Victoria’s Secret är det sista unga tjejer behöver

Jag vill inte se en enda bild till från gårdagskvällens Victoria’s Secret visning. Jag är så sjukt trött på den här typen av ideal som vi aldrig verkar komma ifrån. 
I veckor har vi sett modellernas förberedelser inför visningen med åtta träningspass om dagen och mängder av olika dieter. Tidningarna skriver om ”Hur du tränar som en riktig ängel” och ”Så här äter änglarna innan visningen”. Jag blir så arg på att det inte tas större allvar hos de som påverkar unga tjejer. För Victoria’s Secret visning är de sista unga tjejer behöver. Det spär på det omänskliga idealet som redan finns och sprider en enorm hets för att tjejer ska vara supersmala, långa, solbrända och ha de perfekta lockarna.
Under senaste åren har vi sett varumärken visa upp olika typer av modeller i sina kampanjer och på visningar men i Victoria’s Secrets värld verkar idealen aldrig förändras. De blir bara ännu smalare och mer solbrända. 
Det enorma stödet visningen får i sociala medier tror jag är direkt farligt för våra unga tjejer. För de är ju de som som tittar, följer och påverkas. Det är de som varje dag blir matade med hur de ska se ut, äta, träna och vara. Och därför tycker jag att Victoria’s Secret borde ta sitt ansvar med vilka ideal de förmedlar men också att de som skriver för unga tjejer borde reflektera innan de delar mig sig av tips och trix för hur man blir en riktig ängel. 
Nu får det fan vara dags att på riktigt krossa den här typen av ideal som vi sett alldeles för länge! 
 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • Gud vad bra skrivet! Jag tampas med anorexia så jag gör allt för att undvika alla artiklar och foton från Victoria´s secret för jag vet att det påverkar mig så negativt! Starkt att du vågar säga ifrån! 🙂
  Kram

  Alexandra 2016-12-07 16:21:59 http://None
  Svara
 • Håller helt med dig! VS vore okej i mina ögon om det i alla fall blev mer mångfald bland kvinnorna men nu ser ju verkligen alla precis likadana ut…

  Jag har en vän som är helt besatt av VS änglarna… Hon följer alla träningsprogram och bantningsråd som ges ut i VS namnet och kollar upp modellernas centimeter som om det vore det enda viktiga här i världen.

  Nej usch för VS och den press de sätter på unga kvinnor!

  Sandra Emilia 2016-12-07 14:39:19 http://sandraemilia.com/
  Svara
 • Jag håller inte riktigt med, jag är 13år och jättenöjd med mig kropp och jag ser upp till några av "änglarna". Det är mycket mer än bara en "snygg" kropp som krävs för att ta sig till den nivån de ligger på och de är inspirerande för mig att nå upp till mina mål och leva hälsosamt (och med det menat att träna och äta lagom, inte träna 8h/dag…). Det inspirerar också tycker jag till att älska sig själv och kunna vara sig själv. Dock hade det varit bra om de inkluderade fler kroppsformer på sina shower 😉 ‹3

  Kajsa Brinkmann 2016-12-05 21:01:37 http://None
  Svara
 • Jag slås av hur det förändrats på senare år. Minns hur Tyra Banks berättade om att hon fick former i övre tonåren och att modelljobben då dalade. Men att hennes mamma sa till henne att strunta i alla som sa att hon behövde banta, träna etc. och istället satsa på SIN stil vilket då blev Victoria’s Secret och liknande. Där de hade mer kurvor (även fast alla var smala även då). Nu syns inga kurvor längre. De modeller som går på vanliga catwalks är även på Victoria’s Secret nu. Detta har alltså skett under en knapp 20-årsperiod :-O

  Tess 2016-12-05 20:56:56 http://highlandertess.blogg.se
  Svara
 • Bam! Jag kunde inte sagt det bättre själv! ?

  2016-12-05 18:30:37 http://None
  Svara
 • Äntligen någon som säger något som är så himla sant! Väldigt inspirerande inlägg och ett inlägg som verkligen behövdes tyckte jag! 🙂 Kraaam ♡

  V E R O N I C A ♡ 2016-12-05 16:46:54 http://acinorev.blogg.se%20
  Svara
 • Du har så rätt.
  Jag har blivit mobbad hela min skoltid för min övervikt det är nu som vuxen som jag inser mitt värde

  Emelie 2016-12-04 21:05:58 http://None
  Svara
 • Bra skrivet!

  2016-12-04 10:22:08 http://None
  Svara
 • Håller till viss del med, men tycker istället att VS borde inkludera alla kroppsformer och typer av kvinnor i showen, hellre än att den slopas.

  Malin 2016-12-04 09:51:46 http://None
  Svara
 • Jag håller med dig. Bra skrivet.

  Fru Blomma 2016-12-03 09:15:03 http://HeyCherryBerry.blogg.se
  Svara
 • Håller med! Men då är egentligen är all fokus på kroppen fel, för kroppen ska användas för levnadsverktyg och inget annat. Men till och med du har börjat lägga upp bilder från dina träningspass (varje dag). Kan ju bara utgå från mig själv när jag säger detta men dina bilder stressar/hetsar mig.

  Kram

  Ida 2016-12-02 23:34:34 http://None
  Svara
 • Håller fullständigt med!

  Frida Sjösten 2016-12-02 21:19:19 http://fridashast.blogg.se
  Svara
 • Håller inte med, som naturligt smal tjej som inte kan gå upp i vikt eller få mycket kurvor ger victorias secret modellerna mig självförtroende! Helt galet att vissa tycker att victorias secret förmedlar dåligt ideal, isåfall skulle även kim kardashian göra det för att hon är större som många ser upp till?!

  Sluta förminska andra, vissa är naturligt smala (kendall jenner) och andra är naturligt större/kurvigare (Kim kardashian). Inget är bättre än det andra, acceptera människor som de är och var medveten om att alla har olika kroppstyper.

  Sara 2016-12-02 17:01:16 http://None
  Svara
 • Hej! Vad bra att du skriver detta! Håller med. Tycker inte att man ska basha tjejerna som är vs angels, men upplever att det är för mycket fokus från media på visningen, framförallt utan närmare granskning. Det finns så mycket viktiga saker vi tjejer kan ägna oss åt, alla får såklart göra vad dom vill, men för mig var det skönt att plötsligt inse: att vara "snygg" är inte det jag vill vara främst! Att ständigt matas med vs bilder får mig att tänka på dieter och träning och mat istället för att njuta av mitt liv och vara vacker precis som jag är . Haha! PS. Blir så glad av er podd! <3

  K 2016-12-02 16:46:45 http://None
  Svara
 • Jag minns en vän som sa att VS showen var så bra som motivation för då ville hon inte äta längre efter att ha kollat på den. Tyvärr var jag också så en gång i tiden. Tycker det är därför det är så bra att du tar upp detta. Så ska det ju inte vara! Självklart ska man (om man vill) träna och äta bra för kroppen och hälsan, men så långt som modellerna går är långt ifrån hälsosamt. Älskar att du tar upp sånna här ämnen <3

  Jenny 2016-12-02 15:43:58 http://None
  Svara
 • Håller helt med. Det känns som att just Victorias Secret är något som är mer för de yngre också. Det är många 13 åringar som jag vet har deras body mist tex. och jag tror inte helt föräldrarna hänger med. Det är inte samma fokus på kläderna på vicrorias secrets visningar som vissa andra märkens om man säger så… Läste också att en ängel berättat att de när bilder tas har push-up BH under som sedan redigeras bort och det känns inte heller seriöst….

  Anna Munkhammar 2016-12-02 15:24:56 http://bodenbynight.se
  Svara
 • Så bra skrivet! Jag hoppas fler tänker på det du skriver och inte uppmärksammar visningen!

  Janina 2016-12-02 14:48:56 http://dietiststudent.com
  Svara
 • Jag kollar aldrig på det. Jag mår bara DÅLIGT om jag kollar på det eftersom det är så STOR (typ ENDAST!!) fokus på hur de ser ut! 🙁

  Yasmine 2016-12-02 10:56:01 http://www.betterwords.blogg.se
  Svara
 • Word! Håller helt med dig. För några år sedan var det ju även en modell som gick typ bara några veckor efter att hon hade fått barn….

  Kikan 2016-12-02 08:39:48 http://hemmahoskikan.se
  Svara
 • Till anonym,

  Precis som en kan och bör ta ställning mot andra former av förtryck även om en själv inte drabbas av det, så bör en står upp mot de kroppsideal som finns även om en själv inte drabbas.

  Det går att vara kroppspositiv även om en är normsmal, och anses snygg utifrån media och modevärlden ideal.

  Jag tycker att du lyfter det på ett bra sätt, Josefin.

  Martina 2016-12-02 08:23:20 http://None
  Svara
 • Hej Josefin,

  Bra att du lyfter upp det här! Och tack för att du delar dina åsikter gällande VS fashion show.
  Jag bor i NY och jobbar på en modellagentur här. Varje dag kantas jag med modeller och deras storlekar och ser till så att de "håller måtten" endast för att designers stora som Alexander Wang, DVF, etc endast gör sample size i size 0.
  Jag håller med om att de thar varit väldigt mycket om förberedelserna för VS fashion showen, men det är endast för marknadsföring och de visar dessutom att modellerna träna och är "hälsosamma" genom att vara aktiv innan träningarna. Det är en STOR skillnad till de andra modellerna som går på catwalken på Stockholms fashion week och svälter sig själv och går på dieter för att kunna bli valda att gå på mode veckan som även du deltar vid och även delar på din blogg, sociala medier samt podd.

  Jag förstår absolut din frustration,
  men det finns så många fler sidor bakom det du diskuterar i detta inlägg och jag tycker det är viktigt att bredda perspektiven på det.

  Xx Jenny

  Jenny 2016-12-02 02:40:45 http://None
  Svara
 • Så bra skrivet Josefin! Fan vad glad jag blir varje gång jag kikar in på din blogg. Känns så skönt att inte vara ensam i att tycka att vi måste sluta analysera hur våra kroppar ser ut. Är så trött på allt som har med VS att göra…

  Puss till dig och alla fina tjejer där ute!

  Amanda 2016-12-01 23:22:49 http://None
  Svara
 • Du är ju också smal, snygg, blond, vit? Vad är egentligen skillnaden, förutom ord?

  2016-12-01 22:44:16 http://None
  Svara
  • Svar på s kommentar.

   Jag tycker att det är en enorm skillnad. Jag ger inga diettips eller galna träningsprogam till mina läsare. Jag väger nog minst tio kilo mer än VS-modellerna som gör allt de kan till att leva upp till dessa galna ideal för att sedan visa upp sig i underkläder för hela världen, för att den visningen har blivit så hypad och alla modeller vill vara med i den såklart. Alla vill ju vara "bäst" i sin bransch men VS tar inte med vem som helst. De finns många krav för att bli en ängel. Och jag känner inte att jag går in under samma kategori.

   Josefin Dahlberg 2016-12-01 22:51:03 http://josefindahlberg.se
   Svara
 • Bra rutet ???

  Linnéa 2016-12-01 22:20:56 http://None
  Svara
 • Tack Josefin för att du tar ställning och står upp för det här! <3
  Är en 20 årig tjej som har kämpat mot ät störningar sedan 14 års ålder bara för att jag inte hade likadan kropp som dessa modeller. Hur mycket jag än tränade och hur nyttigt jag än åt så blev jag aldrig nöjd.
  Det har tagit tid för mig att inse att det är insidan som räknas och att må bra och leva hållbart. Men ännu är det svårt ibland. Men jag blir så glad av att se att du vågar säga ifrån och tar ställning!
  #VågaVisaAllaKroppar #VågaVaraDigSjälv

  Josephine 2016-12-01 19:29:21 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!