Varför hjälper rätten våldtäktsmän att våldta?

På nyheterna i går fick jag höra om hur allt fler våldtäktsmän frias i rätten för att det ”inte går att utesluta att mannen sov under övergreppet”. Är detta ett skämt? Jag har läst på på ämnet och vet att det finns något som heter ”sexsomni” där det alltså är möjligt att ha sex i sömnen men jag har också läst vad forskare på sexsomni säger om de fall där mannen friats. Och det gör mig så jävla arg. 
De påstår att det är otroligt ovanligt med ”sexsomni” och att de rättsfall de har undersökt inte alls påminner om sexsomnis konsekvenser. Alltså är det ganska otroligt att männan som frias inte våldtagit i sömnen utan har tyckt sig ha rätten att ha sex med en kvinna oavsett om hon vill eller inte. 
Inte nog med att man måste kunna bevisa att det har sagts ett ”ja” eller ett ”nej” då våldtäkten sker utan vi ska även kunna bevisa att mannen inte sov?! Varför räcker det inte med kvinnas ord och berättelse? Hur kan hennes röst inte väga tyngre? För vi vet ju alla att det till absolut störst del är kvinnor som våldtas. Men varför litar vi mer på våldtäktsmännen och än på kvinnorna? 
Och varför ska domen avgöras på saker som i många fall är helt omöjliga att ta reda på. Varför hjälper rätten våldtäktsmän att våldta utan konsekvenser? 
Under 2015 anmäldes 18 100 sexualbrott men endast 1 160 dömdes i rätten (källa). 1 160 fall av 18 100!! Det är ju helt sinnesjukt och då är det alltså flera män som släppt fria för att vi inte kan bevisa att de inte sov under övergreppet. Det bara måste ske en förändring av detta. Och det är nu. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Det är fruktansvärt. Har varit med om det flera gånger, men bara anmält ett av dem. Det gick såklart inte att bevisa, inte direkt så att man bär runt på en säkerhetskamera och är beredd på olyckan om man säger så. Jag hade dessutom gett upp direkt, så jag struntade i att de lade ner fallet, för jag visste att ingenting skulle hända. Jag trodde däremot att om jag anmälde så skulle polisen kunna hålla koll på gärningsmannen ifall han ger sig på fler som anmäler honom, men det visade sig att polisen inte gör något sådant. Så jag uppfattade det som att det spelar ingen roll om typ 30 människor anmäler honom för våldtäkt, de har inga bevis och polisen har ingen anledning att misstänka honom.

  Löjligt att det peppas hela tiden om att anmäla när man som överlevare ofta får höra att det inte är lönt. Jag fick ofta höra från flera psykologer, kuratorer, läkare och gynekologer (jag fick såklart en del skit som ett brev på posten) att det egentligen innebär mer jobb och orkeslöshet att anmäla än styrka och självkänsla, för processen är så känslomässigt jobbig att det helt enkelt inte är lönt.
  De suckar mest, säger "oj vad tråkigt. Ja tyvärr så ser det ju ut så i Sverige" och sedan går man därifrån med tankar om att sluta kämpa.

  Jag önskar att ni som har orken kvar envisas med att vilja se en förbättring. Många av oss utsatta har förlorat hoppet och styrkan för längesedan.

  Eli 2016-11-10 21:34:52 http://None
  Svara
 • Hemskt! 🙁 jag förstår även inte hur människor i rätten kan stå på en våldtäktsmans sida och skydda honom. Jag menar, de måste ändå ha något medlidande för ett omyndigt offer. Det är svårt nog att anmäla en händelse och sedan krävs det en hel del stöttning, tillit, förtroende osv för att våga gå upp till rätten. Helt sjukt hår dåligt svenska poliser, utredare osv sköter detta ämnet.

  Annie 2016-11-08 05:10:28 http://anniehorselife.blogg.se
  Svara
 • Det här är dom bästa ord jag läst på länge. Från att själv stått i rättssalen och inte blivit trodd på av rätten.. du är en fantastisk person!!

  Emelie 2016-11-07 19:36:25 http://emeliiesdagbok.blogg.se
  Svara
 • Det är fruktansvärt, något måste göras. Den mannen som våldtog mig går fri och det känns precis som att lagen skyddar honom, trots att han har utsatt mig för brott.

  H 2016-11-06 20:17:14 http://halsosam.blo.gg
  Svara
 • Jag ÄLSKAR din blogg, och din & Vanjas podd. Ni är fantastiska och har fått mig att våga starta upp min egna blogg (trots att andra fördömt det när jag kläckt ur mig idén- fuck it!!!). Tack för all pepp och inspiration ni dagligen ger mig. Kramar! <3

  2016-11-06 19:28:05 http://None
  Svara
 • Jag håller med dig! Det är helt vrickat att de resonerar så.

  Hanna 2016-11-06 09:23:03 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • Otroligt sant. Jag blev mörkrädd när jag läste om det här fåniga fenomenet. Nu sover dem tydligen, vad blir nästa påhitt för att kunna trycka ner andra människor? Varför är rättssystemet så otroligt svagt? Fruktansvärt fruktansvärt..!!

  2016-11-04 09:52:27 http://None
  Svara
 • Håller med dig. Det är heeelt sjukt. Och även om han nu skulle ha sovit så är det ju ändå inte okej, kan jag tycka.

  Hanna Louise 2016-11-03 19:32:36 http://hannalouise.itgirls.se
  Svara
 • Angående detta! Du måste lyssna på denna tjej. HOn är mycket speciell för mig och jag följer hennes resa nu. Du kommer bli förbannad, men det ger jävlaranamma att jobba ännu mer.
  Hennes mardröm får inte bara gå oss förbi, och de jävlarna som är samhällets botten ska stå för det vedervärdiga de gjort!

  http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/v%C3%A5ldtogs-p%C3%A5-f%C3%A4rja-fallet-lades-ner-trots-bevis-3594492

  Malin 2016-11-03 16:26:25 http://None
  Svara
 • Håller med Marja, rekommenderar också att se på Netflix-dokumentären om Audrie and Daisy. Såg den precis och man blir så arg! Helt otroligt.

  V 2016-11-03 16:12:38 http://None
  Svara
 • För att inte tala om den skammen det ger oss utsatta. Varje gång jag läser om fall där männen frias på lösa grunder är det som att någon sparkar mig hårt i magen och jag återupplever det jag varit med om. Gör att jag inte vågar anmäla. Känner ännu mer skuld och skam- samhället och rätten säger ju indirekt att det är helt okej att utsätta en människa för detta, då kanske jag borde skärpa till mig och inse att "det inte var så farligt" ? Jag trodde vi hade kommit längre…. / 6 år av PTSD (posttraumatiskt stresssyndrom) and still going strong.

  M 2016-11-03 13:54:12 http://None
  Svara
 • Skulle rekommendera att du ser på dokumentären Audrie and Daisy på Netflix!! Handlar om tjejer som blivit utsatta för sexuella övergrepp men att gärningsmännen frias. Man blir så arg på att samhället är mer villiga att fria än fälla!

  Marja 2016-11-03 11:21:27 http://None
  Svara
 • När vi är inne på våldtäkter måste jag bara dela med mig av en helt sjuk händelse som min lillasyster utsattses för. Hon är 7 år gammal, och en vän till familjen brukade sitta barnvakt (ca 50 år gammal man). Efter ett halvårs tid berättar hon om Allt. Våldtäkter, pornografiska bilder och allt prat..Rädslan. Vi gick till polisen på en gång. De lovade att börja utreda det. Tre veckor gick. Inget svar, ingen som frågade om hur flickan mådde. 3 veckor till gick, sedan ett förhör med flickan. Två månader till gick, sen fick vi hem ett brev på posten att det var nerlagt. Efter att ha kollat runt vad som hände, fick vi veta att mannen enbart fick komma in till polisen för förhör. När han förnekade händelserna la de ner Allt. (detta brev fick vi hem för ca en vecka sen alltså.) Jag får sån klump i magen. Blir så rädd. När det inte görs mer utredning. En våldtäkt av en 50årig man, som hållt på i över ett halvår. Och så lägger de ner det, eftersom han förnekade. Det är skrämmande. Det är HELT sjukt och läskigt. Hon fick inte ens göra en läkarundersökning. Arg på rättssystemet, men framförallt rädd.

  Maria 2016-11-03 10:49:12 http://None
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Men herregud!! Det är ju helt fruktansvärt och det måste ju gå att överklaga. Det får inte vara på det sättet!! Man blir verkligen mörkrädd! Jag hoppas ni får hjälp med detta och att de lyssnar på er!! <3

   Josefin Dahlberg 2016-11-03 10:53:31 http://josefindahlberg.se
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!