Håll dig nykter i jul – för barnens skull

”Som ett barn på julafton” är ett uttryck vi ofta säger och som ska förmedla någon känsla av ivrig glädje. Men dock är inte alla barn glada på julafton. Det är flera barn som faktiskt gärna skulle hoppa över julen. För i Sverige lever fyra till fem barn per skolklass i familjer där en eller båda föräldrar har ett riskfyllt drickande. Och för dem är julen ingen mysig och glad högtid utan resulterar ofta i kaos, bråk, fylla och svek. Och det finns inga julklappar i världen som gottgör det. 
Jag lever ju numera som nykterist så för mig är det självklart att ha en vit jul – men jag vill uppmana er andra som dricker i vanliga fall att tänka efter. Måste alkohol vara en del av julen? Om din första tanke är ”såklart man måste kunna få dricka i jul” tänk då efter varför? Varför måste det vara det? Vad gör alkoholen för nytta? Och vem kan alkoholen skada i jul?
Jag är stolt ambassadör för kampanjen ”Vit jul” som anordnar aktiviter för barn tusentals barn och unga för att se till att de får en fin jul. För det är många barn och ungdomar som inte har ett mysigt och tryggt hem som väntar under julen när skolan och fridtigsgården stänger.
30 000 andra har skrivit under på att ha en vit jul. Tänk på någon annan än dig själv i jul – håll dig nykter och se till att julen blir en mysig stund för familj och vänner.  
Ta ställning för en vit jul här: www.vitjul.se

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Åh så himla himla bra och framförallt viktigt inlägg. Du är så bra Jossan, ser verkligen upp till allt du gör och står för. Bäst <3

  Moa Nachtweij 2016-12-21 02:05:12 http://nouw.com/nachtweij
  Svara
 • Himla kul att läsa om att en ung vacker kvinna som du, Josefin, är ambassadör för VIT JUL och att du är nykterist. Jag har precis som du växt upp som barn i alkoholisthem, ett par faktiskt. Vi har sett baksidan av drickandet och kanske måste man det för att till fullo förstå hur lätt det är att trilla dit. Hur alkoholen splittrar familjer, förstör karriärer, skapar våldsverkare som i fyllan och villan slår sin kvinna och ibland även sina barn. Därför behövs starka och modiga kvinnor som du som vågar stå upp mot alkholnormerna och visa andra unga människor att livet kan var hur kul som helst utan alkohol!
  Keep up the good work!

  Carl Stridsberg 2016-12-19 17:21:21 http://hittaupplevelse.se/blogg/
  Svara
 • Ett sånt bra inlägg!!

  2016-12-17 21:51:46 http://None
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!