta som någon som helst kritik, vill bara ge en nyanserad bild av de som väljer bort etiketten.

  2016-10-06 14:29:48 http://None
  Svara
 • Amen ?? Klockrent!
  Vart haffar men t-shirten?

  Malin 2016-10-06 12:53:18 http://None
  Svara
 • Tack. Så trött på "sköna brudar". Gör folk obekväma hellre än att bidra till förtryck! Wiho GRLPWR ????

  Emma 2016-10-06 12:22:38 http://WWW.nouw.com/svemma
  Svara
 • Grymt inlägg! Jag håller verkligen med dig! För ungefär ett år sedan började jag kalla mig feminist. Jobbar som fritidsledare och när en kille frågade i veckan mig om jag är feminist blev svaret "ja, det är jag".

  Veronica Pettersson 2016-10-06 12:21:25 http://veronicapettersson.se%20
  Svara
 • Fan va rätt! Går man hem som skön tjej hos en kille kan jag direkt berätta att den snubben är verkligen inget att satsa på. Fakta.

  2016-10-06 12:05:13 http://Matildabergman.blogg.se
  Svara
 • HURRA! Och Tack för det inlägget! Att vara tjej (och kille) och inte kalla sig feminist är som att säga: "Nej men jag bor ju mitt i stan så jag behöver ingen tunnelbana, slopa tunnelbanan!"… De tjejer som inte kallar sig feminister måste ta sig en rejäl funderare. Det är precis som du skriver att feminism handlar om jämställdhet och inget annat. Vill du tjäna mindre än en man som gör samma arbete? Nä jag trodde väl inte det.. Men problemet ligger ännu högre hos män som inte vill kalla sig feminister, men när man förklarar vad det är så säger dem: "Jaha, ja men så tycker ju jag också." Så bra. Läs på. Reagera sen.

  Sofie 2016-10-06 11:43:33 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!