Det bästa (och sämsta) med att vara egenföretagare!

Det börjar närma sig ett år sedan jag slutade som chefredaktör för Modette.se och blev helt egen. Jag var ju egen för fyra år sen när jag frilansade som bloggare för CHIC, gjorde artiklar för deras hemsida, jobbade med Inredningstidningarna Nya Rum och Rum Hemma. Men efter det blev jag anställd på Nyheter24-gruppen (som jag i dag gör Happitude & Urban Gloss med) men jobbade heltid med Modette i tre år. Men nu eller ja i september är det ett år sedan jag blev egen igen. Jag får mycket frågor om just detta, att gå från anställd till egen. Hur är det? Var är det bästa, det sämsta och kommer jag någon gång igen vara anställd? Så i dag får ni ett helt inlägg om detta!

Det absolut bästa med att vara egen, enligt mig, är ju helt klart att man kan jobba varifrån man vill. Från soffan, på ett fik (som jag gör just nu när jag skriver det här inlägget), från ett annat land eller kontoret. Såklart finns det platser jag behöver vara på när jag ska på möten eller som i mitt fall som driver projekt tillsammans med N24-gruppen – då kräver det att jag är på kontoret då och då för möten mm och för att det är härligt att jobba med mina kollegor på plats. Men den övriga tiden kan jag själv välja var jag vill jobba och det är ju faktiskt en riktig lyx!

Och även om det är väldigt skönt att jobba från soffan kan det ju blir ensamt, så mitt tips är verkligen att ha ett kontor att jobba från. Gå ihop med några kompisar som också är egna, eller leta upp andra egenföretagare på tex Facebook i olika grupper och gå ihop om att hyra något tillsammans. Eller hyr en kontorsplats. Jag tycker det är superviktigt att kunna gå någonstans när man ska jobba. Jag tror man blir mer effektiv, professionell och därför gör ett bättre jobb. Hemma i soffan är det lätt att bli lite lat, men går man upp på morgonen, gör sig i ordning och tar sig till sitt kontor går man nog bättre in i sin arbetsroll. Om man nu är helt ny eller känner att inkomsterna är osäkra tycker jag man ska göra en riktig skrivbordshöra hemma! Inte bara för det är snyggt och man kan ta fina bilder till Instagram utan för att jag tror man behöver en plats där man går in i jobbrollen. Jag som har två kontor (ett på söder tillsammans med min partner i crime Vanja och ett på Karlaplan tillsammans med N24-gruppen) tycker det är skönt att i bland jobba hemifrån och vara helt själv. Då får jag mycket gjort! Men jag ÄLSKAR också att ha kollegor och om man är helt egen är det ju perfekt att få ”kollegor” på kontorshotell eller liknande som man kan bolla ideér med eller käka lunch med.

Jag älskar också att helt själv vara ansvarig över min egen tid. Om jag vill ta en lång lunch med en kompis på två timmar och sen shoppa en timme på stan kan jag jobba igen det hemma på kvällen. För det är upp till mig och ingen annan att bestämma när jag gör mitt jobb som bäst. Och jag har alltid varit superaktiv på kvällarna, jag kommer lixom in i andra andningen då. Så om jag inte är med mina vänner en kväll utan är ensam hemma jobbar jag gärna och har ofta väldigt bra flow. Men såklart är nackdelen med att vara egen att det ALRIG finns något stopp. Man kan jobba hela tiden! Men för mig som älskar att jobba och som gör det jag älskar är det inte något jag tycker är jobbigt men det kan ju tyvärr (ni som lyssnar på podden vet) bli lite föööör mycket och risken för att bli utmattad är nog större. För de flesta som vill bli egenföretagare är nog entreprenörer som älskar att göra sin grej och som kör på i 180. Men det gäller väl som allt annat om det här med balansen. Den eviga kampen i mitt liv!

Men för min del finns det inget som lockar med att bli anställd igen. Absolut det är skönt med en fast lön, betald semester, kunna lämna jobbet på jobbet mm men det passar lixom inte mig. Jag vill kunna vara med och styra, välja hur och när jag vill jobba, kunna säga ja och nej till vilka jobb jag vill. Jag känner mig lätt instängd i för mycket regler, även fast jag mår bra av det på vissa sätt. Därför är rutiner superviktigt för mig att få till även om jag är egen. Som tur är har jag väldigt mycket självdisciplin och skulle aldrig vara orolig för att jag skulle sova bort halva dagen eller strunta i att jobba en hel dag. Jag får snarare tvinga mig själv att inte jobba. Men detta är nog väldigt viktigt att man tänker över innan man tar klivet och blir egen. Hur fungerar du? Skulle du klara av att ha det ansvaret? När sängen eller soffan lockar, kan du ta över kontorollen och se till att få allt jobb gjort?

Jag tror också att det är många som vill bli egna för man tror att det ska vara väldigt skönt och kanske lite slappt men den bilden kan jag bryta på en gång. Såklart spelar det roll vad du gör för något men oavsett inom vilken bransch det är finns det några saker ALLA egenföretagare måste ta hand om (i alla fall i början). Det finns ingen annan som kan göra jobbet åt dig, ingen kollega att får ett snabbt svar från utan du måste kolla upp allt själv, det finns alltid administrativa saker att göra som att skicka fakturor, betala fakturor, skicka in redovisning, moms, skatt mm. Och det är viktigt att man förstår att alla dessa bitar är en del av att vara egen innan man tar klivet. Jag har fått flera mejl och kommentarer där ni berättat att ni blev chockade över hur mycket det är att hela tiden fixa som egen. Och det är det tills du har råd att anställa någon som gör det åt dig. För innan den dagen är det enbart upp till dig och de här sakerna är ju totalt nödvändiga för att du ska kunna få ihop din business. Jag har i dag en assistent som hjälper med med vissa saker men det finns också en hel del grejer jag INTE KAN lämna över till någon annan och därför måste jag vara beredd att jobba mycket oavsett hur mycket man tjänar.

Men jag är beredd att jobba mycket, anstränga mig, ta i, lära mig, för att få göra det jag älskar. Att få jobba med min dröm och få jobba på mina egna villkor. Jag älskar det verkligen och om allt går som jag hoppas kommer jag inte vara anställd igen utan fortsätta att göra min grej 🙂

Hur många av er är egenföretagare? Vad gör ni? Känner ni igen er? Eller har ni en helt annan upplevelse av det? Dela gärna med er! 

Dream Big! Puss J

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
 • Jag driver eget som fotograf och konsultar som ingenjör, står utan fast anställning från och med 1 september så jag står i startgroparna kan man säga. Har haft mitt fotoföretag sedan mars i förra året så det har puttrat på under tiden. Jag bestämde mig redan på gymnasiet att jag inte ville leva i samhällets ekorrhjul med en begränsad lön, 40h arbetsveckor och att det enda man längtar efter är semester. Jag ville ha något mer. Sen dess har jag pluggat på högskola i tre år, det var mycket entreprenörskap inbakat i utbildningen och då ökade det suget ännu mer. Jag har suttit i olika styrelser, varit med och styrt stora projekt och ju mer jag jobbar med sånt så känner jag mer och mer att jag inte passar som anställd. Jag behöver kunna va med och bestämma för att må bra. Bygga upp något eget. I 1,5 år har jag haft en fast anställning som ingenjör men inte alls mått bra av det. Nu har jag jobbat upp en så stor ekonomisk buffert och en kundbas att jag hade möjlighet att säga upp mig. Och det är det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv! Det känns som att livet börjar nu 😀

  Matilda 2017-08-17 05:10:16 http://www.ofmatilda.se
  Svara
 • Det verkar så himla roligt att vara egen, det är verkligen en grej jag brukar drömma om ibland. Men samtidigt som du skriver, att de kanske inte passar alla och man måste tänka igenom hur man är innan man tar det steget, är ju så sant. För jag vet att jag egentligen är en sån person som säkert skulle valt sängen före jobb, har sjukt dålig självdisciplin här hemma ?? så egentligen vet jag nog att de inte skulle passat mig att vara egen, även om de låter helt underbart! Ibland får man väl bara drömma lite, hihi ✨✨

  Daniella 2017-08-14 20:11:27
  Svara
 • Jag håller på att bli egen precis nu och håller på att jobba ihjäl mig! Men herre gud så roligt det är!! Va mycket mer än jag trott att starta upp, mycket väntan på andra som saktat ner det hela. Jag ska ha en salong och kommer inte jobba så att jag kan vara vart som helst, men det är där jag vill vara. Inspireras mycket av drömmis, ert tänk och er pepp!! Så himla roligt att lyssna och läsa om just företagande. Tack för all positiv energi <3 <3 Keep it up <3 <3 // Johanna

  Johanna 2017-08-10 19:21:17
  Svara
 • Jossan vart kommer dina kuddar med palmer på? Kan du inte svara gulle❤️

  Johanna 2017-08-08 22:04:29
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   De kommer från Brandstationen på Hornsgatan men märket heter ”A la” 🙂 Köpte nyss, älskar dem 😀 Kram!

   josefindahlberg 2017-08-09 01:49:59
   Svara
 • Hej Jossan! Ville bara höra med dig vart ditt fina rosa hårband kommer ifrån! Så fint ??

  Carin 2017-08-08 16:49:01
  Svara
 • Kul att läsa om dina tankar och erfarenheter!

  Josefine 2017-08-08 10:24:16 http://daystyle.se
  Svara
 • Jag drev eget under ett år. Det var verkligen roligt, slitigt och enormt utvecklande. Mitt under det året blev jag erbjuden en fast anställning på mitt nuvarande jobb. Det gick inte att kombinera vilket resulterade i att jag valde att vara anställd.

  Jag vet egentligen inte vad som passar mig bäst. Å ena sidan älskar jag att låta min egen driftighet styra och sätta ramarna och å andra sidan är det skönt att jobba i team mot gemensamma mål. Det jag har lagt märke till dock är att jag måste få ansvar på jobbet och möjlighet att planera min tid :).

  Sen är det en enorm lärdom att jag har gjort både och, skulle jag vilja vara egen i framtiden så har jag mina lärdomar med mig :).

  Elina 2017-08-07 20:14:20
  Svara
 • Kul inlägg att läsa! Jag är också egen med bloggen som främsta grej.

  Håller helt med om friheten att styra och ställa. Tycker det är så märkligt att jobba 9-17, om man har ett par timmar på kvällen då man har som mest energi 😉

  Dessutom gillar jag att vara platsoberoende eftersom jag bor utomlands och gärna åker obehindrat hem till sverige eller till spännande resmål utan att behöva tänka på semester 🙂

  Jenn - Forever abroad 2017-08-07 19:04:25 https://jennifersandstrom.se
  Svara
 • Tog steget och startade eget som frilansande makeupartist. Driver min blogg och Instagram under Makeup By Tina som en del i företaget.
  Det har varit och är spännande men också riktigt läskigt! Tack för ett grymt inlägg som faktiskt fick mig att känna peppen igen ?

  Tina 2017-08-07 17:54:50 http://www.makeupbytina.se
  Svara
 • Jag känner absolut igen mig, och längtar efter dagen då jag kan överleva på att vara egen till 100 %!

  En grej som jag älskar med att vara egenföretagare är att jag för varje uppdrag kan se hur jag kommer närmare mina mål (jobba med en viss kund, en viss typ av projekt, tjäna x antal kronor på ett uppdrag, bli 100 % egen, osv). Det tror jag kan vara svårt att göra på en niotillfem-arbetsplats där en gör till synes samma sak varje dag vecka ut och vecka in. En vet att det en dag kommer att leda till en befordran eller ett jobberbjudande på ett annat företag, men det är inte lika konkret som att se poängen i varje uppdrag en gör som egen. Jag älskar det!

  Rebecka 2017-08-07 17:36:01 http://bexbeauty.se
  Svara
 • Jag startade mitt egna företag som ledarskapsutvecklare och influencer för fyra månader sedan nu och kan verkligen skriva under på allt du säger. Fy fasen vad mycket jobb det är och hur galet fort allt går. Men jag älskar det 23 timmar av 24 möjliga varje dag och är så tacksam och lycklig att jag fattade det här beslutet. Som det ser ut nu är det värt all ansträngning, all svett, alla skratt och tårar. Kämpar likt dig med att inte jobba för mycket och hoppas att övning ska ge färdighet så småningom ??

  Clara, Bossbloggen 2017-08-07 16:59:15 http://www.bossbloggen.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!