Q&A på hormonfronten!

Hej bästa ni, som ni säkert har koll på slutade jag med p-piller efter 16 år för ett tag sen (läs det inlägget här) och jag uppdaterade nyligen om hur detta har på mig. PMS, mensvärk, finnar, känslostormar mm…. Läs det inlägget här!

Men i det här inlägget ska jag svara på era frågor som ni ställde i förra NC-inlägget. Så jag tycker vi kör igång på en gång! 🙂

Fråga: Är så sugen på att sluta med mina p-piller och börja med NC. Tack för att du just svarade på alla undringar jag haft om NC 🙂 Har dock en fråga kvar, blev ditt humör stabilare utan p-piller?

 Svar från mig: Njaaa, inte direkt. Jag upplever att jag tvärtom får känslostormar nu. Jag har överlag känt mig mycket gladare och på bra humör. Men jag har också fått lättare till tårarna och har gråtit till allitfrån Idol eller till söta djurklipp på Facebook. Alla regerar ju olika på p-piller och jag tror att jag blev lite känslomässigt avstängd av dem mer än att de förstärkte mina känslor. Jag känner mina känslor mycket mer nu och det gör att jag känner toppar och dalar (för det mesta toppar). Men som sagt reagerar ju alla olika. Om man känner sig som en bergochdalbana med p-piller kanske det blir stabilare utan. Men för mig har det blivit mer svägningar i känslorna. Vilket jag är glad över. Jag vill vara nära mina känslor i stället för att känna mig avstängd  

Fråga: Det jag är mest nojig över är egentligen hur hyn skulle förändras om jag sluta för har hört så många ”skräckhistorier” om folk som innan de tog p-piller inte haft några som helst hudproblem men när de slutar får acne, och jag vet att jag verkligen inte skulle må bra i mig själv om samma sak skedde mig även om jag vet att det är ett ytligt problem…Hur har din hy reagerat??

Svar från mig: Jag som har haft problem med min hy har faktiskt inte märkt så stor skillnad. Det är lite mer finnar när jag får mens men värre än så är det inte. Jag var ju väldigt rädd över detta eftersom hyn alltid varit en sån problematisk grej för mig. Men de finnar jag får nu kan jag dölja med lite smink så ingen större fara alls. Så skönt! Såklart är detta väldigt individuellt också och jag tror at det blir värst de första månaderna men sen tror jag att kroppen vänjer sig. Jag hade mer finnar första månaden och sen har det blivit mindre och mindre… Jag hoppas det håller i sig 🙂 Förstår din oro men känner ändå att det är viktigast att göra det som känns rätt för ens mående så får det yttre komma i andrahand (ÄVEN OM JAG FATTAR DIN ORO SOM SAGT, det suger att ha problem med hyn). Men jag skulle säga våga prova! KRAM!!

Fråga: Hur mycket värre har mensvärken blivit? Har du längre mens nu än när du år p-piller?

Svar från mig: (läs det inlägget här)I förra inlägget skrev jag en del om min mensvärk men ja jag har fått mycket värre mensvärk. När jag åt p-piller kände jag typ inget när jag fick mens men nu känner jag precis när den kommer och sen har jag galen mensvärk i typ 3-4 timmar. Men som tur är går den över sen. Men de timmarna är hemska. Jag har ju bara haft mens två gånger utan p-piller nu men hade samma känsla båda gångerna så det är nog något jag får vänja mig vid. Jag får vara glad över att det bara är 3-4 timmar ändå 🙂 Och jag känner att det är värt det, för jag vill lära känna min kropp på riktigt. Men min mens är typ som förut, jag har den i ca fyra dagar. Kram!

Fråga: Jag undrar hur det funkar om man har oregelbunden mens? Jag är jättesugen på att prova NC då jag helst inte vill proppa i mig massa hormoner. I dagsläget har jag P-ring och tycker det funkar helt ok. P-piller var inte alls något för mig. Jag gick upp 15 kg i vikt och blev deprimerad. Jag har väldigt oregelbunden mens, samt problem med extrem mensvärk (ibland svimmar och spyr jag) så det är väl dessa två faktorer som får mig lite osäker. I övrigt vill jag gärna prova NC om det skulle passa mig. Men som sagt; hur funkar det när man är väldigt oregelbunden? Lär den känna min kropp ändå?  

Svar från Natural Cycles: Oregelbundna cykler är inget problem när man använder sig av Natural Cycles. Det kan hända att du får fler röda dagar som säkerhetsskäl, men det påverkar inte appens effektivitet. Oavsett cykelregelbundenhet så finns det bara sex fertila dagar per cykel, då spermier kan överleva i 5 dygn i livmodern och äggledarna, och ägget dör inom 24h efter att det har släppts. Därför ger appen minst 5 röda dagar inför första möjliga ägglossningsdag för varje användare utifrån sin unika cykel och dess variation. Därav är det vanligt att i sina första cykler uppleva väldigt många röda dagar. De gröna dagarna ges med hänsyn till det fertila fönstret. På röda dagar rekommenderar vi alltid användare att använda kondom.

Fråga: Jag undrar hur det är med hur regelbundet på tid en måste vara? Jag jobbar på cafe och har därför väldigt varierande arbetstider. På vardagar går jag upp 5 eller 8/8.30 och är jag ledig sover jag oftast till 9/9.30. Det blir ju alltså rätt så rejält oregelbundna tider temperaturen kommer att tas. Kommer inte detta påverka så att det inte blir lika säker rapport med NC eller vad en nu ska säga?

Svar från Natural Cycles: Om man jobbar olika skift så att man behöver gå upp vid olika tider varje dag så är det viktigt att vet när man ska mäta och inte. Vi har en artikel om det, så mitt tips är att läsa den och se om något scenario passar dig. Om det är så att du inte hittar någonting som passar in på dig så är du välkommen att maila till [email protected] och så hjälper vi dig där. Inkludera gärna då ett exempel på hur en vecka eller två kan se ut för dig, då blir det enklare att kunna hitta den perfekta tiden för dig att mäta din temperatur.

Om du är nyfiken på hur man använder Natural Cycles kolla in det här inlägget där jag förklarar de olika stegen.

Är du också sugen på att testa Natural Cycles? Just nu får du ägglosningstest, termometer och kondomer på köpet när du köper en årsprenumeration. Så passa på! Ange koden: josefindahlberg – klicka här för att läsa mer!

Om du fortfarande har frågor kvar kan du såklart ställa dem i kommentarsfältet. PUSS J!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej! Vill börja me natural c. Men har lite samma fundering som ovan, på vardagar vaknar en ju väldigt tidigt men kan sova ut på helgen, påverkas den då även om man tar den direkt när man vaknar?

  Olivia 2017-12-15 19:41:35
  Svara
 • Lyser inte termometerdisplayen än? Om nån på NS läser detta så borde man verkligen fixa det. Allt för att slippa så många störningsmoment som möjligt, man ska ju trots allt använda den v a r j e morgon. Att börja leta efter nån lampa eller fiffla med styrkan på mobilskärmen när man fortfarande halvsover och redan är irriterad över pipljudet (inkluderar också sambon) gjorde mig så sur, särskilt under vinterhalvåret då det är kolsvart här uppe. Tillslut blev också pipljudet så psykiskt jobbigt för mig att jag var tvungen att sluta efter 7-8 månader. Trist, för hade man kunnat välja bort pipljudet och få en lysande display så hade jag fortsatt, nu har jag varit drygt 1 år utan, så himla nöjd annars nämligen. Snälla fixa detta och jag börjar om igen! Kram

  RA 2017-12-14 10:20:27
  Svara
  • Svar på RAs kommentar.

   Hej RA,

   Vår termometer har inte en upplyst skärm tyvärr. Vi håller på att kolla efter nya termometrar, men problemet är att våra användare inte skulle känna sig bekväma med det pris som skulle komma med detta. Redan idag är väldigt många missnöjda med vår termometers pris, och en sådan termometer skulle kosta betydligt mycket mer.
   Vi gör allt vi kan för att hitta en termometer som både har ett bra pris, och som även möter våra krav. Basaltermometern måste mäta till 0.05 °C precision och mäta med 2 decimaler för att kunna användas tillsammans med Natural Cycles. Vi säkerställer även att termometern ska kunna användas oralt, att den är väldigt snabb på att mäta och inte tar till exempel 2 minuter.
   Som du kanske förstår så har vi inte så många termometrar att välja på med alla dessa krav. Vi värderar att precisionen i mätningen över att ha en upplyst skärm, så vi känner ingen brådska att erbjuda en sådan termometer. Men jag lovar, vi jobbar på det!

   Det du kan göra är detta:
   Klicka av termometern efter första pipet för att sedan kliva ur sängen i lugn och ro, när du sedan har bytt rum kan du klicka igång termometern och läsa av den senast mätta temperaturen som syns på skärmen i några sekunder. På så vis slipper man även problemet med pipet på termometern.
   Notera att det senast mätta värdet endast visas i ca 2 sekunder, så var snäll och se till att du har lampan tänd och att du är redo innan du startar termometern igen! Detta kan göras om så många gånger som du själv önskar, så länge du stänger av termometern innan den laddar om för att mäta temperaturen igen.

   Bästa hälsningar,
   Jessica på NC

   Natural Cycles 2017-12-15 09:45:36 http://naturalcycles.com
   Svara
 • Tycker du har sånt himla glow nu förtiden. Det tycker jag alltid du haft, men det senaste verkligen något speciellt! Så sjukt vacker! Och så tänkte jag vad du använder för smink här / till vardags? Så himla fina och mjuka färger! Kramar!

  Amanda 2017-12-13 19:56:24
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   Men åh tack :))) Det är nog hudvård och smink som gör det. kolla mitt inlägg med Ole Henriksen produkter – de ger glooooooow!! Och så använder jag highlihter från lumene som är magisk!! KRAM

   josefindahlberg 2017-12-14 13:27:19
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!