Meditationsguide: Varför jag mediterar och hur jag gör

Jag ÄLSKAR att det är så många av er som är nyfikna på det här med meditation ★ Och jag älskar att jag nu har börjat guida andra i meditation. Jag har ju ingen utbildning inom det men jag själv har testat en hel del olika meditation senaste åren och nu vill jag lära vidare det som funkar för mig.

Jag mediterar för att må bra. För att komma nära mig själv, för att landa och för att vara lycklig. Jag mår sällan så bra som jag gör när jag precis mediterat ❥ I min stressiga vardag är det högst nödvändigt för mig att meditera. Att stänga ute all stress och press för en stund, att landa i mig själv och för att efter meditationen kunna se allt med klarare ögon och därmed göra ett bättre jobb och må bättre.

Jag har ingen ambition till att bara meditera, yoga eller leva på en strand utan att äga något. Jag vill bo i stan, leva citylivet, resa runt om i världen, upptäcka nya saker, jobba med det jag älskar, nå mina mål MEN jag vill meditera och yoga för att få balans. För att inte bara jobba eller bli för stressad. Jag vill ha det bästa av två världar.

Genom att jag ger mig själv en stund till att meditera eller yoga ger jag mig själv kärlek. Jag visar att jag värdesätter mitt välmående högt och det stärker mig. I vårt stressiga samhälle är det lätt att låta egot tala högst och avgöra beslut åt oss. Genom meditationen låter jag min inte röst tala högre och jag vet att jag då väljer rätt väg.

Okej, hur gör jag då?

Jag sitter sällan helt tyst i skräddarställning och har ett huvud fritt från tankar. Så fungerar inte jag. Speciellt inte när jag precis kommer från ett stressig dag eller ska meditera mellan möten. Då behöver jag hjälpmedel och det är dem jag tänkte visa er.

★ Det första jag gör är shaking. Jag skakar kroppen för att landa i stunden, för att skaka bort stress och press, för att skaka av mig tankar och hitta nuet. Skakningen börjar i knäna. Du står höftbrett i sär och gungar i knäna. Du låter skakningen från knäna gå som vågor genom kroppen som får hela din kropp att skaka. Försök att slappna av i musklerna när du skakar, du ska helst känna din rumpa och gunga utan spänningar. Jag brukar skaka mellan 5-10 minuter här hemma och jag försöka göra det några gånger i veckan. Det både befriar mig från stress men det ger mig också energi. Bästa sättet att starta dagen på! (Låttips att shaka till på Spotify: Hat Of Rain – Hiss Golden Messenger)

★ Efter shaking sätter jag mig på en kudde för att andas. Sitter gärna med rumpan på en kudde men knäna neråt så att höfterna kommer ovanför knäna. (Jag borde tagit bättre bilder till detta inser jag nu men det får komma en annan gång). Här andas jag in och ut med djupa andetag i några minuter. Efter att jag tagit några långa, djupa andetag börjar jag med att fylla på med positivitet på inandetaget och ut med negativitet på utandetaget. Alltså när jag andas in tänker jag på vad jag vill ha mer av i mitt liv, som kärlek, tacksamhet eller positivitet och när jag andas ut släpper jag ut det jag vill bli av med som hat, rädslor eller negativitet. Det är en enkel andningsövning som man kan göra när och var som helst. I bland gör jag den på tunnelbanan om jag känner mig stressad eller irriterad. För som sagt kan det vara svårt att bara sätta sig och andas, det kan vara skönt att ha något att fokusera på.

★ Sen är det dags för mantrameditation, min favorit just nu! Att meditera till ett mantra hjälper mig också att kunna komma in i meditationen. I stället för att sitta helt tyst upprepar man alltså ett mantra om och om igen. Just nu har jag två mantran som jag kör extra mycket med. Ett mantra när jag vill släppa mina tankar och få energi och ett mantra när jag vill landa i mitt hjärta. Jag brukar sitta kvar på min kudde och sätta på något av dessa mantran på datorn och sjunga med. Det ena mantrat är 4 minuter så då gör jag det och det andra mantrat är typ i 20 minuter och brukar göra det i 10 min eller en kvart. Det är verkligen helt magiskt med mantrameditation tycker jag. Om du inte har provat, prova! Också ett väldigt enkelt sätt att komma in i meditationen. Se till att du sitter rätt, att har rakt rygg och att du andas. Det är lätt att glömma bort när man hela tiden sjunger något men efter ett tag hittar du var du kan andas, därför är det bra tycker jag att köra med ett mantra ett tag så du kommer in i det.

Mantralåtar på Spotify:

Mantra (4 min): Om Shanti Om – Deva Premal 

Mantra (20 min): Expand into intuitive Knowing (Ek Ong Kar Sat gur prasad) – den jag hade på min gruppmeditation

Oavsett vilken av dessa meditationer jag gör kommer det såklart tankar till mig. Man blir ju lixom inte befriad av det. Men när dem kommer under min meditation försöker jag se dem som små moln som bara åker förbi. Alltså jag tar inte upp tanken och börjar arbeta med den. Jag låter den bara vara. För jag är inte mina tankar. Jag behöver inte gå igång på ALLA tankar jag får. Detta är också så otroligt viktigt utanför meditationen och det ska jag skriva om snart också. Men försök att vifta bort tankar som kommer och enklaste sättet att göra det är att rikta uppmärksamheten till din andning. Och därför är den första delen i den här meditationen så himla bra att ta till. Tänk på något du vill fylla på med i livet på inandning och ut med det du vill bli av med på utandning eller bara fokusera på att känna dina andetag hela vägen från att du andas in till att du andas ut.

Efter jag gjort alla tre delar så brukar jag sitta kvar på min kudde en stund och bara andas i stillhet. Då efter att jag gjort dessa tre steg kan jag verkligen komma in i meditationen och sitta helt i tystnad utan att tankarna sliter mitt huvud i stycken. Det är en verkligen en magisk känsla. Och som jag skrev tidigare så mår jag sällan så bra som jag gör då. I love it!

Dessa tre steg kan man göra som ett litet program men de går ju också att göra var för sig. I bland kanske jag bara kör shakning, i bland sätter jag mig bara och kör en mantrameditation. Det går att göra var för sig eller alla ihop. Så även om du bara har fem minuter så kan du skaka i fem eller köra mantra i fem. Och det kommer göra skillnad, JAG LOVAR!

I detta nu ska jag faktiskt köra en liten session här hemma. Jag har verkligen stressat för mycket senaste tiden. Jag har mediterat och yogat MEN jag har snott från det viktigaste av allt: sömn och kost. Jag har inte ”hunnit” äta lunch eller suttit uppe sent och jobbat och tagit av mina sömntimmar. Och det fungerar inte! Så nu har jag verkligen fått mig en läxa och har nyss gjort om hela mitt schema för veckan och ska se till att ha tid för meditation men förframallt för sömn och mat. I natt sov jag nästan i nio timmar (helt galet mycket för mig som brukar göra 5-6 timmar…) Och det är ju just därför jag behöver jobba så hårt med meditation mm, för att komma ner i varv, för att komma nära mig själv och känna vad som är rätt. Skulle jag bara släppa mig själv fri så skulle jag nog sno sömntimmar varje dag. Men jag behöver anstränga mig för att få ett bra mående, jag behöver jobba med mig själv och meditation är en stor viktig del av det. Och jag hoppas jag kan inspirera er till att testa och börja utforska vad som fungerar för er. För jag tror att vi alla skulle må bättre om vi gick in någon form av meditation i vår vardag. Om vi gav oss själva en stund för att kunna landa i sanningen, i oss själva. Då tror jag vi skulle ha lättare till att gå vår egen väg, strunta i oviktiga saker som annars tar upp vår tid och energi. Och kunna vara mer kärleksfulla mot oss själva men också mot andra. Så testa! Och testa gärna mina olika steg!

Och kommentera gärna med hur ni brukar meditera, eller om hur det känns att testa detta eller om ni har några frågor till mig. Kommentera loss!

★ Hoppas, hoppas ni blir taggad av att testa!! Let me know! Ha en grym dag! LOVE J!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
32kommentarer
 • Så fint att få se hur du gör! Jag älskar också mantra meditation! Saking har jag aldrig riktigt testat dock, men det ska jag definitivt göra den här veckan!

  Elina 2017-12-18 09:02:45 http://nouw.com/elinakmnilsson
  Svara
 • Underbar inspiration! Tusen tack Jossan ???????

  Miccan 2017-12-16 16:58:04
  Svara
 • Så inspirerande läsning. Jag har provat shaking några gånger men kollade en ganska dålig guide på youtube. Blev dock taggad nu igen 🙂 brukar även gå på Bodybalance några gånger i veckan, det är sååå härligt.

  Josefin 2017-12-16 12:23:47
  Svara
 • Gud vad fint att få läsa detta <3

  Anna 2017-12-16 11:08:50 http://hmnvk.wordpress.com
  Svara
 • TUSEN TACK för detta inlägget Josefin! Jag har verkligen velat bli mer insatt i detta ämne men inte vetat vilket ände jag ska ta tag i. Så nu fick jag det – en riktigt bra och förståelig ände dessutom! Jag har sedan något år tillbaka haft en app på min mobil, Headspace, en meditationsapp som jag kan rekommendera varmt! 🙂

  SSANAALICIA 2017-12-14 20:04:39 http://www.ssannaalicia.blogg.se
  Svara
 • Hej Josefine! Jag blir så inspirerad av dig och jag testade själv att bara sitta i 10 minuter och fokusera på min andning. Jag vet inte vad som hände men jag började bara gråta från ingenstans, är det normalt haha? Väldigt stark och märklig upplevelse. Kram på dig <3

  Ellen 2017-12-14 15:40:58 http://enilssons.devote.se
  Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   haha jaa det är det!! Om man inte är van att stanna upp så kan de komma mycket känslor när jag börjar göra det. SÅ FINT! Och ett tecken på att du gör det din kropp behöver <3 KRAM!!

   josefindahlberg 2017-12-15 09:21:58
   Svara
 • Underbar inspiration!! Vill komma igång igen med meditationer då jag vet att det är grymt bra för mig så ikväll ska jag köra dina tre steg ?. Såg att någon ovanför skrivit om vipassana. Jag har varit på en 10 dagars och det var verkligen häftigt, så har du möjlighet så kör en sådan ??

  Linda 2017-12-14 13:33:42
  Svara
 • Så bra inspiration!? Har ganska nyligen börjat följa dig på insta och läsa din blogg och tycker du tar upp så bra saker! Både meditation och NC är två saker jag senaste tiden börjat fundera mer på, och ditt inlägg om NC var nog det som behövdes får att jag ska få tummen ur.? Mediterar gör jag via en podd/guide, tycker det funkar bra men ska testa dina tips nu också! ?

  Olivia 2017-12-13 21:42:22
  Svara
 • Älskar detta inlägg Jossan!!
  ???❣️❣️❣️ När båda barnen lagt sig ska jag lyssna klart på veckan poddis (underbart avsnitt, och att det var lååångt ???✨) och efter det ska jag meditera, längesen senast ☺️ KRAM!!

  Sandra Hedman 2017-12-13 19:46:39 http://nouw.com/sandrahedman
  Svara
 • Jag har gått en otrolig meditationskurs i några månader medans jag pluggat i USA. Fokuset ligger i Vipassana meditation, som basically är kroppsscanning. Har hjälpt mig extremt mycket i livet, så nu gör jag lite vipassana nästan varje dag. Tänkte åka och göra ett 10 dagars vipassana retreat i sommar, finns även i Sverige 🙂
  Kram

  Natasja 2017-12-13 17:57:11
  Svara
  • Svar på Natasjas kommentar.

   Åh ja, det har jag gjort en hel del också. Och är såååååååå sugen på 10 dagar vinpassana.. Jag en kompis kollar på att göra det i april. SÅ spännande!!! Kram

   josefindahlberg 2017-12-13 18:42:26
   Svara
 • Jag blir verkligen så inspererad! Tycker verkligen om känslan yoga och meditation ger. Men jag har ett problem. Jag bor med min familj och det är väldigt ofta någon kommer in i mitt rum och ”stör” så jag förlorar den där känslan. Och jag skulle tycka det var jättekul och testa mantra medetation men det känns nästan pinsamt när min familj kommer höra.

  Vera 2017-12-13 15:32:11
  Svara
  • Svar på Veras kommentar.

   Jag mediterar också fast jag delar rum med en annan. Tyckte det var jobbigt i början, men meditation är inte att du ska sitta i ett tyst perfekt rum, utmaningen är att kunna hitta meditationstillståndet även med lite ljud och människor runt om kring 🙂
   Mitt tips är att säga till alla du bor med att du ska börja meditera, eller när, så kanske dom stör dig lite mindre och så bara öva. Efter att tag blir det lättare!

   Natasja 2017-12-13 17:59:57
   Svara
  • Svar på Veras kommentar.

   Jag fattar men hööööj volymen så de inte hör när du sjunger eller testa när de inte är hemma. Snart kommer du inse att det inte är pinsamt :))) KRAM!!

   josefindahlberg 2017-12-13 17:33:19
   Svara
 • Åh blir så pepp på att ta tag i min egen meditation efter detta inlägg – tack! ? Also, känner du till Jess Livelys podcast The Lively Show? Pratade med en vän om att jag ville göra 2018 till ett mer spirituellt, reflekterade och mediterande år och hon tipsade mig om att börja lyssna på Jess podcast då den har hjälpt henne att lyckas få det liv hon alltid drömt om. Ett tips är att börja lyssna på nummer 214 – 218 av podcasten då de är både GRYMMA, peppiga och eye opening ? Nu är jag så pepp på att skapa livet jag alltid drömt om och skulle verkligen rekommendera The Lively Show till alla! ???

  Elin 2017-12-13 13:20:05 http://www.affabonnie.com
  Svara
 • Åh, vill typ springa ner på stan NU NU NU och köpa en snygg kudde för framtida meditationer ❤ Also, har du lyssnat på Jess Livelys podcast – the lovely show? Blev tipad av en vän att börja på nummer

  Elin 2017-12-13 13:04:20 http://www.affabonnie.com
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Var lyssnar jag? <3

   josefindahlberg 2017-12-13 13:14:10
   Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Hahaha jaaa göre 😀

   Åh nej, det måste jag göra då. Tack för tipset <3 <3

   josefindahlberg 2017-12-13 13:13:38
   Svara
   • Svar på josefindahlbergs kommentar.

    Haha så roligt att min första halvfärdiga kommentar som bara försvann skickades iväg som kommentar ? Oh well, dubbelt upp är bättre än inget! ? Du hittar The Lively Show där du hittar andra podcasts – hoppas att du gillar den! (Och kom ihåg att plöja avsnitt 214-218 först – det är där allt det göttiga börjar ??)

    Elin 2017-12-13 14:36:29 http://www.affabonnie.com
    Svara
 • Åhh vilket bra inlägg! Ska absolut söka upp låtarna på Spotify och testa. Stooooort TACK för tips och för att du sprider så mycket härliga vibes. You rock girl! ???????

  Anna 2017-12-13 11:55:28
  Svara
 • Jag brukar köra ca 10 min meditation innan jag ska sova för att släppa stress och tankar som maler (eller iaf försöka släppa det…). Jag kör guidad meditation via en app. Det börjar med andning på olika sätt (först magandning, sedan från magen och högre och högre upp i kroppen), sedan mantrat ’I move forward and leave today behind’. Guidens röst är verkligen lugnande och hjälper mig att känna att oavsett vad som hände idag är det en ny dag imorgon. Känner direkt av sämre sömn och jag slarvar med meditationen. Planen är att börja med yoga också, men måste nog gå på ett par pass innan jag kör hemma för att lära grunderna. Kram

  Linda 2017-12-13 11:17:23
  Svara
  • Svar på Lindas kommentar.

   Åh låter underbart!! Jag ska bli bättre på att meditera på kvällen jag också <3 Tack för påminnelsen! Kram

   josefindahlberg 2017-12-13 12:41:33
   Svara
 • Åh vilket fint inlägg Josefin! Grymma bilder & älskar att du inspirerande andra att meditera! Mantrameditationer är verkligen helt grymt! Mina favoriter är ”I am” av Michael Levy och Aad Guray Nameh av Snatam Kaur. ?✨?✨?✨

  Madeleine 2017-12-13 10:40:32 http://www.yogamana.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!