Hur har det gått utan p-piller? (PMS, mensvärk och lyckorus)

Okej, nu har det nästan gått två månader sen jag slutade med mina p-piller efter 16 år!! (Läs mitt inlägg om det här!) Och nu tänkte jag dela med mig om hur det har känts och hur det har gått med Natural Cycles som jag nu använder som preventivmedel i stället. Jag kände ju alltså att det efter 16 år var dags att sluta med p-piller. Och inför detta hade jag några grejer som jag var lite orolig över som:

◆ Min hy! Under de senaste åren åt jag Yasmin p-piller som är bra för hyn efter att jag haft en hel del problem. Så därför var jag riktigt orolig inför HUR min hy skulle reagera när jag slutade med p-piller.

◆ Mensvärk! Jag var livrädd för att jag skulle få tillbaka den vidriga mensvärken jag hade innan jag började med p-piller. Det var lixom en stor anledning till ATT jag började med p-piller så tidigt.

◆ PMS. Senaste två åren har jag märkt av min PMS och jag har undrat mycket över hur den kommer vara utan p-piller. Värre? Bättre? Vidrig?

◆ Mitt känsloläge överlag. Jag har ju hört andra som upplevt att de typ blivit en annan person känslomässigt när de slutat med p-piller så jag var lite orolig för hur jag skulle reagera.

Innan jag svarar på dessa frågor tänkte jag berätta lite snabbt om HUR Natural Cycles funkar. Jag har ju nämligen en ny morgonrutin som äntligen börjar sätta sig. Man börjar alltså dagen med att tempen under tungan (längst in under tungan) och detta göra du innan du gjort något annat. Så när klockan ringer sträcker jag mig efter min temp. Och nu börjar jag komma ihåg detta varje morgon. I början var jag supertaggad och tog tempen varje dag, jag blev typ taggad när jag vaknade, hehe.. Men efter några veckor så glömde jag bort i några dagar men nu är jag back on track och det har verkligen blivit en naturlig rutin på morgonen.


Men eftersom min klocka ringer rätt så tidigt händer det i bland att jag somnar med tempen i munnen men det gör inget för den piper när den är klar och då vaknar jag 🙂

Nästa steg är att fylla i min temp i min app och där efter får jag reda på om jag har en röd eller grön dag. Alltså om dagen är röd så behöver jag använda skydd och om det är en grön dag kan jag ha oskyddat sex eftersom jag inte är fertil.

Det tar ca tre månader för appen att lära känna ens kropp och jag är inne på min andra månad. Och eftersom Natural Cycles fungerar som ett preventivmedel så blir det fler röda dagar än gröna i början för appen kommer aldrig ge en grön dag om den inte är säker.

MEN jag måste säga att den lärde känna mig väldigt snabbt för den prickade rätt dag för när jag skulle ha min första mens. Så bra!

Och hur har det gått med mina orosmoln då? Jo, nu ska vi ta en fråga i taget.

Min hy? Första månaden fick jag mer finnar än jag haft på senaste tiden och jag kände skräcken inom mig. Jag fick en stor finne på hakan och jag kunde se hur min dåliga hy jag hade i 20-årsålden började komma tillbaka… Men det har den inte gjort. I alla fall inte än. Jag har fått lite mer småfinnar typ men inte alls så farligt! Vilket känns superskönt såklart!

◆ Mensvärken? Okej, nu minns jag hur det känns… Under alla år med p-piller har jag inte haft någon som helst mensvärk men när vi var i Frankrike kom den och fy fan vilken obehaglig känsla det är. Jag hade helt glömt bort. Och även i dag när jag fick mens. Fy fan! Jag fick boka av mina möten och ligga på soffan på kontoret. Den kom från ingenstans och tog tag i hela mig kropp. Jag kunde typ inte röra mig, allt var obekvämt, jag mådde illa och ville bara krypa ur min egen kropp. Men den varade bara i några timmar som tur är, både förra gången i Frankrike och den här gången. Så om den håller sig på den nivån är det ändå helt okej.

◆ PMS? Okej, ingen har väl missat det här inlägget? Ja, min PMS gick ju bananas där vid första mensen… Alltså herrgud, jag trodde jag skulle sprängas… Helt galet. Tror jag fick någon monsterreaktion efter jag slutade med p-pillerna. Men den här gången klarade jag mig. SKÖNT!

◆ Mitt känsloläge överlag? Jag tycker verkligen att jag känner en skillnad i mitt mående efter jag slutat med p-piller. Det kan också bero på flera saker som att jag mediterar mera och har lämnat en strulig relation men de senaste veckorna har jag mått så otroligt bra. Jag har haft sånna lyckorus och känt mig så mycket gladare än vanligt. Även i dessa stressiga tider som det alltid är på hösten. Det är ju verkligen ett under! Så underbart! Men jag tror att det har en del att göra med p-pillerna också. Tidigare fick jag en lätt hjärtklappningskänsla när jag var stressad men den är lixom som bortblåst. Jag känner ett stabilare inre lugn och det känns otroligt bra. Som sagt tror jag att det är en kombination av de här grejerna men att p-pillerna förmodligen har påverkat mig negativt och gjort mig mer stressad. Har ni några erfarenheter av detta? Dela gärna!!

Jag tycker det känns bra att vara all natural i det här med hormoner. Tidigare har jag aldrig brytt om det utan tyckt att p-piller är en sån skön och enkel grej att ta men det kännes mer och mer viktigt för mig att lära känna mig kropp. Och med Natural Cycles kan jag enkelt ha koll utan att äta några hormoner. Ett sätt som hittills passar mig väldigt bra!

 I nästa inlägg kommer jag svara på era frågor så ställ gärna frågor på ämnet i kommentarsfältet som du undrar över så kör vi en Q&A snart ★ 

Läs mer om Natural Cycles här!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Är så sugen på att sluta med mina p-piller och börja med NC. tack för att du just svarade på alla mins undringar jag haft om NC ? Har dock en fråga kvar, blir humöret stabilare utan p-piller? Massor av kramar ?????

  Miccan 2017-12-01 07:37:25
  Svara
 • Först och främst, gud så skönt att det ändå överlag blivit bra för dig att sluta med p-piller! <3 Måste ju säga att jag är väldigt nyfiken på natural cycles! Har tagit p-piller i typ fyra år ungefär nu tror jag och trivs förvisso ganska bra med dem men blir väl fundersam ibland om de påverkar mitt mående. Det jag är mest nojig över är egentligen hur hyn skulle förändras om jag sluta för har hört så många "skräckhistorier" om folk som innan de tog p-piller inte haft några som helst hudproblem men när de slutar får acne, och jag vet att jag verkligen inte skulle må bra i mig själv om samma sak skedde mig även om jag vet att det är ett ytligt problem… Sen att h*lvetes mensvärken och den vidriga pms:en (som var anledningen att jag börjad äta p-piller) kommer komma tillbaka är ju bara att räkna med men känner att de har börjat komma tillbaka ändå även om jag tar p-piller??

  Men sen undrar jag också med NC hur det är med hur regelbundet på tid en måste vara? Jag jobbar på cafe och har därför väldigt varierande arbetstider. På vardagar går jag upp 5 eller 8/8.30 och är jag ledig sover jag oftast till 9/9.30. Det blir ju alltså rätt så rejält oregelbundna tider temperaturen kommer att tas. Kommer inte detta påverka så att det inte blir lika säker rapport med NC eller vad en nu ska säga?
  Kram på dig<3

  Emelie 2017-11-30 19:31:14 http://juniflickan.se
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Hej Emelie,

   Om man jobbar olika skift så att man behöver gå upp vid olika tider varje dag så är det viktigt att vet när man ska mäta och inte. Vi har en artikel om det, så mitt tips är att läsa den och se om något scenario passar dig. Om det är så att du inte hittar någonting som passar in på dig så är du välkommen att maila till [email protected] och så hjälper vi dig där. Inkludera gärna då ett exempel på hur en vecka eller två kan se ut för dig, då blir det enklare att kunna hitta den perfekta tiden för dig att mäta din temperatur.

   Bästa hälsningar,
   Jessica på NC

   Natural Cycles 2017-12-07 16:11:44 http://naturalcycles.com
   Svara
 • Hej!
  Jag undrar hur det funkar om man har oregelbunden mens? Jag är jättesugen på att prova NC då jag helst inte vill proppa i mig massa hormoner. I dagsläget har jag P-ring och tycker det funkar helt ok. P-piller var inte alls något för mig. Jag gick upp 15 kg i vikt och blev typ deprimerad.
  Jag har väldigt oregelbunden mens, samt problem med extrem mensvärk (ibland svimmar och spyr jag) så det är väl dessa två faktorer som får mig lite osäker. I övrigt vill jag gärna prova NC om det skulle passa mig. Men som sagt; hur funkar det när man är väldigt oregelbunden? Lär den känna min kropp ändå?
  Kram Sandra

  Sandra 2017-11-30 12:10:32
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Hej Sandra,

   Oregelbundna cykler är inget problem när man använder sig av Natural Cycles. Det kan hända att du får fler röda dagar som säkerhetsskäl, men det påverkar inte appens effektivitet. Oavsett cykelregelbundenhet så finns det bara sex fertila dagar per cykel, då spermier kan överleva i 5 dygn i livmodern och äggledarna, och ägget dör inom 24h efter att det har släppts. Därför ger appen minst 5 röda dagar inför första möjliga ägglossningsdag för varje användare utifrån sin unika cykel och dess variation. Därav är det vanligt att i sina första cykler uppleva väldigt många röda dagar. De gröna dagarna ges med hänsyn till det fertila fönstret. På röda dagar rekommenderar vi alltid användare att använda kondom.

   Har du fler frågor så kan du alltid skicka ett mail till [email protected] och så hjälper vi dig där.

   Vänligen,
   Jessica

   Natural Cycles 2017-12-07 16:19:27 http://naturalcycles.com
   Svara
 • Jag kan inte äta några som helst preventivmedel för jag blir verkligen deprimerad. Jag mådde dåligt så många år, gick hos kurator och åt antidepressiva. Fick bara för mig att sluta med p-piller en dag och helt plötsligt blev jag glad! När jag testat skydd med mindre hormoner blir det en så tydlig skillnad nästan direkt och jag bara gråter och mår uselt.
  Tycker det är så hemskt att ingen säger det här om en är en 15-årig tjej som inte vet eller kan och som kommer in till ungdomsmottagningen. Alla läkare och sköterskor som jag träffat tycker att p-piller eller andra hormoner är lösningen direkt, vare sig det gäller som skydd, pms, riklig mens.
  Har också hemsk mensvärk men tar jag ipren regelbundet brukar det inte spåra så jag blir sängliggandes. Tips!
  Tyvärr har jag märkt att socker förvärrar alla mina mensbesvär (dålig hy, pms, mensvärk) och min stora last i livet är godis… ??

  I 2017-11-30 10:08:35
  Svara
 • Åh jag känner igen mig i allt du skriver. Jag åt Yasmin i 13år och har varit fri i 3 år. Ja, jag skriver fri för att jag fick ett helt nytt känsloliv. Efter ca 6 månader utan så insåg jag hur avtrubbad jag hade varit känslomässigt, dock så blev alla känslor något överväldigande i början :D.
  Att känna mer för mig betyder att både kunna känna mig mer lycklig men också att ångest, ilska mm blir mer påtagligt.
  Vi har haft en sån himla lik uppväxt men min pappa bodde kvar och lever idag. Det är mycket känslor som kommer fram men du verkar hittat ditt sätt att kunna hantera dessa känslor på redan med yoga och meditation. Du har liksom en grundpelare att stå på och strategier att ta till.

  Min hy blev lite sämre i början men sen blev den bättre, hormonerna går väl bananas i början. Mensvärken har alltid varit jävlig för mig så det är ingen skillnad.
  Kram kram

  Anna 2017-11-30 10:00:39
  Svara
 • Tack för ett bra inlägg som man relatera till! Flera av mina kompisar har NC och alla är jättenöjda. Jag funderar också på att sluta med mini piller som jag tar. När jag pratade med barnmorskan om detta avrådde hon starkt från att göra det, hon sa, jaha vill du skaffa barn nu?! Vi får jättemånga aborter nu pga av NC. Suck. Förstod att läkemedlesbranscen är emot natural cycles men kändes så sjukt att få det svart på vitt av en annan kvinna. En som man vill lita på, inte kul. Man vill ju inte proppa i sig hormoner, förstör dessutom planeten med alla medel vi kissar ut. Det är hemskt att de som jobbar med det inte kan ge en nyanserad bild. Blev en lång kommentar men tack igen för ett bra inlägg, härligt att du mår bra utan pillerna. Stor kram ?

  Jennie 2017-11-30 09:53:02
  Svara
  • Svar på Jennies kommentar.

   Tycker det var konstigt att barnmorskan sa så, för bara för att en inte vill äta hormoner så betyder det ju inte att en vill bli gravid. Jag kan inte förstå att de ska uppmuntra så mycket till olika hormonpreparat när det verkligen kan förändra så mycket i ens mående. Jag har fått höra ”du har nog inte testat tillräckligt länge, ”ja men de här, de hääär p-pillren kommer du inte bli deprimerad av”, och jag har testat kanske 6 – 7 olika p-piller/minipiller, p-ring men jag blir superdeppad.
   Jag förstår att de inte uppmuntrar till NC heller, för oftast hör en bara de bra historierna. Jag testade NC och har lite spottings i ca en vecka innan mensen kommer igång, men själva mensen är väldigt regelbunden och kommer nästan alltid på dag 27 eller 28.
   I min NC-kalender ändrades det dock i efterhand att jag la in min temp. Det kunde varit gröna dagar och sedan la jag in tempen och då ändrades de tidigare dagarna till röda och ägglossningen ”bytte dag” i kalendern. Jag kontaktade NC som kollade över mina temperaturer och plockade bort vissa för att ”den här tempen kan inte stämma. Du har kanske druckit alkohol? Sovit mindre? Tagit temp en annan tid?” men det hade jag inte utan jag var supernoga. Jag använde NC nästan ett år men den hittade aldrig rätt för mig utan så där höll det på.

   Men väldigt bra för personerna som det funkar för!

   I 2017-12-01 12:10:14
   Svara
 • Åh tycker detta är sjukt spännande och skulle gärna pröva! Problemet är att min mens inte alls är regelbunden för tillfället.. Funkar det ändå?

  Karin 2017-11-30 08:42:06 http://amongpillowsandblankets.for.me
  Svara
  • Svar på Karins kommentar.

   Hej Karin,

   Natural Cycles är lika effektivt oavsett hur (o-)regelbunden cykel du har. Det som däremot kan se är att du får mer röda dagar då appen vill ha alla dina möjligt fertila dagar täckta i rött. De gröna dagar som du får är däremot lika gröna som de skulle ha varit om du hade haft en mer regelbunden cykel, så effektiviteten är densamma.

   Det NC gör är att lära känna dig och din cykel, och vet alltså när du är fertil och behöver använda skydd vid samlag (vi rekommenderar kondom). Detta gör vi genom att identifiera när din ägglossning har skett, och därmed vet vi både när din lutealfas har börjat (den icke fertila fasen i cykeln) och även när mensen dyker upp. På så vis får du även veta exakt när mensen kommer att dyka upp, oavsett hur oregelbunden cykeln är. (Mensen dyker oftast upp exakt lika många dagar efter ägglossningen i varje cykel, då lutelfasen är ganska konstant för en kvinna.)

   Har du fler frågor så är du välkommen att skicka ett mail till [email protected] så hjälper vi dig där.

   Bästa hälsningar,
   Jessica på NC

   Natural Cycles 2017-12-08 15:50:57 http://naturalcycles.com
   Svara
 • lite off topic, men vart har du köpt dina drömfångare? så fina.

  natasja 2017-11-30 03:42:09
  Svara
 • Hej! Fick du tillbaka din ”riktiga” mens månaden efter du slutade alltså? Alltså inte ”mensen” som kommer i samband med placebotabletterna. Jag slutade med p-piller för typ fyra månader sedan och har fortfarande inte fått min mens….. :((( Hoppas ditt braiga mående håller i sig! <3 Kraam

  Sofia 2017-11-29 21:58:03
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   placebotabletterna? Nej, jag fick min riktiga mens första månaden. Det måste det ha varit för det var verkligen blod… Inte så som jag haft m p-piller…

   josefindahlberg 2017-11-29 22:00:46
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!