Jobbigaste festsäsongen för de som inte dricker börjar nu

Julen närmar sig och årets största festsäsong drar igång. Julfest med jobbet, glögg, lucia och juldagarna. ”Va kul” tänker många men de finns de som tycker att dessa tider är riktigt jobbiga. De som inte kan njuta av glöggen och drinkarna på samma sätt som resten av kollegorna, vännerna eller familjen. De som har eller som försöker sluta dricka för att de insett att de inte kan dricka som ”de andra”. 
Men de står ut, de dyker upp men inser snart att det inte finns något alkoholfritt alternativ på bordet. Ska man fråga efter det eller inte? ”Då kommer ju de andra få reda på att jag inte dricker, då blir det jobbiga frågor, kanske lika bra att låta bli”. Det blir en jobbig situation för en person som försöker avstå från något som redan är tillräckligt jobbigt i sig. Att då behöva fråga i smyg om det finns något alkoholfritt att dricka tar emot. Och det blir alltid dålig stämning, personalen blir generad, ”att vi inte tänkte på det” och så letar de upp en gammal Ramlösa i källaren. 
Jag har själv upplevt det här många gånger, jag har behövt säga till och utbilda mina arbetsgivare i hur viktigt det här är. Att det måste vara en självklarhet att ha alkoholfria alternativ på alla julfester och glöggmingel. Vi kan inte ta för givet att alla människor vill dricka alkohol, oavsett om de kan eller inte. 
Det borde vara vanligt hyfs att förstå det här men det händer mig själv och jag hör ofta från vänner och bekanta som upplever detta när det vankas julfest på jobbet. Att det bara serveras alkohol. Helt jäkla galet tycker jag och det är dags för alla arbetsgivare att ta sitt ansvar nu. Ni måste tänka på det till årets julfest och alla andra fester, kick offer och after works ni anordnar. Alkoholfria alternativ måste vara ett måste! 
 
 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Så viktigt!! Jag som är 17år känner ofta press på att man måste dricka på alla fester och att man måste ha den värsta historien att berätta dagen efter osv. Blir därför såå glad att jag började lyssna på din och Vanjas podd och började följa dig för typ 2år sedan. Ju mer du pratar om alkohol, desto mindre känner jag att jag måste dricka för att alla andra gör det. Jag har inga problem med att dricka och blir inte så lätt full, men jag mår dåligt dagen efter. Det finns alltså INGEN anledning för mig att dricka alkohol istället för läsk och jag har börjat känna mig mer bekväm med att ibland säga att jag inte tänker dricka för att jag inte har lust, det i sin tur har fått många av mina vänner att också våga säga att dom inte har lust att dricka ibland. Fan va bra du och Vanja är❤️

  Klara 2016-11-28 15:20:07 http://None
  Svara
 • Jättebra att ta upp!
  Har dock en fråga, hur skall man dock klara av festhetsen? Nu när det inte längre säsong för att sitta ute och ha det trevligt blir det sådant himla mycket mer hetsande att gå på klubb och festa, hur tacklar en det?
  Kram!

  Carolina Rigo 2016-11-27 23:08:18 http://carolinarigo.com
  Svara
 • Sen liksom det sjuka i att även om man "kan" (inga alkoholproblem) så ska man alltid vilja dricka alkohol. Jag dricker inte för …. tycker inte det är gott! Alla på mitt jobb vet att jag inte dricker.. hur? Jo, för att de observerat o typ gjort en grej av det (ojjojj varför dricker hon inte? Graaaaavid?!) nä. Alla ska ju kunna välja en god julmust vid jul, o inte sitta med den där unkna källar-ramlösan..

  Josefin 2016-11-27 22:27:18 http://None
  Svara
 • Det är så skönt att kika in här när du skrivet ett inlägg om alkohol. Jag dricker inte heller av flera anledningar, men det händer saker ibland som gör att jag börjar fundera på om jag ska börja bara för att alla andra dricker. Att läsa din inlägg om alkohol ger mig på något sätt ny kraft att veta att jag kan säga nej, och att det inte bara är jag!!!! <3<3

  2016-11-27 20:28:46 http://None
  Svara
 • Du är grym som skriver sånna här inlägg eftersom jag tror du kan hjälpa många människor! Jag vet inte om du redan skrivit på en vit jul men ifall du inte gjort det måste du kolla in sidan vitjul.se! För att stötta barn med alkoliserade föräldrar!

  Agnes 2016-11-27 15:09:12 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!