Efter 16 år slutar jag med p-piller!

Okej, jag har ätit mitt sista p-pillet. Kanske för hela livet. Helt galet och rätt läskigt måste jag säga. Jag har flera kompisar som slutat med p-piller och som säger att de känner sig om en helt ny person. Hjälp, vem kommer jag att bli? Jag så spänd på att se om jag blir annorlunda, jag har mått bra av mina p-piller, men har ändå ätit dem i 16 år. Det är lång tid. Och jag är så spänd på att i stället köra med Natural Cycles.

I podden har jag och Vanja pratat en hel del om preventivmedel och där har jag berättar att jag började med p-piller när jag var 12 år och inte slutat sen dess. Eller jo jag hade en kort paus när jag var 20 år (för jag glömde hämta ut nya kartor) och då blev jag gravid. Så för mig har det känts ganska läskigt att sluta med p-piller för jag vill inte att det ska hända igen förs när jag vill att det ska hända såklart 🙂

Men ändå har jag under senaste åren funderar på det här med p-piller, om hur det påverkar mig eller OM det ens påverkar mig över huvud taget. Jag känner mig inte speciellt märklig men man vet ju inte, jag har ju ätit dem SÅ länge. För någon månad sen fick jag en förfrågan om att göra det här samarbetet med Natural Cycles och då kände jag att tiden var inne att göra slut med mina p-piller. Just nu är jag ju verkligen inne i en ”må-bra-på-alla-plan-period” och jag känner varför inte lära känna mig själv och bli naturlig även på detta plan?

Så nu har jag alltså ätit mitt sista p-piller och börjat med Natural Cycles. Det har bara gått några dagar så jag kan inte säga så mycket om det än mer än att jag är otroligt peppad på det här. Nästan lite konstigt peppad, jag blir lixom glad på morgonen när jag ska ta min temp, haha. Vi får se hur länge det håller i sig… Men jag är SÅ nyfiken om jag märker någon skillnad efter jag slutat med p-piller. En sak jag är rädd över är min hy. Den blev mycket bättre med de p-piller jag ätit senaste åren så jag är lite orolig över att hy kommer explodera men men det överlever jag ju såklart!

Natural Cycles funkar på det sättet att man tar tempen för att se vilka dagar man kan ha oskyddad eller skyddad sex på. Du får alltså koll på vilka dagar du kan bli gravid. Och eftersom jag INTE vill bli gravid så får jag upp gröna dagar då jag kan ligga loss och röda dagar då jag måste skydda mig.

Så jag har alltså en helt ny morgonrutin där jag SÅ FORT jag vaknar tar tempen innan jag gör någonting annat. Jag ligger alltså kvar i sängen och sträcker mig efter min temp som ligger och väntar på sängbordet 🙂

Jag tar tempen och fyller sen i min temp i appen och så räknar den ut när jag är safe och när jag inte är safe.

Men det tar ett tag för appen att lära känna min kropp så just nu har jag väldigt många röda dagar (vilket jag hoppas förändras snart 🙂 ) eftersom appen är certifierad som preventivmedel så ger algoritmen aldrig en grön dag innan den lärt känna din cykel eller bekräftat ägglossning (du kan läsa mer om det här!) Så till en början blir det rätt många röda dagar medan den håller på att lära känna min kropp och min cykel 🙂

Som sagt har det bara gått några dagar sen jag slutade med p-piller och började med Natural Cycles men jag kommer såklart hålla er uppdaterad med vad som händer på den här fronten. Så håll utkik och spana in Natural Cycles här! Kom ihåg att du måste vara över 18 år för att använda Natural Cycles, och det skyddar inte mot könssjukdomar! 

Love J!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Spännande! Hur gör du för att mäta exakt samma tid alla dagar? Och utan att ha klivit upp på natten? Tycker det verkar supersvårt. ?

  Karin 2017-10-24 21:51:02
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   I bland måste jag upp och kissa på natten, tror det är lugnt.. Men jag blev informerad om att jag kan ta tempen inom två timmar, alltså kl sex ena dagen och kl åtta en annan dag. Och att man kan skippa på helgen, det räcker med fem dagar på en vecka för att den ska fatta min cykel. Så jag kör på det 🙂

   josefindahlberg 2017-10-24 22:00:12
   Svara
 • Jag har nyss (6 månader) slutat ta p-piller efter 12 år! Trivdes ok med p-piller men ville liksom du veta ’vem jag var’ utan dom. Måste säga att jag känner mig så mycket bättre, lugnare och jämnare i humöret. Som en bättre version av mig själv! Tror definitivt att mina p-piller har bidragit till depressioner och humörsvängningar jag haft tidigare, särskilt i tonåren. Var också trött på att pendla i vikt, bli ledsen och arg för ingenting, och att mina bröst blev stora och svullna. Jag hade Yasmin i 3 år och har alltid fått kommentarer för min fina hy, har aldrig haft finnar i mitt liv annat än någon enstaka. Så det värsta som har hänt är att jag efter ca 2 månader efter att jag slutade med Yasmin fick massa knottror i ansiktet, som sedan övergått till hormonal akne… otroligt frustrerande (men vanligt efter att ha slutat med Yasmin, googla!). Jag har fått en kräm av min doktor och använder en serie produkter från Paula’s Choice. Ett tag i somras gav jag nästan upp och tänkte gå tillbaka, men nu börjar det äntligen bli bättre! Och jag är övertygad om att 12 år av konstgjorda hormoner i min kropp tar ett tag att rensa ut. Jag använder natural cycles men mest för att kartlägga min cykel, inte som preventivmedel då jag tror att det tar MINST 3-4 månader av att verkligen kartlägga sin cykel för att vara säker. Kan inte fatta att jag blint stoppat i mig hormoner utan att ens ifrågasätta vad det gör med min kropp så länge, känner mig verkligen som en ny person och kommer aldrig mer att ta p-piller!

  Niki 2017-10-24 19:01:23
  Svara
  • Svar på Nikis kommentar.

   TACK för att du delar!! Jag åt också Yasmin och hoppas jag klara mig utan att få tillbaka min dåliga hy…. Men om det blir så får det väl vara värt att ta hand om det för att vara helt i sig själv 🙂 Jag får vänta och se helt enkelt… Ska uppdatera om hur det går <3 Kram på dig!!

   josefindahlberg 2017-10-24 19:09:51
   Svara
 • Hej Josefin!
  Vill du kanske skriva lite mer om det här med att ha en mentor och hur man kan hitta en? Jag har googlat hela internet men finner inget! Ebba

  ebba 2017-10-24 17:30:13
  Svara
  • Svar på ebbas kommentar.

   Jag har hittat min inom en nykethetsgrej. Om du inte har någon liknande problematik kan du nog hitta en livscoach eller kanske karriärcoach beroende på vad du vill ha stöd i 🙂 Kram!

   josefindahlberg 2017-10-24 18:07:07
   Svara
 • Åh!! Vad spännande!! Jag tog mitt sista p-piller i förrgår o är också så sugen på att prova på natural cycles och se hur det fungerar! Känner dock att jag är livrädd inför kraftiga menssmärtor osv då jag troligtvis har endometrios men p-piller har liksom hjälpt mot det! Men känner också som du att jag vill lära känna mig själv igen utan alla hormoner som man stoppar i sig så då får jag helt enkelt leva med att jag kanske har ont någon gång i månaden…

  Kristina 2017-10-24 13:59:39 http://nouw.com/kristinalicerika
  Svara
  • Svar på Kristinas kommentar.

   Eller hur, man vill ju ha koll på dem. Men ja jag är också lite rädd för mensvärken… Hade supermycket mensvärk innan jag fick p-piller men det var ju iof 16 år sen så jag har ingen aning om de är kvar eller försvunnit.. Snart får jag se ? Håller er uppdaterade!! 🙂

   josefindahlberg 2017-10-24 15:33:17
   Svara
 • Förstår din pepp kring natrual cycles men vill ändå varna då du påpekar att du absolut INTE vill bli gravid. Jag körde på natrual cycles och valsar idag omkring i v 20 med en liten flicka i magen, lycklig men fortfarande en aning chockad då jag verkligen trodde appen skulle funka hehe… kram

  Karin 2017-10-24 13:20:23
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Hehe oj då.. Ja, jag har ju förstått att det tar ett tag innan den helt får grepp om ens cykel så jag får vara försiktig nu i början :)))) Men stort grattis till bebis 😀 Va roligt!!! Kram

   josefindahlberg 2017-10-24 15:31:45
   Svara
 • Skall bli intressant att höra vad du tycker om den. Det är så många som tycker den är bäst. Jag har dock inte vågat byta.

  emzi 2017-10-24 13:14:53 http://emmelemzi.com
  Svara
  • Svar på emzis kommentar.

   Jag har velat testa så länge och när de frågade om vi skulle samarbete så kändes det som ett perfekt tillfälle att äntligen göra det 🙂 Ska uppdatera med hur det går!! 😀

   josefindahlberg 2017-10-24 15:30:33
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!