Ska man testa på det här med att vara vegan?

Hej på er bästa ni, finns det några veganer bland er som läser? Det finns det säkert och det vore så kul om ni vill berätta lite för mig vad ni brukar käka 😀 Jag har ju inte ätit kött eller kyckling på typ tio år men äter fisk, ägg, ost och mjölkprodukter. Men är laktosintolerans så blir svullen och får ont i magen när jag äter massa mjökprodukter. Så såklart funderar jag på det här med vegansk mat nu när det blivit så trendigt och framförallt lättillgängligt. Men jag vet inte om jag är redo…. Jag ÄLSKAR tex halloumi, pizza och glass (vet iof att det finns massa god veganglass). Hur kände ni kring det här när ni blev veganer? På vilket sätt mår ni bättre?

Min filosofi är ju iof att äta det man gillar fast med måtta, så jag vet inte om jag vill ha massa förbud… Hm, tycker det är lite svårt det här. Ni som har koll på mig vet ju att jag är en riktig godisgris som äter godis och glass väldigt ofta men det är ju iof inget jag mår bra av så kanske vore bra att dra ner på det eller ta bort. Och äta mindre av det jag inte mår bra av som massa gluten och laktos..

Det är svårt de här tycker jag, hur känner ni? Jag kanske kan bli ”halvvegan”, typ äta veganskt så gott jag kan i veckodagarna och sen får frossa på helgen? Haha, det kanske kan vara en lösning. Bättre att göra lite än inget? I dag har jag tex bara ätit vegaskt fast iof hade jag mjölk i kaffet men allt annat. Och det var inte så svårt och var supergott… Hmm kanske ska prova lite mer 🙂

Som ni hör har jag precis börjat fundera i dessa banor och vill gärna ha massa tips och trix från er så dela gärna med er om era storys och vad ni tänker 🙂 Puss J!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
62kommentarer
 • Gud vad kul att höra att du funderar på att börja äta vegansk kost! Jag har varit vegan i ca ett år nu och har inte haft några problem alls. Det fanns flera saker som jag trodde att jag skulle sakna, till exempel ost och ägg. Men helt ärligt så saknar jag inte det ett dugg. Det finns en mängder av veganska substitut och det kommer fler och fler varje dag. Och på tal om mjölk i kaffet, testa oatly ikaffe, den är verkligen jätte god i kaffet!! Jag ser inga anledningar till att inte bli vegan! 😀

  Ebba 2017-10-31 18:56:56
  Svara
  • Svar på Ebbas kommentar.

   JAG ÄLSKAR IKAFFE! Och har nu kört med det varje dag sen jag skrev inlägget, resten kommer jag ta lite med måtta och känna efter, ska skriva ett inlägg om det snart 🙂 Kram!!

   josefindahlberg 2017-11-01 00:35:04
   Svara
 • Jeg har nettopp kommet hjem fra en yogaretreat på Bali hvor vi også detoxet og spiste vegansk. Har siden bestemt meg for å være hverdagsveganer! Spiser det jeg vil i helgene, men holder meg vegansk/vegetar og glutenfritt i ukedagene. Perfekt for deg og Vanja som snakker om 5:2. 🙂 Nå tester jeg å lage «vanlige» retter i vegansk stil. I dag står vegansk og glutenfri pasta alfredo med kantareller på menyen. 😀

  Ine 2017-10-27 17:07:06 http://www.inesitinerary.com
  Svara
 • Plantebasert er best 😀 nå finnes ben&jerrys som non-dairy også.. sier det bare 😀

  Line 2017-10-27 08:31:31
  Svara
 • Vad glad jag blir över att du funderar på detta med veganskt Jossan!! Det finns ju faktiskt bara fördelar med att det är ”trendigt” just nu 🙂 Jag är 28 år och blev vegan för snart ett år sedan efter att ha sett dokumentären Forks over knifes – en riktig ögonöppnare gällande kost (inga inslag om hur hemskt djur har det osv). Folk frågar alltid att ”men får du/får du inte äta det här då…?” men för mig har det alltid handlat om vad jag Vill/ Inte Vill äta. Jag får men jag vill inte – för jag vet att jag inte mår bra av att äta sånt som kommer från djur. Det som fick mig att bli vegan var alltså hälsoskäl, men det som fått mig att vilja förbli vegan resten av livet är att jag fått upp ögonen för hur djur har det – jag ser inte längre mat när jag ser en köttbit i affären – jag ser en ko eller gris eller en höna som bara ville leva och ha det mysigt med sin familj och vara fri.
  Sen jag blev vegan har jag börjat må SÅ mycket bättre, jag gick genast ner flera kilon och vikten har hållits på stabil och sund nivå sen dess – utan att jag gjort ett dugg åt saken. Jag äter mig mätt vid alla måltider och mellanmål och orkar träna hur bra som helst. Söt- och saltsuget har minskat oerhört – och då måste jag säga att jag var så stenhårt sockerberoende och älskade ost och saltig mat. Men något i kroppen har gjort så att magen är i bättre balans antar jag? Smaklökarna har också förändrats – känner smaker i maten mycket mer nu är tidigare – och jag njuter 100 ggr mer av maten, har även insett att jag aldrig storgillat kött men ändå ätit det för att det är ju det man gör… Jag känner att jag större harmoni med min kropp, min omgivning, och har fått större kärlek för andra levande varelser. Och listan kunde fortsätta länge till men jag slutar här 😉 Lycka till och ta det i egen takt! <3

  Charlotta 2017-10-26 22:15:11
  Svara
 • Jag är vegan och det blir verkligen enklare och enklare! Numera finns veganalternativ på många restauranger, och väldigt bra sådana, och man märker att det kommer mer och mer. Det finns även veganskt lösgodis (flera tillverkare märker ut det veganska numera), jättegod vegansk choklad (”Vego” choklad med hasselnötter is da shit!) och smaskig veganglass (testa Tre vänners med choklad/kola och lite havssalt, godaste jag ätit). Har inte ätit kött eller fisk på 25 år, och var lakto/ovo innan jag blev vegan, men tycker vegansk mat känns mycket renare och fräschare. Dessutom mår samvetet bra (min huvudsakliga anledning till veganliv). Go for it! 🙂 Kram❤️

  Linda 2017-10-26 20:19:38
  Svara
 • Jag kan tipsa om årstidernas veganska matkasse (eller maten levereras i fina trädlådor). Jag började prenumerera på den när jag gick från veggo till vegan för inspiration, och har den forfarande. Så goda maträtter, bra råvaror, eko, närodlat, har lärt mig massor och tycker det är så mycket roligare att laga mat nu. Också väldigt skönt att slippa handla lika mkt….jag har den 4 dagar i veckan.
  Om man ska utesluta animaliska produkter är det bra att ta B12 tillskott.

  Evelina 2017-10-26 15:51:01
  Svara
 • Tips !!
  Kolla in herbivore stories på youtube, svenskt par som pratar om veganism.
  Gå även på mässan Vegovision som är den 4-5/11 på Munchenbryggeriet, så himla mycket bra inspiration och grymma människor!

  Lycka till!

  P.S Veganism is the future <3

  Maria Danielsson 2017-10-26 14:30:45
  Svara
 • Jag tycker som de flesta andra, och som du själv säger, att du ska gå efter vad du känner att din kropp vill ha och inte sätta upp massa förbud. Jag äter oftast veganskt hemma eftersom det då är enkelt att välja vad ska jag köpa hem + att jag älskar Oatlys alternativ, soygurt, tofu, falafel etc. Men jag älskar också ost, fisk och skaldjur och vill inte utesluta det helt. Jag kan till och med äta kött ibland men det är bara om jag koll på att det är bra och närproducerat kött. Jag kanske äter kött en gång på tre veckor, så det är inte speciellt ofta. För mig fungerar det bra att inte sätta upp förbud utan äta det som jag är sugen på men ändå försöka tänka på att äta ekologiskt och så. Senaste veckorna har jag kommit på mig själv med att äta helt veganskt i flera dagar utan att ens tänka på det. Jag inspireras mycket av Pom och Flora när det gäller frukost – smoothiebowl med chiapudding är min standard. Jag tycker asiatiska rätter är lätta och goda att göra veganska också – brukar ha kokosmjölk och tofu som utgångspunkt då 🙂

  Pauline 2017-10-26 14:00:35
  Svara
 • Du kan väl testa ett tag. Jag har kört vegaskt nu i några månader. Ibland har det dock blivit lite ost men jag har hittills återkommit till det veganska. Det känns lätt och är skönt att slippa det animaliska. Jag har kids som är lite svåra att övertala men oftast går det! Det finns massor av gott att äta. Lycka till!

  Anna 2017-10-26 12:09:20
  Svara
 • Hej,

  Jag slutade med kött för flera år sedan men har fortsatt med kyckling och fisk fram till för ett år sedan då jag blev mer medveten om djuren. Jag dricker inte heller mjölk då jag är mjölkproteinallergisk, men skulle nog inte dricka mjölk nu ändå när jag blivit medveten om hur kossorna lider för att vi ska få
  våran mjölk.
  Men jag försöker äta veganskt hela tiden, ibland äter jag ägg och räkor och kan verkligen inte allt men jag gör mitt bästa =) .
  Men det har faktistk öppnat upp en helt ny värld för mig! Det finns så mycket gott att äta! Om man fokuserar på allt nytt och gott som finns och inte på det man slutar äta så är det så roligt! Och att tänka på alla djur som lider når det en helt annan dimension av motiv.
  Frukt, grönt, bär, rotfrukter, ris, quinoa, sötpotatis, gryner, avokado, nötter, glass, godis, mackor, sallader, juicer, soppor, grytor…

  Mitt tips är att köpa böcker och bara gå loss på recepten, det var vad jag gjorde. Jag bestämde mig för att en gång för alla faktiskt göra recepten ur de böckerna jag hade i hyllan. =)

  Ett annat tips är att se dokumentärer som ”What the Health” på netflix, ”cowspiracy” på netflix osv.. Det fick mig att verkligen vakna upp 🙂

  Ett till tips är youtube kanaler som : BonnyRebecca , Caitlin Shoemaker

  och för de som vill höra mer om djuren och diskussioner om den biten är Earthling Ed bra 🙂

  Sophia 2017-10-26 12:00:10
  Svara
 • Blir glad av att läsa det här! Jag har varit vegan i fem år och det är ett av de bästa beslut jag någonsin tagit. Jag slutade med kött när jag var 11 men åt fisk, mjölk och andra djurprodukter. Steget till att bli vegan tog jag helt av djuretiska anledningar och inget annat, och skulle nog ha gjort det även utan alla hälsofördelar – men de kom! Jag hade haft hemska magsmärtor i flera år och de försvann direkt när jag uteslöt ägg och mjölk. Jag hade stora, röda finnar över hela hakan (alltså jag var 29 när jag blev vegan…) som också försvann helt. Jag tycker att det bästa nog är att ta ett steg i taget, att utesluta en grej i taget och att övergången blir en process. Vegan ”på deltid” är också en toppenbra idé! Men jag tycker man bör akta sig för att skapa ett tänk där man ”är duktig” och äter veganskt och på helgen får man ”frossa loss” i djurprodukter. Då skapar man ju ett tankesätt som säger att veganmat är ett tråkigt ”måste” medan den andra maten är lyx. Bättre i så fall att man äter djurprodukter lite ibland bara, utan att det blir en ”idag får jag unna mig” -dag. Lär dig att lyxa till det med veganmat istället! Jag har aldrig ätit så god mat som efter jag blev vegan. Pizza, burgare, korv med bröd, cupcakes, tårtor, kakor, glass – you name it! Det har aldrig varit så gott och enkelt att vara vegan.

  Sascha 2017-10-26 10:14:34 http://www.vildamagazine.com
  Svara
 • Ikaffe från Oatly är så gott i kaffet! Har fått hela min familj och min mosters familj att ha det i kaffet, de hade alltid mjölk förut. Små förändringar som en mår bra av brukar vara lösningen. Jag var vegan i fem månader förra året, sedan började jag mer laktos-ovo (ost är ju så gott!), åt även lite fisk i början av hösten men såg en dokumentär om Sylvia Earle och kan inte äta fisk alls efter det. Tänker att en lyssnar på sin kropp – Vad mår jag bra av? Vilka förändringar känns bra för mig? En behöver inte säga att nu är jag vegan och tar bort allt, utan ät vad du mår bra av och själv känner jag att vegan-kost får mig att må allra bäst, men ibland slinker det ner mjölkprodukter och det får vara okej just nu 🙂

  Agnes Åberg 2017-10-26 10:11:04
  Svara
  • Svar på Agnes Åbergs kommentar.

   Jag ÄLSKAR ikaffe 😀 Vi har det på drömmis, så god att skumma. Måste börja använda hemma också!! Jag håller helt med dig, tack för inpute. KRAM

   josefindahlberg 2017-10-26 10:50:03
   Svara
 • Åh jag är också så så taggad på att försöka äta mer veganskt! Gillar inte heller att förbjuda mig själv från att äta vissa saker, men mår man bättre av en kost utan massa socker, laktosprodukter osv så kanske man ska prova på det ändå!! Uppdatera gärna med hur det går o om du hittar några härliga recept på vegans mat!! 🙂

  Kristina 2017-10-26 10:06:52 http://nouw.com/kristinalicerika
  Svara
 • Om jag skulle kalla mig något så skulle det vara ”halvvegan”, även om jag helst inte kallar mig något alls. Är lite trött på stämplar vi sätter upp för allt.. Men äter mestadels vegansk kost med undantag för ost, glass och choklad någon gång ibland då jag helt enkelt är en sucker för dessa goa grejer. Tycker även det är skönt när man är på restaurang osv. att inte köra strikt veganskt.

  Karin 2017-10-26 09:50:17 http://amongpillowsandblankets.for.me
  Svara
 • Hallå från en som varit vegan i snart 7,5 år! 🙂 Jag fick dock en väldigt klar inställning från början då jag såg en dokumentär av Djurrättsalliansen (kanske var angående grisfarmar?) och fick en käftsmäll av insikter och dålig smak i munnen av det. Så jag började med att byta ut kött, fisk osv mot substitut (blandade mellan vegetariska och veganska alternativ) och efter 2 månader hade jag blivit vegetarian. Sedan fortsatte jag med att byta ut mejeriprodukterna och efter ungefär 2 mån till hade jag blivit vegan tillslut! Och det gick hur bra som helst att göra såhär och blev inte lika mycket panik om hur och vad jag ska göra än om jag skulle blivit vegan helt tvärt gissar jag. Jag växte in i det 🙂 Under dessa månader hade jag förresten även såklart börjat utforska veganska chips, godis och annat (MVH Sockerberoende) men det är SÅ mycket bättre utbud idag än 2010 alltså! Det finns ju ALLT, kan inte komma på någonting som det inte finns substitut för haha. När det gäller godis och chips osv så är det bara att googla på nätet över vad en ska passa sig för med ingredienser om en vill äta veganskt!

  Jag känner verkligen inte att jag har ”förbjudit” mig att äta saker. Dels för att jag ”trappade ner”, jag har hittat alternativ till allt men framförallt för att ANLEDNINGEN till att jag är vegan känns mycket viktigare än att tänka på om jag saknar vissa livsmedel. Nämligen att det är mycket bättre för kroppen och miljön! Och det är verkligen inte svårt alls att vara vegan. Tillslut lär och vänjer en sig och om jag ska vara ärlig har min kropp aldrig mått såhär bra och jag har aldrig tyckt det varit så roligt att laga mat som när jag blev vegan, för att en ändå måste tänka efter lite och då slinker det liksom in inspiration och kul utmaningar! Och jag tror att det sistnämnda, angående att tänka efter, är en av anledningarna att min kropp mår bättre pga som vegan sitter en ju på första pakett när det gäller att fatta vad livsmedel och liknande innehåller. Men jag är definitivt piggare och min kropp inte lika ”dåsig” som förut!

  Men det låter ju som att min metod för att bli vegan eller göra som du själv skriver, att äta veganskt på vardagarna bara, kan funka bäst för dig? Jag skulle även rekommendera att gå med i lite vegangrupper på Facebook och kolla in Veganföreningens hemsida: http://vegan.se för jättebra info och är det något mer du undrar så är det bara att säga till!

  Lycka till, kram!
  //Slut på novell

  Madeleine 2017-10-26 09:44:59 http://nouw.com/madeleine
  Svara
 • Hej!
  Jag har själv varit vegan och tycker verkligen att det är viktigt att värna om djuren och framför allt miljön. Nu har jag gått tillbaka till vegetarian eftersom veganismen innehöll för mycket kontrollerande för mig. Jag hade redan ett konstigt förhållande till mat och det utvecklades till en ätstörning som jag nu nästan är av med. Det ringer en liten varningsklocka för mig när du säger att du kan vara vegan i veckorna och frossa på helgerna. Jag tänker att det är bättre att hitta en generell balans så att man inte får fel relation till maten. Hälsosam kan man vara med flera olika kosthållningar och veganismen ska inte vara ett sätt att vara ”nyttig och ren” enligt mig. Dock skriver du ju att din filosofi är ”med måtta” och det är superbra! Ta hand om dig<3

  karin 2017-10-26 08:41:02
  Svara
  • Svar på karins kommentar.

   Jag förstår precis hur du menar och jag håller helt med, tror att en liknande lösningen passar mig 🙂 Kram!! <3

   josefindahlberg 2017-10-26 10:22:21
   Svara
 • Hej!

  Jag tycker det är skönt att inte ”bestämma” vad ja är! Utan att jag äter det som känns bra för mig, för studen ? ibland kanske det är veganskt och ibland inte!
  Men en grej som ja tycker du ska känna efter är just med magen! Som vegan blir det en hel det baljväxter och sojaprodukter (bland annat)
  Sojaprodukter är väldigt svårt för magen att smälta. Har jag hört och upplevt iallafall ???‍♀️
  Och baljväxter blir jag väldigt svullen av.
  Har aldrig mått så bra i magen som när jag drog ner på detta!
  Men om man kan hitta andra bra alternativ så är ju vegansk och vegetarisk kost underbaaaart! ?
  Kram!

  Ia 2017-10-26 08:16:32
  Svara
 • Heja vegansk mat!! Ibland kommer jag på mig själv med att äta veganskt utan att man ens planerat det, man bara lagar något gott, till exempel sötpotatissoppa mmm….
  Håller med andra kommentar som säger att det är onödigt (och gammeldags?) att sätta en stämpel på sig. Det är OK att ta små steg mot vegetariskt och veganskt! Prova dig fram! 🙂

  Johanna 2017-10-26 08:06:55
  Svara
 • Hello fellow green lover(-s)! Att bli vegan/välja vegankost av hälsomässiga anledningar tror jag är/blir mycket svårare än när man gör det av etiska skäl. Sen är ju alla actions lika goda för det större syftet (djuren, naturen, ej stödja äckelindustrin). Får dock lite ont i magen av resonemang som att välja veganism för att det blivit ”trendigt och lättillgängligt”. Som vegan sen många år så handlar det (för mig!) om så mycket mer än att välja bort gelatin i smågodiset. Veganism berör alla aspekter av ditt liv – yes, även vad du bär för kläder… 😉 Xx

  M 2017-10-26 07:36:20
  Svara
  • Svar på Ms kommentar.

   Jag fattar det men med det menar jag att det känns konstigt at inte ens ta upp frågan när den finns överallt! Och det gör mig nyfiken! Jag tror att jag kommer testa mig fram och se vad som passar mig bäst 🙂 Tack för din input! Kram!

   josefindahlberg 2017-10-26 10:21:03
   Svara
 • Som andra nämt tycker jag du ska fokusera på äta så att du mår bra och om du tror att det är genom vegansk kost så ska du ju såklart testa! Men som du också skriver tror jag inte heller på förbud. Jag äter inte heller kött och har testat både helvegetarisk-och vegansk kost, men trivdes inte men det då det gjorde livet krångligare och min vardag mindre flexibel vilket inte är det jag behöver just nu. Jag behövde planera hela hela hela tiden och kunde inte vara så naturlig i sociala sammanhang (som ofta kretsar kring mat) som jag ville, men det är kanske en vanesak.

  Kajsa 2017-10-26 07:33:01
  Svara
 • Kolla på dokumentärer på Netflix som visar hur bra veganimsmen är för dig, djuren och miljön! Som What the health, eartlings och cowspiricy. Nu är jag lite som dig och har svårt att sitta still och koncentrera mig i mer än 10 minuter så det kan ju vara lite svårt att kolla på dokumentärer haha. Men det blir enklare att ge upp den där halloumi som du älskar om du vet hur det påverkar dig och det runt omkring dig. Ett annat tips är att gå med i Facebook-gruppen ”vad lagar du för veganmat idag?” som inspiration till maträtter. Kram och ta hand om dig <3

  Elin 2017-10-26 06:54:13
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Ja, tack1! Fått massa bra tips på dokumentärer! Ska verkligen kolla!! 😀 SPännande!

   josefindahlberg 2017-10-26 10:19:35
   Svara
 • Kolla in min YouTube kanal Jossan! Sofie Eklund heter den och handlar just om veganism. Jag har varit vegan i 2 år och gick från köttätare till vegan över en natt!

  Jag har faktiskt tänkt en del på dig och din yoga-meditation-resa. Jag är själv en ganska spirituell brutta och för mig gick det lite hand i hand. Det kändes så fel att försöka uppnå något slags lugn och harmoni när jag ständigt stöttade tortyr och slakt och proppade kroppen med det. Jag tycker ABSOLUT att du ska prova, i minst en månad för att känna något resultat. Finns massor med vego-ställen i Stockholm och recept går att googla fram hur lätt som helst :* lycka til!!

  Sofie Eklund 2017-10-26 06:25:23
  Svara
 • Jag blev vegan för 9 år sedan för att min syrra övertygade mig haha! Men mitt bästa tips är att beställa veganskt när du äter ute i Stockholm ? Alla ställen har inte många alternativ, men nya restauranger och hel vegetariska restauranger har jätte god mat och då kanske det inspirerar dig att testa nya maträtter hemma också. Många kedjor som typ Souk och Zocalo har veg alternativ nu med! Och kolla in Goodstore (i Hornstull el Medis), en vegansk matbutik- där finns både mat och efterrätt! Där brukade jag och min syster shoppa loss när vi började äta veganskt 🙂

  Yolanda 2017-10-26 02:16:06 http://yolanda.blogg.se
  Svara
  • Svar på Yolandas kommentar.

   Jaaa, jag bor supernära Goodstore 😀 Måste gå dit och handla i helgen!! Tack för tipsen! Kram

   josefindahlberg 2017-10-26 10:18:33
   Svara
 • Hej!!

  Jag tycker det låter som en underbar idé att börja fundera på! Själv slutade jag med mjölkprodukter och gluten för ca 6 år sen och jag mår SÅ mycket bättre!! Jag har även växlat mellan att äta helt veganskt och delvis. Just nu känner jag att jag äter veganskt när jag lagar mat själv (unnar mig ibland lite fetaost eller fisk) men kan äta lite animaliskt ibland på middagar med vänner eller liknande. Jag tror verkligen att vegansk kost är den allra bäst på alla sätt och vis men just nu mår jag bäst av att inte vara 100% strikt. Detta för att jag kan gå lite väl all in ibland när det kommer till mat och få ångest (typ att jag ska äta veganskt, glutenfritt, minska socker, minska salt, få i mig alla näringsämnen, rawfood kanske? osv). Men mitt långsiktiga mål är att jobba med mig själv och minska matångesten och kanske sen köra helt veganskt. Dock känner jag att om man ibland äger lite ekologiska ägg eller viltjagat kött från en släkting så är det inte heller hela världen.

  Det finns ju massor av härlig veganinspo!! Själv brukar jag gå på grönsaksavdelningen och plocka ihop en blandning och sen improvisera och testa mig fram! 😀

  Massa kramar <3

  Josefine 2017-10-26 00:32:28
  Svara
 • Tycker du ska lägga fokus på vad du ska äta för att må bra. Exempelvis att du om du vill lägger en grund där du äter framförallt växtbaserad mat, sedan om du vill kan du alltid lägga till en bit fisk eller liknande om du känner för det ibland. Två bra kokböcker är The New Green Salad och Food Pharmesys kokbok. I det senaste avsnittet av min podcast dietistpodden intervjuar vi Therese som även var kock på yogaakademin i sommars, hon delar här med sig av massa härliga tips och inspiration till den som vill börja äta mer växtbaserad:)

  Lova 2017-10-25 22:25:28 http://www.nouw.com/lovamolin
  Svara
  • Svar på Lovas kommentar.

   Jag håller med, jag tror det är där jag kommer att landa. Och jag har BÅDA BÖCKERNA!! Therese är ju helt magisk och hennes mat är så god!! Va roligt – det måste jag lyssna på. Har du någon länk? 😀 TACK för din kommentar!! Kram

   josefindahlberg 2017-10-25 23:14:52
   Svara
 • Jag testade lite olika alternativ först på mjölkfritt för att hitta en bra ersättare, jag tycker att Oatly har bra grejer och har gått över stegvis till en mer mjölkfri kost. Började med att byta ut mjölkprodukterna i mina favoriträtter hemma som ett första steg och kolla innehållsförteckningen på det jag oftast köpte. Ibland unnar jag mig ost för att det är ju så hiiiiimla gott och steker i smör (äkta smör), men annars inget sånt. Jag är inte helt vegan men det är bara för att jag inte är redo att släppa fisk och ägg än. Tror att stegmetoden har bäst odds då det inte behöver skifta så brutalt på en gång och man hinner känna efter vad man mår bra av och sen är valet att välja bort mycket enklare 🙂 Dubbelkolla också innehållet om det står ”vegansk” på en produkt, ibland innehåller de socker och massa tillsatser och det är ju ingen vidare ersättare. Hoppas du hittar det du mår bäst av! KRAM

  Moa 2017-10-25 22:24:01
  Svara
 • måste bara säga vilken helt MAGISK BILD på dig jossan!!

  isabelle 2017-10-25 22:07:18 http://isabelleburlin.blogg.se
  Svara
 • Heja vegan!! Det finns ju så mycket bra ersättningar för kött- och mjölkprodukter idag så de flesta favoritrecept man har kan man knepa och knåpa ihop till helt veganska. Jag trodde att det skulle vara jättesvårt i början, jag förstod inte vad fan man kunde äta som vegan. Men det är lättare än jag trodde, speciellt här i Sthlm. Sen finns det dagar när man inte orkar kolla innehållsförteckningen på allt, allt känns krångligt och jobbigt (det är inte så konstigt, vi är ju uppväxta med att allt vi äter är baserat på djur). Sånna dagar är också okej.

  Och herregud vad kroppen mår bättre av det! Jag har artros i ett knä efter en skada (och artros är ju en förslitningsskada som aldrig direkt läker), som jag har haft rätt mkt problem med. Vissa dagar har jag behövt tänka på hur jag gick för att det gjorde ont. Men nu när jag äter vegansk mat mår mitt knä bra! Det gör inte ont längre. Vilket är så skönt eftersom jag bara är 23 och gärna vill att kroppen ska hålla ganska många år till. Och när mitt knä har blivit såhär bra av att inte äta animalisk mat, hur bra måste inte resten av kroppen må även om jag inte känner det lika konkret?

  Framförallt så får man känna att man gör något bra och viktigt för vårt enda hem, jorden. Och för alla djur på den här planeten. Det finns även ett citat som jag tycker gör det så självklart att vilja äta veganskt – ”my body is a garden, not a graveyard”.

  Och sen herregud, man behöver ju inte vara strikt vegan varje dag. Jag tycker inte att äta veganskt ska vara massa ”måsten”, man ska välja en vegansk måltid för att man VILL det. Låt det vara kul och spännande. Ät oveganskt godis ibland om du känner för det, eller en pizza med massa ost. Att äta veganskt är toppen, för alla på den här jorden (inklusive moder jord). Så prova i några veckor och se hur du känner dig! Kram och lycka till! 🙂

  Ida 2017-10-25 21:44:33
  Svara
 • Har lite svårt att ändra just nu, men när jag flyttar hemifrån vill jag äta mer vegetariskt/veganskt. Men kommer absolut fortsätta äta saker och använda smink, tandkräm mm som inte är veganska. Så tycker väl att man kan försöka sträva efter att vara vegansk om man vill, men äta/använda icke veganska saker när man vill/känner för det! ?❤️?

  Lollo 2017-10-25 21:31:11
  Svara
 • Jag har ätit växtbaserad kost en längre tid nu. För mig är det inte så viktigt vad jag kallar mig, men ja jag äter veganskt. Kanske ska man mer kalla mig flexitarian då jag äter närproducerat kött… jag försöker äta mat som jag mår bra av och som är bra för miljön, vilket ofta betyder mindre socker, ej mejeri- eller köttprodukter. Framförallt tycker jag att man ska fokusera på vad man själv mår bra av, vad kroppen får energi ifrån istället för att fokusera på vad man inte ska äta. Det är så kul att exprementera med nya recept, råvaror och hitta alternativ till godis, och till exempel köttfärssås och spaghetti mm. Som är ”vanlig” vardagsmat. Till exempel så har jag gjort en kladdkaka med svarta bönor och en frosting på avocado och dadlar, supergott 😀

  Linnea 2017-10-25 21:29:55
  Svara
 • Jag tycker också det är viktigt att inte förbjuda en massa saker. Jag själv äter till stor del växtbaserad kost, men börjar en kolla för noga på förpackningar osv känns det som att en blir smått galen. De flesta unga tjejer idag har redan ett mer eller mindre konstigt förhållande till mat (vet inte hur det är med dig) och om du någonsin känner att tankarna börjar gå i de banorna måste du vara snällare mot sig själv.
  Mitt tips är att byta ut det som känns lättast och inte vara för hård mot dig själv. Kanske börja med att äta växtbaserat till frukost?
  Kram

  Sandra 2017-10-25 21:06:11
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Superbra synpunkt! Och jag håller helt med! För mig handlar det om att må bra i grund och botten. Och i dag äter jag mycket som jag INTE mår bra av. Men tycker också det känns läskigt att förbjuda vissa saker så jag står verkligen där och trampar och därför behöver jag er input – precis som det du skriver!!! <3 Tack!

   josefindahlberg 2017-10-25 21:15:21
   Svara
 • Jag kände mig inte redo att ta ”sista steget” till att bli vegan förrän jag faktiskt körde en månad med i stort sett enbart vegansk som test. Då insåg jag hur bra jag klarade mig utan det som jag tidigare älskat, det vill säga ost, smör, grädde och mjölkchoklad. Jag trodde verkligen inte jag skulle bli vegan efter den månaden då jag precis som du ogillar förbud. Därför tog det lång tid innan jag faktiskt började säga, både till andra och mig själv, att jag var vegan. Jag upplevde att det rent psykiskt blev lättare när jag bara åt veganskt utan att faktiskt sätta stämpeln. När jag sedan landat i att det var ett sätt jag vill äta på började jag säga att jag var vegan.

  För övrigt smakade jag ost under min första testmånad och det var långt ifrån så gott som jag tidigare upplevt det.

  Vad det gäller sötsaker har jag enbart upplevt att min veganska kost förbättrat både sötsuget och sötsakskonsumtionen. Jag kan nog egentligen inte svara på varför men kanske för att min största last, mjölkchoklad, naturligt uteslöts. Men du som verkar gilla annat godis än choklad har tur 😉 Exempelvis BUBS gör nästan enbart veganskt godis, de flesta sura colanappar är veganska och en hel del remmar också. Glassutbudet är också bra och ännu bättre hos er i Stockholm (jag är skåning).

  Exakt vad jag äter är svårt att säga men jag gjorde en anslagstavla på Pinterest där jag samlade olika recept jag ville testa. Men ofta gör jag det så simpelt att jag bara lägger ihop råvara + råvara + råvara som i en Poke Bowl typ.

  Hoppas du vill fortsätta på veganspåret och lycka till!
  Kram

  Karolina Peterson 2017-10-25 20:49:15 http://nouw.com/karolinapeterson
  Svara
  • Svar på Karolina Petersons kommentar.

   TACK för att du delar!! Jag tror också jag kommer testa på och sen får känna efter om jag fastnar.. Och jag hörde att det fanns massa gott vegnaskt godis, mums!! 😀 Perfekt för mig, haha!! Ska bli så spännande att testa på! Kram!!

   josefindahlberg 2017-10-25 20:51:44
   Svara
 • Och måste bara tillägga att jag äter godis och glass hela tiden… finns huuuur mycket som helst nu för tiden!!!!! ? gå med i vegangrupper på Facebook och ta del av massa kunskaper och tips, tex ”veganer i Sverige” och ”vad lagar du för veganmat idag” ?

  Johanna 2017-10-25 20:43:00
  Svara
 • Hej, vad glad jag blir av att läsa detta!!! jag själv är vegan och det handlar egentligen inte om kosten… alltså att vara vegan är en livsstil, man gör det för DJUREN, hälsan och miljön osv. Det du pratar om är växtbaserad kost. Jag föreslår att du kollar på dokumentärer och filmer om hur djur behandlas… det gjorde jag och är vegan sedan ett år, har inte ångrat mig en enda dag. Bästa beslutet jag någonsin tagit!!! Och att veta att jag inte bidrar till djurs lidande är väldigt skönt för samvetet. Hoppas verkligen du ser över det här, jag lovar att du inte kommer att ångra dig. Jag vet att Jah aldrig någonsin kommer att gå tillbaka, och det är faktiskt mycket enklare än vad man tror. Massa kramar!!!!!!!

  Johanna 2017-10-25 20:39:13
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Jaaa, såklart! Tack för input! Såklart vill jag ta hand om djur och natur också <3 Måste gå vidare med det här känner jag 🙂 Tack igen! Kram!

   josefindahlberg 2017-10-25 20:41:17
   Svara
 • Åååh va kul! Du borde definitivt testa att äta mer veganskt! Man måste hitta nåt som är hållbart i längden. Att inte göra alltför stora förändringar är också viktigt för att det ska funka. Finns så många olika sätt att ”bli vegan” på men tycker det bästa knepet är att börja med att byta ut det man har hemma i kylen och ersätta alla mejeri produkter, smör, ägg osv med veganska alternativ… Jag har massa recept på bloggen, du får jättegärna säga till om du behöver tips eller hjälp med något. Lycka till! <3

  Natalie Yonan 2017-10-25 20:37:59 http://happyhealthblog.con
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!