Vad är egentligen bäst – morgon eller kvällsmänniska?

Hej på er bästa ni, hur mår ni? Jag mår bra! Jag somnade väldigt sent och gick upp väldigt sent, typ halvtio, inte likt mig. Men de sista kvällarna har jag varit uppe sent och jobbat. Jag har velat ha en fri kväll, käka middag med Christian, kolla på en film, åka motorcykel.. Men eftersom jag har så mycket att göra kan jag inte bara ta en fri kväll och sen låta jobbet vänta till dagen efter för då hamnar jag efter. Så jag har nu två kvällar i rad haft underbara sommarkvällar med Christian och sen jobbat sen innan vi lägger oss väldigt sent. Och det fick mig att tänka på det här med morgon/kvälls-människor.

Jag har alltid varit en kvällsmänniska. Jag får alltid ny energi runt elva och har svårt att somna innan ett. Men när jag fick mit första riktiga heltidsjobb på Modette för tre och ett halvt år sen så tvingade jag mig själv att bli en morgonmänniska. Jag började gå upp och träna INNAN jobbet. Det har ALDRIG hänt tidigare. Jag brukade såsa i sängen till nio varje dag och dog av tanken på att ha en föreläsning som började kl åtta på morgonen. Men efter ett tag på Modette kom jag in i det och blev mer eller mindre en ”morgonmänniska” men problemet var att jag fortfarande var en ”kvällsmänniska” också och detta resulterade i att jag sov typ 4-5 timmar på natt. Alltså inte hållbart. Och detta händer fortfarande då och då. Att jag får ny energi på kvällen för något projekt, mejlen eller bloggen. Och vips är klockan tolv eller ett och jag vet att klockan ringer 6.30… Och då blir jag stressad över att jag vet att jag kommer sova så lite så min sömn blir ännu sämre.

Eftersom jag nu ska göra en hel del förändringar i livet, ta det mer lugnt, sova bättre, äta bättre har jag nu sista veckan struntat i att gå upp så där tidigt och i stället sovit ut. Som i natt somnade vääääldigt sent, typ tre och sov till nio. Och det är ju iof lite väl sent tycker jag. Men ändå är det konstigt att jag på något sätt känner mig ”dålig” för att jag sovit till nio. Jag känner mig direkt lat och ”oseriös”. För jag tycker att det finns en bild av att ”morgonmänniskor” är duktiga människor och ”kvällsmänniskor” är lite mer slarviga personer. Och när jag började på Modette och ville bli ”Miss perfect” så ville jag såklart vara en morgonmänniska som alltid var först på jobbet och som dessutom hade tränat innan… Men nu när jag är egenföretagare kan jag ju i stället lyssna på mig kropp och känna efter när jag funkar som bäst. Jag har ju också valt att vara egen för att det passar min personlighet att vara mer fri och kunna anpassa mina dagar själv. Men jag tror att jag är kvar lite i anställdskänslan fortfarande och att det kanske är först nu som jag förstår att jag faktiskt kan bestämma själv vilka tider jag vill jobba. Det kanske är mer optimalt för mig att börja arbetsdagen runt tio på dagen, jobba på till eftermiddag, ta en paus för middag och häng och sen jobba ett par timmar på kvällen. Lägga mig lite senare och gå upp lite senare. Det kanske inte är något fel på det ändå?

För ett tag sen såg jag Dr Mona (som jag för övrigt älskar) på Nyhetsmorgon och hon pratade just om detta. Att man kanske tror att detta bara beror på rutiner. Och såklart kan man som mycket annat påverka detta genom rutiner mm men man är (enligt henne) i grund och botten antingen en kvällsmänniska eller en morgonmänniska. Och att man kan må ännu bättre om man kan anpassa sin vardag efter det. Och det fick mig att tänka på det här med att jag kanske inte måste tvinga upp mig superdupertidigt och sen ha ångest över att jag inte kan somna innan ett i alla fall.. Utan jag kanske kan sluta dagen en, två timmar senare och börja dagen en, två timmar senare. Och inget behöver vara bättre eller sämre än det andra.

Dr Mona tog även upp exempel på typiska morgon/kvällsmänniskor där flera kreativa själar, entreprenörer mm ofta var kvällsmänniskor och den gruppen kände jag ju mycket mer igen mig i än morgongruppen.

Så min slutsats är att jag ska sluta känna mig ”dålig” för att jag går och lägger mig eller går upp en timme senare. Att jag ska lyssna på att jag har energi och flow på kvällen och ta vara på det (inte varje kväll såklart) men i bland och att jag ska ge mig själv lite mer sömn genom att gå upp ett par timmar senare. Även om jag tycker det är galet skönt att börja dagen ganska tidigt och med morgonträning eller morgonpromenad. Men det kan jag ju göra ändå men jag måste ju inte ööööööverdriva och göra det kl sex på morgonen.

Så himla skönt tycker att komma fram till det här tycker jag. Även om det kanske inte verkar som värsta grejen så är det ändå ett ”problem” jag har typ varje dag. Att jag sover för lite och får lite ångest för det varje gång jag lägger mig för jag blir stressad över att jag bara kommer få fem timmar i sömn.

Så i stället för att sträva efter att vara någon jag inte är ska jag med gott samvete lägga mig lite senare och gå upp runt åtta i stället för sex, halvsju! Så himla skönt!

Hur tänker ni kring det här? Är det någon som känner igen sig i detta?? Puss J!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Känner igen mig i allt och jag är en utpräglad kvällsmänniska,har alltid varit och kommer antagligen alltid att vara. Spelat ingen roll hur trött jag varit under dagen men kl 22, ja då kan jag springa ett maraton,så pigg är jag. Det är också den tiden på dygnet jag får mest idéer och har mest flow. Jag har jobbat som sjuksköterska i 15 år och då är det inte ovanligt att börja kl 7,minns att jag undrade hur fasen jag skulle klara av att gå upp så tidigt när jag pluggade, då var det non som sa att kag skulle vänja mig. Nope. Har aldrig vant mig. Nej jag ska också satsa på eget, för jag ÄLSKAR att kunna styra över min tid.

  Ia 2017-07-08 17:58:06
  Svara
 • Ar det inte underbart nar man ”plotsligt inser” nagot som detta om sig sjalv?! Det ar sa latt att fastna i tankar som man tror ar sanning men som enbart stammer for vissa manniskor. Det blir enklare nar man ar snall mot sig sjalv och inser vad man som individ mar bast utav! Tack for att du sander ut budskapet om att lyssna till vad just din kropp behover for att ma bra!! ?

  Lovisa 2017-06-30 15:28:16
  Svara
 • Jag känner igen mig i ALLT du skriver! Har själv läst på om det här med kvälls/morgon-människor och jag tycker det är skönt att känna att det är okej att sova lite längre och vara uppe sent (yes jag är kvällsmänniska). Det är liksom inget konstigt utan det passar mig bättre. Även om jag också känner mig dålig ganska ofta som inte kan gå upp tidigt på morgonen eftersom alla andra verkar kunna det? Kram!

  Katja Inga 2017-06-29 18:46:11 http://nouw.com/katjainga
  Svara
 • Jag har alltid varit en morgonmänniska och även när jag varit ute och dansat till 3 på natten vaknar jag aldrig senare än 11 (och då är det SENT…). Det är som att det är inprogrammerat i mig att jag inte kan sova på morgnarna. Min kille brukar bråka med mig för att jag tassar upp 8 på en helgdag och tycker att jag ska njuta av sovmorgon, men… Det är ju så tråkigt att sova! 😉 Jag somnar däremot sällan senare än midnatt så det är väl helt enkelt så att jag är utvilad vid 08-tiden. Under arbetsveckorna när jag börjar jobba kl 08 är jag väl inte lika tuff när klockan ringer (särskilt inte under vinterhalvåret), men jag har säkert enklare att komma upp 06.30 eftersom jag sovit sedan typ 22.30. Vad lyxigt att vara egenföretagare, självklart ska du planera din tid så som det passar dig bäst. Njut av den friheten 🙂

  Rebecka 2017-06-29 14:01:35
  Svara
 • Jag är verkligen en morgonmänniska! Det värsta jag vet är att stressa på morgonen, tycker det sätter hela dagen ur balans, har man njutit på morgonen så finns den känslan med en hela dagen. Jag jobbar som Visual Merchandiser i butik så har fasta tider och stressigt hela dagarna, att ha härliga mornar när man fåt fylla på med energi och ta det lungt är så viktigt för mig att göra en så bra dag som möjligt, både på jobbet men också för att ha energi efter till annat ?✨ kram

  Josefin 2017-06-29 12:19:44
  Svara
 • Känner också igen mig så mycket! Är egen och har problem med att komma upp på morgonen och känner mig så lat för att jag inte kommer igång med jobb innan kl 11 oftast… Men nu har jag ju en förklaring till varför jag helst jobbar kvällstid. Bästa är ju att andra inte vill jobba på kvällen så en inte blir störd av att andra vill boka möten, eller diskutera jobb-grejer på kvällen när jag vill jobba 🙂 Så nu får jag försöka vara snällare mot mig själv och tycka att det är okej att ligga och dra mig länge 😀

  clara 2017-06-29 12:14:15 http://claratoll.se
  Svara
 • Alltså JA, vad jag känner igen mig. Har kämpat en hel del med det sen jag blev egen men har precis som du insett att jag har en egen kroppsklocka att följa! Jag gillar att gå upp efter 7 nån gång och sen få mycket gjort på fm men på em får jag INGET gjort så nu har jag börjat planera in lättare/roligare aktiviteter då för att återfå energi och inspo vid 19-snåret och sen jobba ett gäng timmar på kvällen istället. Funkar skitbra de dagar jag kan göra så! Heja dig, och kul att läsa om din upplevelse! ??????

  Sandra Nicole 2017-06-29 11:02:34 http://www.sandranicole.se
  Svara
 • Jag är en kvällsmänniska. Detta är verkligt sorgligt för att jag går i skolan och därmed börjar klockan åtta varje morgon. Jag har också ett behov av att sova i i alla fall nio timmar. Så för mig går det inte riktigt ihop att vara kvällsmänniska och gå i skolan samtidigt =( Just nu har jag sommarlov (!) så att jag kan gå upp senare men somna senare än jag brukar. Min slutsats är nog att jag helt enkelt får stå ut tills jag går ut grundskolan och gymnasiet. Men jag förstår verkligen varför man vill vara egenföretagare eftersom man kan styra över sin vardag på ett annat sätt, och så får man ju jobba med sin dröm (om man nu vill bli egen). Dream Big! Och ha en bra dag!

  Katja 2017-06-29 11:02:14
  Svara
 • Åh vad jag känner igen dina ord! Är precis likadan! Kvällen är the golden hours om man vill få saker och ting gjorda! Samtidigt älskar jag morgonen (när man vääl tagit sig upp) och vet att man hinner få mycket gjort innan lunch och slipper ha massa saker att göra inför kvällen. Tycker dock som du säger att det är konstigt att man känner sig sämre för att man sover längre osv. Jag menar, personen som går upp tidigare men samtidigt gick och la sig när du fortfarande satt uppe och jobbade kvällen innan får ju inte MER gjort än vad du får! 🙂 kul inlägg Jossan! Kram

  Moa 2017-06-29 10:54:13 http://moaalm.itgirls.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!