Läs denna kommentar ★ Kan du kalla dig feminist nu?

Jag skrev ju den här krönikan förra veckan och den fick blandade reaktioner från er. Vissa höll med mig medan andra inte alls tycker att alla tjejer behöver kalla sig feminister. Och så fick jag den här kommentaren som jag tycker är så jävla bra och som jag tror kan hjälpa många i hur man kan tänka i det här. Så snälla läs den: 
Om tjejerna som inte vill kalla sig feminister inte tror på att samhället är ojämställt, kan jag rekommendera Statistiska Centralbyråns ”På tal om kvinnor och män”. Där kan man läsa rent objektivt i siffror hur samhället faktiskt ser ut. Att samhället är ojämställt är nämligen fakta och ingen åsikt (oavsett hur inkluderande dina killkompisar eller manliga kollegor är). 
Och definitionen av ”feminist” är att man vet att samhället är ojämställt och att man tycker att detta bör förändras. Så, läs denna lilla broschyr och begrunda siffrorna. Tycker du att vissa av siffrorna du ser verkar knasiga så, grattis, du är en feminist! 
Sedan fattar jag de som inte vill sätta etiketter på sig själva. Jag förstår att man inte vill utsättas för människors förutfattade meningar. Men jag tror att det är viktigt att vi använder samma ord allihop, att vi håller ihop och är tydliga med att vi kämpar för samma sak! En bättre idé än att strunta i att använda ordet, tror jag därför är att FÖRKLARA! Utbilda. Om någon frågar om du är feminist, svara då något i stil med att ”ja, definitionen av att vara feminist är ju att samhället är ojämställt och att man tycker att detta bör förändras och det står jag för, så ja, jag är en feminist!”. Vipps så har du kämpat för jämställdhet och lärt en annan person någonting viktigt samtidigt! SÅ himla mycket bättre än att bara säga ”nej, det är en etikett/ett förlegat ord”. Då har vi nämligen inte kommit någonstans alls. 
Kan du kalla dig feminist nu? 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Jaaaa! Så bra Josefin att det finns sådana som du och Vanja som utbildar och inspirerar! Det ger hopp om framtiden!
  Arbetar som Projektledare inom byggbranschen och älskar mitt arbete! MEN det finns så många tjejer som drar sig för att arbeta i min bransch och vi måste förändra, förbättra och utbilda. Tjejer ska inte behöva tuffa till sig, arbetsklimatet ska vara tillåtande mot alla. Utrikesfödda ska inte behöva smälta in, vi ska vara tillåtande för andra kulturer.
  Jag arbetar på ett stort konsultbolag där de från ledningen är rörande överens att olika skapar störst framgång. Alltså – ingen grupp ska vara överrepresenterad, eller alla ska vara lika representerade(positiva termer klingar alltid bäst)!

  Mona 2016-10-12 20:26:22 http://None
  Svara
 • Feminist enda ut i fingerspetsarna och har min uppväxta att tacka för det.

  Maja 2016-10-11 10:33:40 http://None
  Svara
 • Bra sagt! Och, ja, absolut feminist!

  Sascha 2016-10-11 10:07:51 http://www.vildamagazine.com
  Svara
 • Att vara feminist får inte heller förväxlas med att tro att man röstar på FI, jag hör många som säger "nej jag är socialdemokrat" när man frågar. Så utbilda utbilda utbilda!!! Det tar inte lång tid att lära folk vad feminist innebär. Jag brukar fråga folk i min närhet för skojskull, och när man fått ett "nej" eller "jag vet faktiskt inte vad det är" så säger man meningen där ovanför. Det gör skillnad! Jag får alltid ett "jahaaaaa men då är det klart jag är feminist!" tillbaka 😀

  Isabella 2016-10-11 09:39:26 http://None
  Svara
 • svinbra kommentar! lite ledsamt ändå att inte alla (ja, alla) vill kalla sig för feminister.. eller ännu värre – att feminism ens finns.. tänk om hela världen var jämställd. drömmen va 😀

  Ellen 2016-10-11 09:18:25 http://ellfi.blogg.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!